post

Brazilia – Coreea de Sud 4-1 – Optimi de finala Campionatul Mondial Qatar 2022

Brazilia – Coreea de Sud 4-1 – Optimi de finala Campionatul Mondial Qatar 2022 ne-a oferit o lectie de fotbal predata de Brazilia intregii lumi, lectie la care s-a nimerit sa fie de fata Coreea de Sud. Putea fi oricare alt adversar, putini adversari ar fi rezistat. Putini, insa nu toti.

Despre Coreea de Sud nu voi spune prea multe lucruri, mi se pare ca a nimerit gresit, in locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Nu doar ca nu a parut in meci in prima repriza, dar in multe momente chiar parea ca nu intelege ce se intampla. Nu stia ce a lovit-o. Era efectiv naucita.

Brazilia nu parea ca inscrie goluri, ci parea ca loveste cu pumnul. Loviturile nu doar punctau pe tabela, ci si nauceau la modul propriu adversarul. Penaltiul acela, corect acordat, este exemplul cel mai bun: nici in momentul fazei, nici ulterior jucatorul coreean NU INTELEGEA CE SE INTAMPLA. Parea din alt film.

Scorul era 4-0 la pauza, drept urmare Brazilia, pentru ca e echipa sud-americana si nu Germania, nu doar ca nu a mai apasat acceleratia, ci pur si simplu a intrat relaxata pe teren. Stia ca e calificata, stia ca in fata ei nu are efectiv o echipa de fotbalisti, ci o echipa de 11 salahori cu unul, MAXIMUM DOI, jucatori care, la limita, ar putea ajunge REZERVE in nationala lor.

Coreea de Sud a dat gol, foarte norocos, mingea a fost usor deviata si s-a scurs printre mai multi jucatori brazilieni, insa in rest echipa nu parea sa aiba vreo idee. Jucatorii pareau plini de vointa, plini de energie, insa incercau de fiecare data acelasi lucru. Candva ar putea sa le iasa … Le-a iesit, nu zic nu. Au dat gol, au iesit cu capul sus de la acest mondial. Au iesit mai bine decat Senegalul contra Angliei, care in optimi nu a marcat gol (si parea ca oricat ar juca, tot n-ar marca).

Este interesant si alt aspect: Coreea de Sud si Japonia, gazdele mondialului din 2002, acum fix 20 de ani, au jucat (si au fost eliminate) in aceeasi zi. Japonia a pierdut la penaltiuri contra Croatiei, in timp ce Coreea de Sud a fost invinsa de Brazilia. Unii visau ori glumeau inainte de aceasta zi, spunand ca ar fi MAGNIFIC un sfert de finala 100% asiatic. Eu, unul, ma intreb de cate ori ar trebui sa se joace aceste meciuri pentru ca AMBELE sa se califice. Cred ca daca s-ar juca de 1000 de ori IN ACEEASI ZI aceste meciuri si tot nu s-ar califica AMBELE in sferturi. Din 1000 de meciuri, estimez ca Japonia s-ar califica cam de 100 de ori, insa din 1000 de meciuri, am dubii ca sud-coreenii s-ar califica macar o data. Si chiar si atunci, sansele sa se califice, in aceeasi zi, si Japonia, ar fi infime. Deci cine vorbea de asa ceva era clar in afara fotbalului.

Ajung acum si la Brazilia. In cazul ei, ma tem ca am mai multe semne de intrebare decat certitudini.

Oare repriza de vis ar fi aratat la fel daca nu ar fi dat gol atat de repede, in minutul 7? Uneori se spune ca o echipa mica trebuie sa reziste primelor 15 minute, tavalugului de inceput, pentru ca apoi sunt sanse mari ca meciul sa se linisteasca.

Oare repriza de vis s-ar fi oprit acolo daca golul 2 nu ar fi venit atat de repede si din penalty? Se spune ca deseori penaltiul demoralizeaza o echipa mai mult decat un gol primit din actiune. La un gol primit din actiune vina este oarecum colectiva, in timp ce la penalty este o vina individuala, a unui jucator anume.

Oare repriza de vis ar mai fi avut loc daca in fata ei ar fi fost un portar cu adevarat valoros? In prima repriza orice sut pe poarta a fost gol. Nu a parut niciun gol ca fiind gol de portar, dar un portar mare, la propriu si la figurat, (poate) ar fi scos. Macar pe primul, ar zice unii. Caci de acolo a inceput totul.

Nu in ultimul rand, o echipa mare ARE VOIE sa cedeze atat de radical initiativa? In fond, Coreea de Sud a castigat o repriza.

Care este ADEVARATA Brazilie?

Ar putea Brazilia sa subestimeze adversarul din sferturi, Croatia? „Overconfidence” zic englezii. Sa fii mult prea increzator in sansele tale. Cam asa s-ar traduce.

Brazilia – Coreea de Sud 4-1 – Optimi de finala Campionatul Mondial Qatar 2022 a fost cea mai frumoasa optime de finala. Insa Brazilia trebuie sa joace si altfel, nu doar frumos. Frumusetea nu ajunge. La fotbal, zic. In modelling ar putea fi de ajuns.

ps: Din meciul Brazilia – Coreea de Sud 4-1 – Optimi de finala Campionatul Mondial Qatar 2022 ramanem mai mult cu dansurile brazilienilor dupa fiecare gol. Au fost criticate de Roy Keane, insa mie mi-au placut. Fac parte din farmecul acestei competitii. Fara ele ne-am plictisi de moarte. Problema lor este ca pacalesc: multi au avut impresia ca echipa a dansat pe teren, nu a jucat. Ceea ce ar putea fi adevarat. Dar atunci cand dansezi o faci pentru ca ti se permite, pentru ca altii te lasa ori chiar te incurajeaza s-o faci. Intrebarea care se pune este: va mai dansa Brazilia atunci cand NU i se va mai permite? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *