post

Legile nescrise ale fotbalului nu trebuie ignorate. Southgate le-a sfidat.

Legile nescrise ale fotbalului sunt niste reguli pe care orice antrenor ar trebui sa le invete. Cumva, m-as astepta ca englezii, inventatorii fotbalului, sa le stie mai bine decat oricine altcineva. Ma rog, mai e o chestie legata de ei: Marea Britanie, ca stat, nu are o Constitutie scrisa, ci functioneaza pe baza unor precedente, a unor legi nescrise. Deci ei, inaintea tuturor celorlalti, ar trebui sa respecte legile nescrise ale fotbalului.

Legile nescrise ale fotbalului sunt multe, insa eu va enumar 3:

  1. Nu trebuie sa bata penaltiul jucatorul care l-a obtinut. Au ratat jucatori mari, insa au si marcat jucatori mai putin importanti, mai putin cunoscuti. Statistic vorbind, insa, sansele sa transforme penaltiul sunt mai mici in cazul jucatorului care l-a obtinut. Din acest motiv ar trebui sa ai macar 2 executanti.
  2. La loviturile de departajare nu pui jucatorii abia intrati. Ok, s-ar putea sa fie nevoiti sa execute toti, asta nu mai e vina ta. Insa pe cei nou introdusi ar trebui sa-i pui la coada listei. Unii spun chiar dupa portar.
  3. Nu faci schimbare inainte de o faza fixa a adversarului. Ma rog, regula este valabila in cazul unui jucator care vine in careul tau, poti schimba varful sau extrema care  ramane undeva la mijlocul terenului, asteptand contra echipei tale.

Ce am vazut la finala Euro 2020 din partea Angliei m-a socat de-a dreptul. Southgate, un antrenor care pana atunci lasase o impresie buna (desi personal nu mi-a placut niciodata si, tot ca opinie personala, nu cred ca va prinde echipe mari dupa ce va pleca de pe banca nationalei), a sfidat regula, a vrut sa vada ce se intampla daca face exact pe dos.

Englezii au executat 5 lovituri de departajare, ratand 3. Toti cei 3 ratangii au fost jucatori introdusi pe parcurs, doi dintre ei, Rashford si Sancho, fiind introdusi special pentru penaltiuri (caz unic, din punctul meu de vedere). Al treilea, Saka, era probabil cel mai tanar de pe teren. Cei care au transformat, Kane si Maguire, pe langa faptul ca sunt executanti obisnuiti de penaltiuri, au fost pe teren de la inceput si aveau si experienta mare.

Paradoxul este ca si italienii au pus 3 jucatori introdusi pe parcurs, dintre care unul, Belotti, a ratat. Berardi si Bernardeschi au transformat, insa. Cumva, Mancini s-a jucat cu focul exact ca Southgate. Al doilea ratangiu a fost Jorginho, un jucator care a acuzat ceva probleme medicale, a tras un pic de el (o avea legatura cu ratarea lui?).

Acum, poate va intrebati de ce lui Mancini i-a iesit, iar lui Southgate nu. Care este, de fapt, diferenta dintre ei? Pai, din punctul meu de vedere, diferentele sunt in numar de 3:

  1. Varsta jucatorilor italieni fata de cea a jucatorilor englezi. Berardi are 26 de ani, Andrea Belotti are 27 de ani (oricum, el a ratat si, daca ii urmariti figura exact inainte sa execute, va dati seama cat de speriat era), in timp ce Federico Bernardeschi are tot 27 de ani; dincolo, la englezi, Rashford are 23 de ani, Jadon Sancho 21 de ani (cei 2 fiind introdusi cu cateva minute inainte de final, exact inainte de penaltiuri), in timp ce Saka, cel care a ratat ultimul penalti (cel desemnat sa execute penaltiul numarul 5) are 19 ani.
  2. Pe langa minutul in care fiecare a fost introdus in teren, este relevanta si implicarea lor. Bernardi si mai ales Bernadeschi, in special ultimul, au fost implicati in joc, erau conectati. Cei 3 de la englezi nu pareau a fi in meci, primii 2 avand scuza introducerii pe final de tot. Ideea este simpla: cand alegi lista executantilor, nu tii cont doar de ce ai stabilit inainte, ci tii cont si de ce s-a intamplat pe teren. Un jucator poate fi deconectat, nu s-a concentrat foarte bine, in timp ce altul poate sa fi fost foarte implicat. Nu stabilesti dinainte executantii ca si cum cele 120 de minute de fotbal jucate pana atunci ar fi irelevante.
  3. Southgate, prin acele 2 schimbari, A SFIDAT FOTBALUL. Legile nescrise ale fotbalului fac parte din fotbal, din frumusetea lui. Atunci cand vrei sa-l sfidezi, cand vrei sa arati ca esti superior lui, fotbalul te pedepseste.

Concluzionand, legile nescrise ale fotbalului contin un sambure de adevar. Au sens, au logica, au fost verificate de-a lungul timpului atat empiric, cat si teoretic. De ce le-ai incala ostentativ?

ps: Cineva ma intreaba daca legile nescrise ale fotbalului includ la penaltiuri si portarul. Van Gaal a surprins cu schimbarea portarului, chestie geniala care i-a iesit. Problema este, de fapt, dubla: pe de-o parte, daca a iesit o singura data cuiva nu insemna ca va iesi tuturor si, pe de alta parte, nu toti au pe banca un portar specializat in lovituri de la 11m. Ceea ce avea Olanda atunci.

One thought on “Legile nescrise ale fotbalului nu trebuie ignorate. Southgate le-a sfidat.

  1. Pingback: Cum a ajuns Anglia cea mai antipatica echipa de la Euro 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *