Elvetia – Camerun 1-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022 este aperitivul acestei zile. Urmeaza meciuri fie mai echilibrate, fie cu adevarat grele, precum Brazilia – Serbia ori Portugalia – Ghana. Acesta a fost doar incalzirea. Desi, cine stie, poate meciul a fost, de fapt, mai bun decat urmatoarele.
Pentru noi, pentru romani, meciul era important si pentru ca vom intalni Elvetia anul urmator. Asa ca multi concetateni de-ai mei s-au uitat la meci cu gandul la ce ar face nationala noastra impotriva acestei selectionate globalizate, multinationale, a Elvetiei.
Personal, nu ascund faptul ca nu-mi place nationala Elvetiei. Daca la nivel de echipe de club nu am nimic impotriva globalizarii, nu am nimic impotriva unei echipe care sa aiba in teren 11 straini, de nationalitati diferite, la nivel de echipa nationala lucrurile sunt diferite.
E drept, Elvetia este in sine o tara cosmopolita, deci aceasta echipa nationala o reprezinta.
Ca sa glumesc un pic pe seama politicii elvetiene, oare s-o fi facut referendum in privinta naturalizarilor de jucatori?
Ajung acum si la Camerun, o nationala mai experimentata decat o arata jocul. Ma rog, in privinta africanilor nu esti niciodata sigur in privinta varstei.
Redevenind serios, Camerun si-a schimbat antrenorul cu putin timp inaintea mondialului, mai precis in martie acest an. In locul portughezului Antonio Conceicao, pe care-l stim bine, caci a antrenat in cateva randuri in SuperLiga Romaniei, a fost instalat fostul mare jucator camerunez Rigobert Song.
Este o intreaga discutie, foarte ampla, legata de acest lucru. Song este unul dintre cei mai mari jucatori din istoria Camerunului. Avand in vedere ca in fruntea federatiei se afla Samuel Eto’o, imi permit sa fac comparatia fortata: acest cuplu este echivalentul cuplului Gica Hagi – Gica Popescu. Imaginati-va ca Gica Popescu ar fi presedintele federatiei romane de fotbal si ar da afara un selectioner strain pentru a-l pune pe Hagi.
Problema este legata de experienta manageriala a lui Song. In afara selectionatelor de tineret si junior ale Camerunului, respectiv experienta de secund de la aceasta nationala, Song a mai antrenat o singura alta echipa: nationala Ciadului (Chad). Experienta lui Conceicao este mult mai mare. Oricum, si daca renunti la Conceicao, de ce nu ai pune tot un strain?
De fapt, discutia este ce anume valorizezi mai mult: un tactician mai bun sau un motivator mai bun? Song este respectat, este o legenda in Camerun, asa ca jucatorii il asculta intocmai. La fel este tratat si de presa ori de alti oameni de fotbal. Insa un tehnician strain ar putea aduce mai multe in plan tactic. De pilda, Arabia Saudita NU CRED ca ar fi invins NICIODATA Argentina cu un autohton pe banca. E drept, Japonia a avut pe banca un autohton in victoria contra Germaniei.
Camerun chiar a aratat ca o echipa motivata, o echipa bine strunita de pe banca, dar care tactic nu a aratat mare lucru. Sunt convins ca talentele evidente ale Camerunului ar obtine rezultate mai bune cu un strain pe banca.
Altfel, meciul nu a avut istoric, Elvetia a parut de la inceput echipa mai buna, mai matura, mai tehnica. Chiar si mai puternica in duelurile fizice. In fond, au si ei africanii lor.
Elvetia a ratat pe final o ocazie, daca nu chiar doua, foarte mare/mari. Scorul mai mare ar fi fost POATE nedrept, insa victoria este, din punctul meu de vedere, pe deplin meritata.
Raman, insa, la parerea ca Serbia este PESTE Elvetia. Sarbii au, insa, MARELE dezavantaj de a juca primul meci cu Brazilia. Dar dezavantajul se poate transforma intr-un mare avantaj daca ei scot un rezultat bun contra marii favorite.
Elvetia – Camerun 1-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022 a fost un meci decent, destul de echilibrat. Elvetia a fost superioara la toate capitolele. Sa vedem aceste echipe si in urmatoarele 2 meciuri, in fata unor echipe, zic eu, mai bune.
Pingback: Qatar - Senegal 1-3 - Campionatul Mondial Qatar 2022