post

Lotul Argentinei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018 – Icardi out!

Lotul Argentinei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018 nu surprinde atat de mult precum altele. Precum lotul Spaniei, pe care-l voi comenta intr-un articol viitor.

Lotul Argentinei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018 atrage atentia doar prin absenta lui Icardi, golgheterul campionatului Italiei. Despre aceasta absenta se poate vorbi, insa, din 3 perspective, pe care le voi evoca mai jos.

Prima perspectiva, cea legata de grupul Messi si de influenta acestuia in vestiar. Icardi ar fi fost acolo cumva in plus, ar fi fost ignorat, atat pe teren, cat si in afara lui. Cum pe Messi nu-l poti ignora, la fel si grupul lui, cu Di Maria si Aguero, solutia aparent corecta este neincluderea lui Icardi. O impacare formala se pare ca-i exclusa. Sau, poate, nu este Sampaoli omul care s-o intermedieze.

A doua perspectiva este cea statistica. Multi cred ca la mondial trebuie sa mergi cu cei mai prolifici jucatori: ala are cele mai multe pase, ala are cele mai multe recuperari, Icardi e golgheter. Este, din aceasta perspectiva, superior lui Higuain, superior lui Pavon, despre care ar trebui o discutie distincta, deci ar fi trebuit luat.

Perspectiva a treia, cea tactica, este, insa, mult mai interesanta. Cum ziceam atunci cand am vorbit despre regulamentul Fifa, foarte multi selectioneri prefera jucatorii polivalenti, cei care pot juca si atacanti, si mijlocasi, si extrema, si varf central. Di Maria poate juca si atacant stanga, si atacant dreapta, si mijlocas stanga, mai retras. Pavon, teoretic cel care a prins lotul in locul lui Icardi, este o extrema care poate juca si varf. De altfel, cam toti jucatorii din ofensiva Argentinei sunt polivalenti. E drept, numar 9 clasic, cu detenta, care sa stea in gura portii, nu exista. Dar poate asta va fi tactica Argentinei.

Lotul Argentinei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018. Portari:

Sergio Romero – 31 de ani – Manchester United
Willy Caballero – 36 de ani – Chelsea
Franco Armani – 31 de ani – River Plate

Lotul Argentinei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018. Aparatori:

Gabriel Mercado – 31 de ani – Sevilla
Nicolás Otamendi – 30 de ani – Manchester City
Federico Fazio – 31 de ani – AS Roma
Marcos Rojo – 28 de ani – Manchester United
Marcos Acuña – 26 de ani – Sporting Lisabona
Nicolás Tagliafico – 25 de ani – Ajax
Cristian Ansaldi – 31 de ani – Torino

Javier Mascherano – 33 de ani – Hebei China Fortune (fundas/mijlocas)

Lotul Argentinei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018. Mijlocasi

Lucas Biglia – 32 de ani – Milan
Ever Banega – 29 de ani – Sevilla
Giovani Lo Celso – 22 de ani – PSG
Manuel Lanzini – 25 de ani – West Ham
Eduardo Salvio – 27 de ani – Benfica

Ángel Di María – 30 de ani – Psg (mijlocas lateral/atacant lateral)
Maximiliano Meza – 26 de ani – Independiente (mijlocas/atacant)

Lotul Argentinei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018. Atacanti:

Paulo Dybala – 24 de ani – Juventus
Sergio Agüero – 29 de ani – Manchester City
Gonzalo Higuaín – 30 de ani – Juventus
Lionel Messi – 30 de ani – Barcelona
Cristian Pavón – 22 de ani – Boca Juniors

Lotul Argentinei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018. Observatii:

1. Un lot destul de batran. Toti portarii au peste 30 de ani, cu unul dintre ei, teoretic al doilea, avand 36 de ani. Daca-l pun si pe Mascherano, 5 din 8 fundasi au peste 30 de ani. Teoretic, de bine, experienta. Practic, s-ar putea sa clacheze fizic. Nu in grupe, ci prin sferturi sau semifinale.

2. Multi jucatori polivalenti. In aparare sunt destui jucatori care pot juca si-n lateral, si centru. Selectionerul Sampaoli joaca fie 3-4-2-1 (un 3-4-3 modern, ca sa zic asa), fie 4-2-3-1. Doar ca, daca joaca ultima dintre tactici, nu prea are fundasi laterali de meserie. Din aia care sa dea centrari importante, decisive.

3. Lipseste un varf clasic, un numar 9. Atacantii Argentinei, insa, sunt polivalenti, o linie de 3 sau de 4 (in total) urmand a fi foarte dinamica, cu foarte multe schimburi de roluri pe parcursul meciului. Chiar si Higuain si Aguero isi pot schimba pozitiile in teren.

4. Mijlocul arata rau, mijlocasii aia distructivi, care sa dicteze ritmul, sunt la echipe medii. Unde este un Cambiasso, un Simeone ori un Almeyda? S-au dus vremurile!

5. Nu-mi plac nici portarii, nu doar din cauza varstei. O echipa mare incepe cu un portar mare. Nu este cazul Argentinei. De fapt, foarte interesant de observat: Argentina are ca prime 2 optiuni 2 rezerve. E drept, doua rezerve la 2 echipe mari, titularii acestoe echipe fiind printre cei mai buni portari ai lumii. E drept, rezerva tot rezerva este, se simte, chiar si la portar, daca ai sau nu meciuri in picioare.

6. Cateva cuvinte despre Sampaoli. Are experienta europeana redusa, antrenand doar Sevilla. In rest, a antrenat prin Peru, Ecuador si Chile, in aceasta din urma tara fiind si selectioner. La Sevilla a fost destul de apreciat, cunoaste fotbalul sud-american, dar parca experienta sa europeana este limitata. S-ar putea sa-l traga in jos acest lucru. Intrebarea corecta este, insa, alta: ce alta solutie ar fi fost pentru banca Argentinei? Sa fie un strain o solutie corecta acolo?

7. Fara sa fie neaparat relevant, tin sa subliniez un lucru: din 23 de jucatori, 3 sunt din campionatul intern si unul din indepartata China (e drept, Mascherano este un jucator cunoscut, nu este un anonim ajuns cumva acolo). Excluzand al treilea portar, care probabil nici nu va evolua (desi, paradoxal, pare a fi cel mai in forma, fiind singurul TITULAR meci de meci din lot), ceilalti jucatori mi se par alegeri cel putin discutabile. Mascherano o fi experimentat, dar s-ar putea dovedi prea lent pentru o competitie atat de importanta. Iar ceilalti 2, Pavon si Meza, primul cu o singura selectie, celalalt cu 4, mi se pare alegeri cel putin fortate. Riscante. Cel mai probabil acesti 2 jucatori isi vor gasi echipe in Europa, dar MOMENTAN mi se par prea cruzi. Mascherano este prea batran, iar Meza prea putin obisnuit cu nationala.

Argentina este in grupa D, alaturi de Nigeria, Islanda si Croatia. Debuteaza sambata, 16 iunie, impotriva Islandei (nu-i vad bine pe argentinieni la fazele fixe ale islandezilor).

Voi ce parere aveti despre Lotul Argentinei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018? Astept parerile voastre, in special vizavi de neincluderea lui Icardi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *