post

De ce nu se trece la sistemul primavara-toamna?

Spun din capul locului: sistemul primavara-toamna presupune ca sezonul competitional sa inceapa in ianuarie-februarie (de preferat in februarie) si sa se termine in decembrie. Pana sa dati cu pietre, sa ma injurati, va rog sa cititi articolul pana la capat.

In primul rand, trebuie sa plecam de la premisa ca orice decizie care se ia acum privitoare la sezonul competitional este una de compromis. Invariabil ea va avantaja ori va dezavantaja pe cineva. Ramane de discutat cine sunt cei avantajati, cine sunt cei dezavantajati si, mai ales, care este proportia unora si a celorlalti. Gandim calitativ si ne gandim punctual la fiecare caz sau gandim cantitativ si ne gandim care decizie deranjeaza pe cei mai putini?

Din pacate, insa, solutia la indemana, corecta dupa mine, nici macar nu este luata in calcul. Este complet ignorata. Care ar fi avantajele certe ale acestei treceri?

  1. Jucatorii nu ar fi supra-solicitati. In teorie, avantajate sunt echipele mari, care au loturi numeroase, care-si permit un sistem de rotatie. Practic, insa, fix cluburile mari ar fi cele mai dezavantajate, pentru ca ele sunt angrenate in multe competitii, nu doar in campionatul intern. Au si cupa, cupe in cazul britanicilor, au si competitii europene si au si jucatori selectionati la echipele nationale.
  2. Nu am compromite si sezonul viitor. Ganditi-va: jucatorii au avut cea mai mare pauza de pana acum, de mai mult de o luna, urmeaza sa se antreneze o luna de zile, sa vedem in ce conditii, apoi ar urma sa intre direct intr-un ritm infernal de meciuri, multe dintre ele decisive. Ziceti ca echipele mari ar fi avantajate? Nicidecum: ganditi-va la echipele mari care incep greoi campionatul, la marile echipe care au grupe usoare in UCL si care spun din capul locului ca sezonul lor incepe cu adevarat din februarie. Meciuri decisive, meciuri din 3 in 3 zile, daca nu la 2 zile, asta in conditiile in care jucatorii nu sunt chiar pregatiti. Sa va zic si de absenta suporterilor, un catalizator extrem de important pentru multe echipe?
  3. Euro 2021 nu ar fi un dezastru. Ca o continuare a punctului anterior: ganditi-va cum ar urma sa arate euro 2021, o editie ce se dorea a aniversa cu fast 60 de ani de la prima editie. Ganditi-va ca sezonul acesta ar urma sa se termine, pe repede-inainte, prin iulie daca nu augst, in septembrie ar urma sa inceapa noul sezon (si acela comprimat), calendarul echipelor nationale e deja aglomerat cu preliminariile pentru mondialul din 2022, acum imbogatit cu inca 2 date, pentru barajele de la Euro. Deci jucatorii echipelor nationale vor fi storsi si de ultima picatura de energie.

Ca bonus, gandind in perspectiva, ideea de a avea sistemul primavara-toamna permanent, de acum inainte, nu este deloc rea, as zice ca dimpotriva. Intai si intai, va rog sa cititi urmatoarele articole (luari de pozitie) si, eventual, sa mai cautati si voi altele (daca vreti, sa mi le si semnalati in comentarii): Platini, Lupescu, Hagi. Acum sa vedem:

  1. Care este diferenta dintre un meci jucat in decembrie si unul jucat in iulie? Care este diferenta intre a avea luna ianuarie libera de fotbal si a avea luna iulie libera de fotbal? Suntem obisnuiti sa vedem fotbal in ianuarie, in multe ligi din Europa, insa in iulie cica avem alte treburi. Teoretic asa este, practic adaug in ingredient important: turismul. Ganditi-va ca multi merg in Barcelona in iulie sau august. Nu e interesant ca pe langa Sagrada Familia ori alte obiective vor putea vedea si un meci de fotbal? Ca sa nu mai zic ca o mica pauza tot va fi si-n iunie, asa cum multe campionate au ceva pauza si-n ianuarie. Caci in anii cu turneu final (european sau mondial), in mod automat campioantele se vor intrerupe.
  2. Cand ar trebui sa se joace meciurile decisive? Suntem obisnuiti cu finalele prin mai-iunie, nu in noiembrie-decembrie. In afara de acest aspect, de obisnuinta, nu poate nimeni spune ca un meci decisiv se joaca mai bine in mai decat in decembrie.
  3. M-a intrigat tot timpul diferenta dintre an calendaristic si an competitional. Ganditi-va ca-s premii neoficiale care se acorda in anul calendaristic si premii oficiale care se acorda in cel competitional. Pe 2019 cel mai bun jucator a fost X, dar in sezonul 2019-2020  cel mai bun jucator a fost Y. Iar turneul final, de European sau Mondial, din care sezon face parte? Lucrurile acestea s-ar clarifica.
  4. Uitati-va ce zice Hagi: e mai ieftin sa-ti pui nocturna la stadion, ca sa joci seara pe timpul verii, decat sa iti pui incalzire a gazonului si stadioane acoperite. Noua, deci, ne-ar conveni mai mult.
  5. Stiti cat de mult se tem echipele europene sa joace in Ucraina sau Rusia in noiembrie-decembrie? Situatia, zica-se, este posibila doar in grupe, ca apoi putine echipe de acolo ajung in primavara Champions League. Ganditi-va ca situatia va fi asemanatoare si in sistemul primavara-toamna: grupele UCL ar urma sa inceapa prin martie, cand deja este acceptabil acolo. Problemele ar aparea, deci, in preliminarii (unde cei mari nu prea merg) si daca astfel de echipe ajung in fazele finale. Plus, ca bonus, nu prea mai poti pune finale pe la Baku ori Kiev (in decembrie). Ceea ce, sa ne intelegem, nu este deloc o tragedie. As zice ca dimpotriva.
  6. Revenind la Romania, sunt ferm convins ca noua ni se potriveste mai bine sistemul primavara-toamna? De ce n-am putea fi noi avangardisti, de ce n-am putea noi, alaturi de alte federatii din Est, sa mergem la UEFA cu aceasta propunere? Clima noastra este mai asemanatoare celei din Ucraina sau Belarus decat celei din Italia sau Spania. Politic si cultural ne uitam spre Vest, dar climatic nu suntem deloc occidentali, nefiind deloc o rusine acest lucru. Ar fi o dovada de realism sa trecem la un sistem competitional mai potrivit climei de la noi. Asta chiar daca, din punctul meu de vedere, chiar si Europad de Vest ar putea si chiar ar trebui sa treaca la acest sistem.
  7. Ganditi-va doar la situatia absurda din liga 1 de la noi: pauza de iarna, dintre tur si retur, este mai mare decat pauza de vara, dintre sezoane. Pregatesti mai mult, mai minutios, returul decat pregatesti intregul sezon. Sa nu mai zic de partea cu adevarat frustranta, sa te pregatesti o iarna intreaga fara sa stii exact pentru ce anume: pentru play-off sau pentru play-out. Ar fi, deci, o sansa mare pentru fotbalul romanesc.

Vazusem mai demult, cred ca acum mai bine de zece ani, o dezbatere pe blogurile GSP, pe aceasta tema. Erau aduse argumente in favoarea ambelor sisteme competitionale. Eu, unul, am devenit fanul sistemului primavara-toamna, pe care il consider oricum mai potrivit pentru tara noastra. Chiar asa, ce preferati sa vedeti: un fotbal jucat pe caldura sau unul jucat pe un teren inghetat? Ce e mai periculos pentru jucatori?

Intrebarea mea e urmatoarea: nu zic musai ca sistemul primavara-toamna e cel mai bun, ma intreb doar de ce nu este nici macar luata in considerare trecerea la el? Adica unele ligi si federatii prefera sa inghete campionatul in stadiul actual? Este asta o solutie mai buna, mai corecta, decat schimbarea (radicala) a sistemului competitional? Da, pot accepta faptul ca in urma discutiilor s-a considerat neadecvata aceasta trecere. Dar nici macar sa nu se discute, sa nu se ia in considerare? Serios, e ceva care-mi scapa?

ps: Mea culpa: vad ca Marcel Popescu, presedintele (cel putin in acte) CSU Craiova, a venit cu propunerea trecerii la sistemul primavara-toamna. Desi nu-mi place individul, pot spune ca-s de acord cu el. Iar ziarul Fanatik prezinta, pe scurt, cateva argumente. Daca mai gasesc articole le mai semnalez.

One thought on “De ce nu se trece la sistemul primavara-toamna?

  1. Pingback: Schimbari de regulament cauzate de Coronavirus - LaStadion.EU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *