Unirea campionatelor Belgiei si Olandei este o idee excelenta care ar putea fi pusa in practica peste cativa ani. 2025 nu este un orizont atat de indepartat pe cat ar parea la prima vedere.
Nu stiu exact cum va fi pusa aceasta idee in aplicare, nu stiu cum se va desfasura campionatul unit al celor doua tari, cate echipe vor fi in prima liga, ce sistem competitional va fi, insa din punctul meu de vedere ideea aceasta ar trebui aplicata de multe alte tari.
Nu stiu daca altii vor astepta, sa vada cum va functiona ideea in cele 2 tari, ori daca vor vrea sa fure startul, insa din punctul meu de vedere cateva campionate ar trebui sa se gandeasca la viitorul lor. Voi vorbi despre cele 3 zone problematice:
Unirea campionatelor Belgiei si Olandei ar putea da o idee … Marii Britanii
Pe langa Brexit, in Marea Britanie tot timpul s-a pus problema prea multor campionate. Principalul vizat este campionatul Scotiei. Inca nu e clar pe ce loc s-ar clasa Celtic si Rangers in Premier League, insa discutia nu ar trebui sa decurga astfel. Eu gandesc altfel: cum ar arata Celtic ori Rangers daca ar incasa banii din televizare pe care-i incaseaza echipele din Premier League?
Restul campionatelor nu prea conteaza. De altfel, Swansea City, din Tara Galilor, joaca in campionatul Angliei.
Eu, insa, ma gandesc cum ar arata un campionat al Irlandei si Irlandei de Nord. Mi s-ar parea o idee interesanta.
In plus, un prieten imi sugerase la un moment dat un campionat britanic extra-englez: sa se adune in acelasi campionat toate echipele scotiene, irlandeze, nord-irlandeze si galeze. Ok, putem exclude Irlanda, ca nu e in UK, desi ar putea adera si ea la idee. Ar fi mai interesant decat actualul campionat al Scotiei. iar Swansea s-ar putea bate de la egal la egal cu Celtic si Rangers. Zic.
Unirea campionatelor Belgiei si Olandei ar putea da o idee … tarilor ex-sovietice
Campionatul Uniunii Sovietice era extrem de puternic. Multele tari desprinse din fosta Uniune Sovietica sunt acum prea mici pentru a putea avea mai multe echipe. E drept, unele echipe nu contau acolo, insa altele erau relevante.
Dinamo Kiev, de pilda, era mare si pentru ca avea un campionat puternic. E drept, nu ar putea juca in campionatul Rusiei, tarile sunt aproape dusmane.
Insa o uniune fotbalistica Rusia-Belarus, alaturi de alte cateva tari, eventual din Caucaz, nu ar suna deloc rau. Sau aveti impresia ca azerii conteaza prin Europa? Poate asa ar creste si aceste echipe. Si asa cum vedem la tv tot felul de campionate, un campionat rusesc puternic ar putea deveni atractiv pentru televiziuni. In cazul nostru, al romanilor, ar putea deveni atractiv datorita romanilor de pe acolo, antrenori (momentan doar Lucescu) si jucatori.
Sa mai amintesc despre tarile baltice? Un campionat comun al tarilor baltice ar fi un pic mai interesant decat cele 3 actuale campionate. Zic.
Tot aici as include si campionatul Republicii Moldova. O tara mult prea mica, un campionat mult prea sarac. Din pacate, insa, tara este impartita intre Rusia si Romania, ca mentalitate, ca orientare, drept urmare ar fi foarte greu pentru federatie sa gandeasca apolitic. Altfel, mi-ar placea sa vad un duel FCSB – Sheriff Tiraspol si in campionat, nu doar in Europa. iar Sheriff ar putea lua chiar titlul in Romania.
Unirea campionatelor Belgiei si Olandei ar putea da o idee … fostelor tari iugoslave
Un campionat comun al Serbiei si Croatiei este pur si simplu imposibil, insa diverse combinatii pe acolo s-ar putea face:
- Chiar daca statul Kosovo sustine ca nu vrea sa se uneasca cu Albania, echipele de fotbal din Kosovo ar putea juca in campionatul Albaniei;
- Serbia si Muntenegru ar putea avea un campionat comun. Sa nu uitam: istoric, razboaiele au fost in anii 90, cele 2 tari, Serbia si Muntenegru, despartindu-se pasnic;
- Macedonia de Nord tocmai si-a incheiat conflictul istoric cu Grecia (cauzat de numele tarii), drept urmare echipele de fotbal de acolo ar putea incerca sa joace fie in campionatul Greciei, fie in al Albaniei, fie eventual in al … Bulgariei. Sa nu mai zic ca puteau macar invita tarile din Kosovo sa joace la ei.
- Muntenegru ar putea avea campionat comun cu Bosnia, daca nu cu Serbia;
- Iar Slovenia, o tara altfel prospera, ar putea incerca o uniune fotbalistica, daca-mi este permisa exprimarea, fie cu Croatia, fie cu … Austria.
Unirea campionatelor Belgiei si Olandei ar putea da o idee … Cehiei si Slovaciei?
De fapt, dintre toate exemplele date mai sus, cele 2 tari ar putea cel mai usor sa urmeze exemplul Belgiei si Olandei. S-au despartit fara varsare de sange, celebra Revolutie de catifea, locuitorii celor 2 tari nu au resentimente unii fata de ceilalti, iar campionatele sunt cumva comparabile. Da, exista o rivalitate, dar una in limitele sportivitatii, in limitele decentei.
Deci, din punctul meu de vedere, daca ar fi sa pariez care ar putea ori ar trebui sa fie urmatoarele 2 campionate care sa se contopeasca, as paria pe Cehia si Slovacia.
De altfel, ideea este dezbatuta serios, lucru care nu ar trebui decat sa ne bucure.
Unirea campionatelor Belgiei si Olandei ar putea da o idee … Romaniei?
Romania este o tara mare, dar cu un fotbal sarac. La cat de intinsa e si la ce populatie are, ar trebui sa aiba 18 ori chiar 20 de echipe. Insa avem 16 echipe, dupa ce cativa ani am avut … 14 echipe.
Ne-am putea gandi, oare, la un campionat comun cu al Bulgariei, cu al Serbiei ori macar cu al Republicii Moldova? Ar fi, oare, o idee buna, macar de discutat? Ar aduce bunastare sau, dimpotriva, marind distantele de deplasare, ar face mai mult rau decat bine?
Fara sa dau un verdict clar, as spune ca Romania ar trebui sa astepte. Daca trendul european ar fi acesta, daca mai multe campionate s-ar contopi pentru bani mai multi, urmand sa se intample asta si-n cazul unora mai mici, dar si in cazul unora mai mari, Romania s-ar putea gandi sa adopte trendul. Momentan, insa, acest lucru nu ar fi de dorit in Romania.
Ca sa concluzionez, unirea campionatelor Belgiei si Olandei este o idee excelenta. Cat de utila ar fi si in cazul altor tari este o discutie distincta. Cele 2, insa, au luat decizia logica, o decizie reciproc avantajoasa. Ar trebui felicitate pentru asta.