Lotul Suediei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018 este primul dintre ele pe care-l voi analiza succint pe acest blog. Asta, bineinteles, datorita absentei unuia dintre jucatorii mei preferati, Zlatan Ibrahimovic.
Cum trebuie analizata aceasta absenta, in fapt, decizia neincluderii lui Zlatan in lotul de 23? Pai din 7 perspective, din punctul meu de vedere.
Moral trebuie sa stea acasa
Sunt echipe mici si medii, Suedia fiind in a doua categorie, pentru care calificarea la un turneu final este o realizare. Simpla prezenta la Campionatul Mondial este o realizare, jucatorii care sunt prezenti acolo sunt niste norocosi.
In aceste tari lotul pentru turneul final este gandit si din punct de vedere moral, etic. Nu este FAIR ca un jucator care nu a dus greul calificarilor sa fie prezent in lot. Nu a muncit pentru a duce echipa acolo, de ce sa vina doar sa culeaga rezultatele muncii altora?
Pentru multi jucatori, prezenta in Lotul Suediei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018 este cea mai mare prima pe care ar putea-o primi. Caci, sa ne intelegem, de-a lungul preliminariilor au fost rulati mai mult de 23 de jucatori. Deci nu toti cei care au pus umarul au prins si biletele pentru Rusia.
Din acest punct de vedere, decizia este corecta.
Fizic decizia este corecta
La Campionatul Mondial lotul trebuie bine chibzuit. Din cauza reglementarilor mult prea stricte, nu-ti permiti luxul sa iei in lot jucatori care obosesc repede, pe care nu-i duce benzina un meci intreg, ori jucatori mult prea putin versatili, adaptabili. Ai meci la 3 sau 4 zile, Zlatan nu ar fi fost capabil sa se refaca atat de repede. Strict fizic, decizia este (iarasi) corecta.
Zlatan nu era in forma
Abia a revenit dupa accidentare, la Manchester a cam fost rezerva si nu este vorba de vreun conflict cu antrenorul. Mourinho este printre antrenorii sai preferati, drept urmare cauzele sunt exclusiv sportive: nu era in forma.
Nu este ca si cum ar fi redevenit golgheter intr-un campionat de top si, prin evolutiile sale, l-a convins pe selectioner sa se razgandeasca. Da, a inscris 2 goluri spectaculoase la debut, dar intr-un campionat submediocru, gen MLS. Cam atat.
Suporterii neutri puteau fi cuceriti
La un meci de baraj ori intr-un grupa de calificare, meciurile sunt tur-retur. Drept urmare, acasa vei fi oricum sustinut de fani, indiferent de echipa aliniata.
La un turneu final, insa, lucrurile sunt un pic mai complicate: trebuie sa cuceresti, cumva, publicul gazda. Ai suporterii tai, multi sau putini, dar ideal ar fi sa te sustina si publicul local. De ce sa te sustina pe tine si nu pe adversar? Pai, poate pentru ca ai un geniu in teren ca Zlatan. Va sustine vreun suporter rus nationala Suediei pentru Guidetti? Altfel, atacant bun, ar putea califica Suedia in optimi. Dar nu este un magnet pentru suporteri. Nicidecum. Niciodata.
Tactica ar fi fost data peste cap
Zlatan nu e jucator de pressing. Echipa trebuie sa munceasca pentru el. Drept urmare, tactica Suediei din preliminarii, cu toata echipa muncind, ar fi trebuit schimbata. Pentru un jucator. Unul singur. S-a preferat sa nu.
A refuzat sa fie in prim-plan
Aici, cumva, i-as putea da dreptate selectionerului. Uneori, cel mai bine este sa nu fie toti ochii atintiti asupra ta. Mai tineti minte mondialul american, unde toti ochii erau atintiti asupra Columbiei, in timp ce Romania era, pentru multi, o necunoscuta? Atunci ne-a convenit ideea, la fel cum ne-a convenit si contra Argentinei.
La echipele nationale nu este vorba de marketing, ca ai vinde tricouri cu Zlatan, nu pe tricouri vandute se bazeaza bugetul unei federatii, drept urmare a alege sa nu te expui, sa nu te afli in centrul atentiei, se poate dovedi o alegere inteleapta.
Un antrenor lipsit de curaj
Zlatan a fost antrenat de Guardiola, Capello, Mourinho, Blanc, Mancini. Selectionerul actual al Suediei, Janne Andersson, s-a trezit cu un cartof fierbinte in brate. A preferat sa-l arunce. Sa nu riste.
Cu Zlatan, riscul era, matematic vorbind, mai mare daca-l lua in lot. A preferat sa joace la sigur, precum un antrenor care la egal se apara, multumindu-se cu 1 punct.
Un antrenor mare, cu personalitate, risca cu Zlatan. Caci nu putem vorbi de vreun jucator genial, vreun varf incredibil, care ar fi pierdut altfel lotul. Nicidecum.
Da, e greu de lucrat cu Zlatan. Iti poate destabiliza vestiarul. Dar tot el te poate trage in sus, te poate califica de unul singur.
Suedia, fara Zlatan, putea rata calificarea in optimi, dar din optimi incolo putea spera la ceva frumos. Putea scrie o poveste frumoasa. Asa, va fi o echipa plictisitoare, care se va califica, probabil, in optimi, unde va plictisi prin stilul sau defensiv si deloc placut. Repet: este ca la un meci egal, unde fie risti sa castigi (in acest caz, riscul fiind selectionarea lui Zlatan), fie joci la egal. Ceea ce a preferat Suedia.
Sufleteste mi-l doream pe Zlatan in teren, chiar daca obiectiv vorbind, gandind cu capul, alegerea presupunea mult prea multe riscuri. Dar mie-mi plac oamenii care risca, ii apreciez tocmai din acest motiv.
Lotul Suediei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018 – Portari:
Robin Olsen – 28 de ani – FC Copenhaga
Karl-Johan Johnsson – 28 de ani – Guingamp
Kristoffer Nordfeldt – 28 de ani – Swansea City
Lotul Suediei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018 – Aparatori
Mikael Lustig – 31 de ani – Celtic
Victor Lindelöf – 23 de ani – Manchester United
Andreas Granqvist – 33 de ani – Krasnodar
Martin Olsson – 29 – Swansea City
Ludwig Augustinsson – 24 de ani – Werder Bremen
Filip Helander – 25 de ani – Bologna
Emil Krafth – 23 de ani – Bologna
Pontus Jansson – 27 de ani – Leeds United
Lotul Suediei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018 – Mijlocasi
Sebastian Larsson – 32 de ani – Hull City
Albin Ekdal – 28 de ani – Hamburger SV
Emil Forsberg – 26 de ani – RB Lepizig
Gustav Svensson – 31 de ani – Seattle Sounders FC
Oscar Hiljemark – 25 de ani – Genoa
Viktor Claesson – 26 de ani – Krasnodar
Marcus Rohdén – 27 de ani – Crotone
Jimmy Durmaz – 29 de ani – Toulouse
Lotul Suediei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018 – Atacanti
Marcus Berg – 31 de ani – Al Ain
John Guidetti – 26 de ani – Alaves
Ola Toivonen – 31 de ani – Toulouse
Isaac Kiese Thelin – 25 de ani – Waasland-Beveren
Lotul Suediei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018 – 5 observatii PE SCURT:
– Niciun jucator din campionatul intern. Nici macar unul.
– Surprinde prezenta celor 2 jucatori din afara Europei: Gustav Svensson (Seattle Sounders FC – MLS) si Marcus Berg (Al Ain). Daca al doilea este un jucator valoros, selectia sa fiind explicabila (un obisnuit al lotului, cum se spune), primul, Svensson, este o surpriza. Greu de spus daca placuta sau nu.
– Uneori, media de varsta este inselatoare. Este relevanta, insa pana la un punct. Prefer sa subliniez, insa, faptul ca in lotul Suediei se afla 6 jucatori de peste 30 de ani, dintre care 2 atacanti, in timp ce jucatori sub 25 de ani sunt doar 2 (in timp ce alti 3 jucatori au fix 25 de ani). Un lot experimentat, dar nu foarte in varsta as zice.
– Uitandu-ma atacanti, imi dau seama de ce n-a avut loc Zlatan: primii 3 par batuti in cuie, Thelin ar fi fost cel sacrificat. Adica cel mai tanar. Ar fi insemnat ca Suedia sa mearga la mondiale cu 3 atacanti din 4 de peste 30 de ani. Inca un risc.
– Un singur jucator la o echipa cu adevarat de top, la Manchester United. Si de aici trebuie sa ne dam seama de felul Suediei de a fi: echipa muncitoare, decenta, fara jucatori de geniu, fara sclipiri.
Suedia se afla in grupa cu Germania, Mexic si Coreea de Sud. Debuteaza luni, 18 iunie, contra asiaticilor. Meciul decisiv, cu Mexicul, este ultimul. Din pacate, tragerea la sorti nu i-a avantajat, puteau pica sa joace cu Germania in ultima partida. Totusi, debuteaza contra celui mai usor adversar, drept urmare trebuie sa invinga neaparat in primul meci.
Voi ce observatii aveti de facut cu privire la Lotul Suediei pentru Campionatul Mondial din Rusia 2018?