In ultima vreme am reinceput sa vad mai mult fotbal. In ultima vreme am reinceput sa urmaresc anumite campionate mai putin interesante. Acum, cand scriu acest articol, la televizorul din camera ruleaza imagini din meciul Anderlecht – Lokeren. Asadar, prima liga belgiana se vede la tv. In mod oficial, nu piratat, de pe net. Budesliga in Romania, insa, va lua o pauza de cel putin 1 an.
Pe cateva grupuri de facebook, dar si cu cativa prieteni, am vazut (si am participat la) cateva discutii in acest sens.
Pe aceasta tema, este o postare pe blogul lui Vlad Enachescu, care explica un pic de ce nu se da Bundesliga in Romania. De la aceasta postare voi pleca, pentru ca in articolul cu pricina cunoscutul ziarist spune cateva adevaruri, unele cu jumatate de gura (atat cat ii permite fisa postului). Asadar, un prim adevar, pe care trebuie sa-l pronuntam cu voce tare:
Bundesliga are audienta mica in Romania
Putem afirma cu certitudne acest lucru, pentru ca nu este o supozitie, o opnie despre viitor. Am avut 11 ani Bundesliga in Romania la tv, deci nici macar nu putem afirma ca ar fi vorba despre o problema de moment. Despre o conjunctura.
De ce se intampla asta? Ce au romanii cu campionatul nemtilor, de ce este el atat de neinteresant? Pai, din punctul meu de vedere, din 7 motive:
- Nu avem jucatori romani in el. Este un public hai sa-i zicem nationalist, un public care se uita la Nantes pentru ca joaca Tatarusanu, la Deportivo pentru Andone si Pantilimon, la Anderlecht pentru Stanciu si Chipciu si chiar la Roma pentru Lobont (chiar daca acesta n-a mai jucat de ani de zile acolo). Legat de aceasta ultima echipa, multi comentatori si ziaristi o prezinta ostentativ drept echipa lui Lobont. Radeti voi de ei, dar de fapt ei vorbesc pentru un public. Nu stiu cat de numeros, dar el exista.
- Nu au fost transferuri de rasunet in Germania. Romanii sunt, printre altele, extrem de snobi. Apreciaza snobismul. Il privesc cu invidie. Drept urmare, se uita la meciurile lui PSG (echipa cu cei mai multi bani cheltuiti), la meciurile din Anglia pentru ca acolo se cheltuie bani, se uita la Barcelona lui Dembele (noul star de pe Camp Nou). In Germania in afara de Rodriguez nu pare sa se fi facut un transfer de rasunet. Iar precizia lui Lewandowski este lipsita de spectaculozitate, prefera floricelele lui Neymar. De vina sunt regulamentele stricte ale nemtilor privitoare la buget.
- Nu exista lupta reala la titlu. Din pacate acelasi lucru se intampla si-n Italia, poate anul asta se va schimba ceva. Multi spun ca se uita degeaba la meciurile din Germania atat timp cat intr-un final prima tot Bayernul va fi.
- Cine vrea sa-l vada o face online. Reformulez: de ce ar cumpara Dolce Sport (sau cum s-o numi acum) campionatul Germaniei atat timp cat nu cred sa existe romani care s-ar abona la Telekom pentru a vedea Germania? Pe bune: pentru Liga 1 te-ai abona, pentru Champions League poate da, dar pentru Germania sigur nu. Iar cand spun ca vad meciurile online, nu ma refer (doar) la optiunile piratate. Mai nou, exista optiunea sa vezi meciul prin intermediul site-ului unei case de pariuri, caci ei, pariorii, sunt un public evident al multor campionate. Un public, insa, pierdut partial de televiziuni (aici vedeti o lista larga in acest sens, din acest articol am si preluat poza acestui articol).
- Suntem foarte diferiti cultural. O sa va tot innebunesc cu chestia asta. V-am spus deja asta cand am scris despre eroarea angajarii lui Daum. Ce sa vada romanul la nemti? Sa-i vada cum muncesc? Sa-i vada cat de precisi sunt? Prefera sa vada echipele de milioane ale spaniolilor, italienilor ori chiar francezilor. Dati-mi voie sa cred ca daca ar fi la concurenta un meci din Turcia cu unul din Germania romanii l-ar prefera pe cel din Turcia. Ar prefera sa se uite la cei asemanatori lor. Atentie: nu-i condamn pentru asta. Este doar o constatare.
- Nemtii n-au vrut sa lase la pret. Recititi punctele 2, 4 si 5. Asta este mentalitatea lor. Ei gandesc NEMTESTE: daca doi oameni le cer drepturile de televizare, ei le vand pe acelasi pret. Nu se gandesc ca unul este mai sarac si altul mai bogat. Nu este discriminare, este felul lor de a fi. Unii ar putea gandi ca mai bine iei o suma mai mica, dar o iei, decat sa n-o iei deloc. Ei, insa, prefera sa fie principiali. Repet: este felul lor de-a fi.
- Orele sunt nefavorabile, se suprapun cu alte meciuri. Sa va dau ca exemplu aceasta etapa: un meci astazi, 5 meciuri maine la 16:30, un meci maine la 19:30, 2 meciuri duminica (la 16:30 si la 19:30). Uitati-va cu ce meciuri se suprapun, ganditi-va daca voi v-ati uita la vreun meci din Germania in dauna celorlalte.
Recititi toate cele 7 puncte, apoi mai ganditi-va de 2 ori inainte sa dati cu pietre. Si eu mi-as dori sa vad Budesliga in Romania in mod oficial, sa am ca optiuni, pe langa Anglia, Franta, Romania, Italia si Spania. Doar ca pot intelege de ce nu se intampla asta. Pot intelege si nu dau cu pietre.
Pe viitor, cand vom avea pachete distincte de fotbal, cand publicul amator de fotbal va plati 20 de lei in plus, in acei 20 de lei urmand a fi incluse atat posturile Dolce/Telekom, cat si posturile Digi, alaturi de Eurosport, Looktv, plus alte 2-3 posturi noi, putem vorbi de o oferta mult mai variata.
Personal, mi-as dori sa vad Turcia la tv, un derby Galata – Fener fiind, pentru mine, mai interesant decat un Juventus – Cagliari. Iar meciurile echipei antrenate de Sumudica s-ar putea dovedi interesante pentru multi microbisti.
Budesliga in Romania ia momentan o pauza. La anul, poate, revine. Momentan zic sa ne uitam la Franta. Acest campionat este intr-o crestere continua si, personal, imi place din ce in ce mai mult.
Cam ai dreptate.