post

Coutinho la Barcelona in iarna ar putea fi un precedent

Toata lumea a aflat deja: Coutinho a semnat cu Barcelona. Multi se intreaba, insa, care este logica acestui transfer.

Lucrurile stau in felul urmator: in campionat Barcelona este aproape campioana, principala miza, principala competitie pentru care lotul ar fi trebuit intarit fiind Champions League. Doar ca acolo Coutinho nu are drept de joc, evoluand deja pentru Liverpool.

Obiectiv vorbind, Barcelona a gandit in viitor: Coutinho va evolua fara presiune, in meciuri aparent fara miza. Se va adapta treptat, va fi integrat usor, fara probleme, in echipa. 

Desi, aparent, nu va ajuta echipa in Champions League, de fapt o va ajuta. Iniesta va putea fi odihnit, el urmand a jucat odihnit in meciurile decisive. Caci despre asta este vorba, pana la urma: castiga nu doar echipele care au 11 jucatori valorosi, ci echipele cu LOTURI valoroase.

De asemenea, este clar ca si Liverpool iese in avantaj. Jucatorul nu mai era cu gandul la Liverpool, mai bine iei acum banii decat sa se rupa jucatorul. Ori sa joace la o capacitate mai redusa. Cu banii aia deja Liverpool a adus un fundas si un inlocuitor (pe Mahrez se pare).

Discutia este, insa, alta. Multi deja fac presiuni pentru a fi scoasa regula conform careia un jucator nu poate evolua pentru 2 echipe in Champions League. Deja s-a umblit un pic la aceasta regula, ba ca preliminariile nu conteaza, ba ca poate evolua in Champions League daca a facut-o deja in Europa League.

Discutia este ampla. Multi spun ca regula actuala este buna. Dimpotriva, ar trebui extinsa si in campionate. In Romania, de exemplu, multi spun ca echipele noastre fac PREA MULTE transferuri in iarna. O reglementare expresa in acest sens, macar de limitare a mutarilor, ar fi benefica.

Deci, pe de-o parte, unii vor o liberalizare totala, cine are bani sa poata transfera oricand, pe de alta parte unii vor limitarea drastica a transferurilor in perioada de iarna. Doresc chiar interzicerea completa a lor.

Cine are dreptate? De partea cui sunt?

Pai, avand in vedere ca imi displace profund cuvantul A interzice, as opta, dac-ar fi sa aleg intre cele 2 extreme, pentru liberalizarea totala. Cine are bani sa poata cumpara cand doreste. Pe de alta parte, pentru a preintampina atitudini tip becaliene, sa poti cumpara jucatori de la adversari pentru a-i slabi, as fi de acord cu o singura limitare: sa nu poti pleca de la o echipa calificata in primavara Champions League. Da, tu club mare si tare sa poti cumpara de la o echipa ELIMINATA din UCL. Nu-ti slabesti adversarul, te gandesti doar cum sa te intaresti tu. Mi s-ar parea fair.

Pe de alta parte, anumite cluburi ar putea pune presiune pe UEFA, sa relaxeze actualele reglementari. Totusi, zic unii, situatia actuala avantajeaza jucatorii care evolueaza in America de Sud. Daca-ti arde buza dupa un varf bun si vrei sa-l arunci direct in focurile Ligii Campionilor, orienteaza-te catre America de Sud. Gasesti acolo ce-ti trebuie. Impresarii castiga nu doar cand il transfera pe Neymar de la Barca la PSG, ci si cand aduc un jucator din America de Sud in Europa. Deci regulile nu sunt chiar in defavoarea tuturor.

Altfel, Coutinho se va dovedi un trasfer bun pentru Barcelona. Nu discut pretul, este ceea ce economistii numesc Pretul dictat de piata. El are o perioada de adaptare mai mare decat multi alti jucatori, deci toate astrele s-au aliniat in favoarea sa.

Singura problema, singurul element defavorabil, este cel de natura comerciala: transferul mi se pare facut cumva fara atata tam-tam. Ceea ce se va traduce printr-un numar mai redus de tricouri. Fix din acest motiv Florentino Perez nu va transfera niciodata o vedeta in iarna. Fotbalistic, Barcelona s-ar putea sa aiba dreptate. Comercial, Real Madridul sta mai bine.

Coutinho la Barcelona ar putea fi un precedent in masura in care, dandu-l ca exemplu, mai multe cluburi mari vor face presiuni la UEFA pentru relaxarea reglementarilor. Si sa stiti ca-n toata povestea asta si cluburile mici au interes, pentru ca preturile ar putea fi mai mari in iarna, atunci cand unui club ii arde buza mai mult, decat in vara, cand fiind la inceput, clubul s-ar putea sa nu fie atat de constient de nevoile sale. Un lucru e cert: toti ochii vor fi atintiti asupra lu Coutinho. Sansele sa dezamageasca, sa fie un fiasco, sunt minime. Dar, cum ar zice englezii, cei pe care Coutinho tocmai i-a parasit: never say never!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *