post

De ce scoaterea tricoului este sanctionata cu cartonas galben?

Scoterea tricoului de joc se sanctioneaza, pe terenul de fotbal, cu cartonas galben. Regula a fost introdusa (destul) de recent, mai precis ea a intrat in vigoare pe data de 1 iulie 2004, conform site-ului oficial al FIFA.

Regula m-a intrigat de ceva timp, dar n-as fi scris despre ea daca un jucator roman nu ar fi fost eliminat din cauza acestei reguli. E drept, SI din cauza lui, caci el stia de existenta regulii, nu se poate plange ca nu stia de ea.

Problema mea este cu regula in sine. De ce scoaterea tricoului este sanctionata cu cartonas galben. De ce este ea considerata sarbatorire EXAGERATA? Si de ce in acest caz nu mai este nimic lasat la latitudinea arbitrului, ci regulamentul prevede EXPRES acordarea cartonasului galben?

La un fault, arbitrul decide daca e cartonas, la proteste arbitrul decide daca da sau nu cartonas, la o simulare arbitrul decide daca da sau nu cartonas. Sunt arbitri care, in cazul simularilor, lasa jocul sa continue. Jucatorul cade, nu primeste nimic, jocul continua.

De ce, deci, scoaterea tricoului de joc este considerata o infractiune atat de grava, mentionata expres in regulament, care trebuie sanctionata MUSAI cu cartonas galben?

Din punctul meu de vedere, jucatorul trebuie sa aiba libertate de exprimare indeajuns de multa incat sa nu aduca atingere libertatii altuia. Sa nu-l dezavantajeze pe celalalt.

Inteleg, deci, de ce o simulare trebuie sanctionata: sa descurajezi acest comportament care, la un moment dat, s-ar putea sa-ti mearga, sa obtii lovitura libera ori lovitura de la 11M dorita.

Inteleg, deci, de ce este interzis protestul la adresa arbitrului: pentru protectia lui, dar si pentru a nu exista un concurs de cine protesteaza mai puternic. Personal, in cazul protestelor eu as introduce regula din rugby, as da lovitura libera mai aproape de poarta adversa. Sau, nu stiu, alte reglementari care sa descurajeze aceste proteste.

Inteleg de ce se dau cartonase la faulturi dure: ele pun in pericol sanatatea adversarului. Aduc atingere libertatii celuilalt.

Inteleg, de asemenea, de ce se dau cartonase in cazul tragerilor de timp. Da, toata lumea le practica atunci cand conduce, dar ele trebuie, pe cat posibil, descurajate.

Inteleg si cartonasul galben acordat in cazul hentului. E drept, aici e o intreaga discutie, sunt diverse schimbari de regulament, mana lipita, creat avantaj, intentie. Dar, in principiu, inteleg de ce ai acorda cartonas galben pentru hent.

Inteleg, de asemenea, logica sanctionarii jucatorilor de pe banca de rezerve. Daca esti pe banca nu inseamna ca nu trebuie sa respecti legile jocului.

La fel si-n cazul antrenorilor, desi de multe ori, in cazul acestora, se face exces de zel.

Cu toate astea, in cazul TUTUROR celorlalte infractiuni, cartonasul galben este LA LATITUDINEA arbitrului, singura CERTITUDINE fiind in cazul in care intalnim acest comportament deviant si reprobabil: scoaterea tricoului de pe tine. Si, ca sa citez din regulamentul FIFA (v-am dat link ma sus): „So as to avoid any ambiguities and facilitate the correct interpretation and application of the Law, a player will be deemed to have removed his jersey – and therefore become liable for a caution – if the jersey has been pulled over the player’s head, or if his head has been covered by the jersey.”

Acum, sa va spun exact care este problema mea cu aceasta regula. De ce o consider nu doar inutila, ci si nociva:

Un infractor periculos, care merita sanctionat.
Sursa

  1. Uneori, jucatorii isi aruncau tricoul suporterilor, propriei galerii. Era un premiu pentru acestia. Un norocos il prindea si il pastra. Sunt destule cazuri in trecut.
  2. Notiunea din regulamentul FIFA „players should avoid such excessive displays of joy” mi se pare gretoasa. Sa eviti BUCURIA EXCESIVA? Pai, nu stiu cum sa va explic, dar eu asta vreau sa vad pe teren, din acest motiv ma uit la fotbal. Eu nu ma uit doar pentru pase geniale, suturi din afara careului ori parade de zile mari. Eu ma uit, intai si intai, pentru BUCURIA (excesiva) a unora. Da, ea se suprapune peste tristetea (excesiva si ea?) a celorlalti. Dar fix asta este farmecul sportului in general. Adrenalina aia atrage spectatorii, caci ei nu se duc la teatru, ci la FOTBAL. Ce mai urmeaza? FIFA sa interzica si bucuria excesiva a fanilor? Sa interzica si bucuria excesiva a antrenorului? Eu zic ca dupa celebrele imagini cu Borcea dansand precum Shakira, FIFA ar fi trebuit sa interzica bucuria excesiva a conducatorilor. In viitor, arbitrul ar trebui sa se duca peste conducator, Borcea, Becali, Mititelu ori, habar n-am, Florentino Perez, si sa-i sanctioneze cu cartonas galben. Au fost impotriva spiritului jocului, nu au fost un exemplu pozitiv pentru societate.
  3. De multe ori,  jucatorii aveau sub tricou diverse mesaje. Uneori dedicatii pentru persoane anume (sotie, copil, o persoana decedata recent), alteori dedicatii pentru fani ori antrenori (va mai amintiti celebrul Sunt bun, dar nu ma vede nimeni?). Daca FIFA se teme de mesajele politice, ar putea cere sanctionarea expresa a jucatorilor care arata mesaje politice pe teren. Oricum, mesajele politice sunt interzise, deci nu ar fi o problema inasprirea regulamentului in acest sens. Momentan, ca inlocuitor pentru tricoul sincer, de dedesupt, al fotbalistilor, exista tehnica pastrarii unui tricou pe banca, pe care-l arati atunci cand marchezi gol. Mie mi se pare o chestie fake, parc-as vedea un sofer band bere fara alcool si savurand-o. Fix asta-i senzatia mea.
  4. Sunt fotbalisti destui care se schimba in vazul tuturor, inainte sa intre pe teren ori inainte sa reintre. Daca un jucator sangereaza si si-a umplut tricoul de sange, va fi trimis pe banca sa-si ia alt tricou. Acesta NU se duce la vestiare sa se schimbe, ci o face acolo. Deci privirea spectatorilor va fi agresata de vederea unui bust gol. Ce rusine! Si nu, nu se acord cartonas galben. Deci ai voie sa-ti schimbi tricoul pe banca de rezerve atunci cand ai un altul pe tine, inainte sa intri pe teren, ori atunci cand l-ai murdarit ori l-ai umplut de sange, nu iei cartonas galben, insa atunci cand ti-l scoti de bucurie primesti cartonas. Asta n-ai voie.
  5. La un moment dat, acum multi ani, peste 10, un prieten m-a intrebat, cu repros, de ce ma bucur atat de anost. El mi-a facut o intreaga teorie a bucuriei. Ca el vrea sa invete tipuri de bucurie. In cazul meu, am jucat fotbal in generala, insa fiind atat de bun si atat de pregatit fizic, in 95% dintre situatii stateam in poarta. Daca nu, stateam in aparare, fundas central, deci treaba cu golul aveam doar in situatiile in care-mi dadeam autogol (destul de dese, din pacate). In rarele cazuri in care dadeam gol, pur si simplu urlam de bucurie. Si atat. Nu stiam ce sa fac. Dar simteam, cumva, nevoia sa ma descarc. Ulterior, la FIFA, singurul fotbal pe care-l mai practic, mi-am diversificat modalitatile de bucurie. Uneori, jucand FIFA noaptea, acestea trebuie sa fie cat mai silentioase. Recunosc, insa, ca deseori imi scot bluza/tricoul de pe mine, fie punandu-l pe cap, fie scotandu-l de tot. Chiar ma gandesc ca in contul acestui gest un jucator de la mine ar trebui sa ia cartonas galben. Deseori imi pun problema asta si incep sa rad singur. Cand joc la cineva acasa, modalitatile de bucurie sunt farmecul jocului. Si da, de multe ori imi vine sa-mi dau tricoul jos ori, daca am o camasa pe mine, imi vine s-o smulg brusc de pe mine. Ideea de baza, insa, ramane: modalitatile de bucurie ar trebui sa fie cat mai diversificate, sa fie incurajate cele creative.  Cum le incurajezi, spunand ca unele sunt EXCESIVE?
  6. Cei de la FIFA sunt atat de lipsiti de umor incat au stricat pana si gluma Farmecul unui meci de fotbal feminin este momentul in care se marcheaza: poate avem noroc si fotbalista in cauza isi scoate tricoul de bucurie. Gluma asta este veche, eu o stiu de pe vremea in care eram prin generala (in 2004 eram in liceu, l-am terminat in 2005). Ori cei de la FIFA sunt ultra-feministi si nu incurajeaza spectatorii sa se uite la femeile de pe teren ca la niste obiecte sexuale (Magarilor, porcilor, misoginilor!), fie ei sunt atat de lipsiti de umor incat nu accepta sa se faca glume pe seama unui subiect atat de serios precum este fotbalul.
  7. Nu inteleg de ce in 2004 aceasta practica, scoaterea tricoului de bucurie, a fost considerata urgenta. Era cea mai importanta si mai grava practica a fotbalistilor? FIFA a tinut mortis s-o reglementeze expres si urgent. Era un flagel care trebuia combatut URGENT!

Pienaar – alt infractor
sursa

Iar daca vreti sa dati cu pietre in tanarul fotbalist roman eliminat (stupid) pentru scoaterea tricoului, eu zic sa fiti un pic mai blanzi. Au patit-o si altii, mult mai mari si mai experimentati decat el. Vorba aia, cu mai multa minte (macar in teorie).

Acum, poate ma lamuriti voi. In fapt, scoaterea tricoului este singura INFRACTIUNE sanctionata in 100% din cazuri cu cartonas galben. In cazul TUTUROR celorlalte infractiuni, cartonasul galben (ori, dupa caz, cel rosu) este la latitudinea arbitrului. Deci niciun cartonas nu este cert in jocul de fotbal, mai putin cel dat la scoaterea tricoului. Mama ei de bucurie, trebuie starpita cu orice pret!

One thought on “De ce scoaterea tricoului este sanctionata cu cartonas galben?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *