post

In sfarsit un comentator femeie la fotbal: Ioana Cosma!

Comentator femeie la un meci de fotbal este o dorinta de-a mea de ceva timp. Stiu, desi-s catalogat deseori misogin eu sochez prin asta. Si nu, nu este o dorinta arzatoare, nu este ceva fara de care n-as putea trai, ci este mai mult o intrebare retorica: de ce nu au pus pana acum asa ceva?

Ca sa fiu mai clar:

  • Avem reportere de teren femei de ani buni. Cand zic reporter de teren ma refer la intelesul propriu al cuvantului, reporter pe marginea terenului, dar si la intelesul jurnalistic, adica reporter de teren inseamna si reporter care se duce la conferinta de presa (a unui patron, a unui antrenor, a unui jucator). Femeile sunt de ani de zile reporteri femei. Nu este chiar egalitate, numeric vorbind, dar nu cred ca se poate plange vreo femeie ca si-a dorit asta si nu a fost lasata de sefi.
  • Avem prezentatoare de stiri femei, aici ele parand majoritare.
  • Avem de ani de zile 2 comentatori la un meci, fie doi angajati ai postului de televiziune, doi comentatori consacrati, fie un comentator si un antrenor, fost jucator ori fost presedinte din fotbal. Hai sa-i zicem un specialist. Deci televiziunile puteau macar incerca, inca de acum cativa ani, sa puna o femeie macar ca al doilea comentator, sa incerce cupluri barbat-femeie.
  • Avem ziariste sportive si in presa scrisa, Maria Andries, ca sa dau un singur nume, scrie de ani de zile la GSP. Si nu e deloc singura.
  • Avem comentator femeie la multe alte sporturi. Fotbalul, dintr-un motiv care imi scapa, a fost ocolit.
  • Avem chiar si arbitre de sex feminin. Nu doar la noi, evident.

comentator femeie la fotbal Ioana Cosma

M-am intrebat, deci, in mai multe randuri, de ce nu exista macar un comentator femeie? Care ar fi riscul? Care ar fi problema? De ce nu pun o femeie macar de test?

Si, la modul sincer, daca ma gandeam la televiziunile mari, Ioana Cosma era printre primele nume care-mi veneau in minte.

Sa ne intelegem: comentatorii ProTV nu-s deloc printre preferatii mei. De altfel, nu prea mai e vreun comentator care sa-mi placa, sa spun ca-l ascult de placere, insa cei de la Pro au marele defect de a vrea sa iasa cu orice pret in evidenta.

Un comentator femeie este, pe langa ceva firesc, si o concurenta necesara. Daca experimentul ProTV va avea succes, modelul va fi preluat si de alte posturi. Nu trebuie sa va ganditi la angajate DigiSport ori TelekomSport/LookSport, caci televiziunile in cauza pot oricand sa angajeze comentatoare noi. Pentru mine, un duet barbat-femeie, cu varste diferite, cu voci diferite, mi se pare o idee buna.

Ioana Cosma comentator femeie protv

Pentru cine nu a aflat, Ioana Cosma va fi primul comentator femeie de la un turneu final. Stirea m-a bucurat, fara sa pot fi acuzat in vreun fel de feminism. Dimpotriva: eu apreciez femeile iubitoare de fotbal, chiar mi-as dori sa cunosc mai multe. Sunt convins ca aceasta va dovedi ca este peste colegii ei barbati. De altfel, ca sa fiu un pic rautacios, spun ca nu e chiar greu sa prestezi mai bine decat actualii comentatori ProTV. E cam greu sa comentezi mai prost decat ei, ca sa fiu mai exact (noroc ca-s si doi comentatori Eurosport, de la ei chiar am sperante).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.