post

Meciuri pay-per-view de buna-voie, nu obligat

Scandalul de acum cu cele 2 meciuri ale FCSB transmise doar online pe VOYO mi-a adus aminte despre o idee mai veche de-a mea. Asadar, incep cu o intrebare la care cu siguranta nu am raspuns: cand vom avea SI in Romania meciuri pay-per-view? Spun din start: daca as fi in locul Digi as incerca. Pe bune ca as face asta. E adevarat, cu multe lucruri in plus.

Si tot din start spun: trustul Pro cu al lor VOYO a gresit fata de proprii fani, fata de telespectatori. Ei au dreptate legal, pirateria este o infractiune, au argumente juridice sa ceara pedepsirea celor care au piratat, insa problema nu se rezolva cu inchisoarea. Problema nu se rezolva cu biciul, ci cu zaharelul. Ca sa demonstrez asta ma voi intoarce un pic in timp.

Ajung intai la anul 2008, cand trustul RCS-RDS a incercat sa bage campionatul intern pe GSP TV. Initial, GSPtv se gasea doar in reteaua lor de cablu, apoi pe la final ajunsese si in reteaua UPC. Chiar si in reteaua RDS, pachetul GSPtv se platea separat. Lucrurile n-au mers, oamenii n-au fost dispusi sa plateasca in plus, asa ca patronii trustului RCS-RDS (DIGI) s-au repliat. Campionatul intern se vede la LIBER pe DIGI (si pana acum putin timp se vedea si pe Dolce/telekom/Orange Sport) si contra-cost in reteaua UPC (actual Vodafone), unde exista optiunea SPORT. Nu stiu cati abonati Vodafone platesc optiunea SPORT, nu am date in acest sens, insa in reteaua Digi se vad toate digisport-urile la liber, in pachetul de baza, singurul post extra fiind Digi4k. In plus, doritorii pot vedea meciurile si pe PrimaSport, si aceste canale fiind la liber.

Deci ideea de meciuri pay-per-view n-a functionat. Sau cel putin nu s-a intamplat asta in 2008.

Hai sa luam alt exemplu: platformele online de filme. Cele legale: Netflix, HBO (actual MAX), Disney Plus, SkyShowTime. De ce aceste platforme au prins? De ce oamenii sunt dispusi sa dea chiar si 100 de lei pe luna ca sa vada legal filme? Nu dati cu pietre: sunt persoane care au toate platformele si platesc lunar mai mult de 100 de lei. Pe bune.

Ideea este simpla: MARKETINGUL! Comunicarea Netflix (si a celorlalti) a avut 3 dimensiuni, au fost 3 mesaje clare, distincte si totodata complementare care au convins:

  1. Ceea ce faci tu este cool. Celebrul hashtag #NetflixAndChill a facut minuni. Da, tu stai pe canapea si te uiti la Netflix. Nu la filmul X sau la filmul Y, ci la Netflix. Asta era cool. Netflix era cool. Ideea de a finanta Netflix era cool!
  2. Ceea ce faceai pana acum, adica pirateria, era imoral, insa esti scuzat, o faceai pentru ca nu aveai de ales. Acum ai o alternativa LEGALA si IEFTINA! Acum NU MAI AI NICIO SCUZA! Nu a amenintat nimeni cu procese, desi lege anti-piraterie exista, insa trebuia adusa in discutie si dimensiunea morala. Esti o persoana morala in rest, dar piratezi? Nasol. Inseamna ca nu esti! Daca insa te abonezi la Netflix DEVII o persoana morala!
  3. Netflixul este foarte COMOD si SIGUR! Serios: pana atunci tu trebuia sa intri pe un site de torrente, sa descarci 3-4 filme si apoi sa te uiti musai la unul dintre ele. Trebuia sa te gandesti AZI la ce film vrei sa vezi MAINE! Alternativa era sa intri pe site-uri dubioase care-ti introduceau cine stie ce chestii prin calculator. Troiani ori alte tipuri de virusi. Nu mai bine te abonezi tu la Netflix si scapi de griji?

Au fost convingatori cei de la Netflix? Apai au fost FOARTE CONVINGATORI! Atat de convingatori incat si-au convins si platformele concurente sa intre pe piata romaneasca. Ma rog, nu si-au dorit neaparat asta, dar nu e intotdeauna dupa cum iti doresti. Insa au fost convingatori si cu producatorii locali de film: dupa ce filmul iese din cinematografe, el nu se mai pierde in negura internetului, ci ajunge … pe Netflix. Ma rog, si pe MAX. Poate si pe TIFF Unlimited. Oricum, pe streaming.

Ajung acum si la Voyo. Care Voyo este, daca nu stiati, o platforma de FILME SI DIVERTISMENT. Nu a avut prea multa treaba cu sportul. Nefiind o platforma DEDICATA sportului, nu stie nimeni cati abonati a castigat DATORITA sportului.

Insa pe partea de FILME si EMISIUNI DE DIVERTISMENT, in categoria FILME intrand si SERIALELE, a avut o strategie buna, corecta. In cazul unui serial precum Clanul, ideea era asa: tu poti vedea episodul pe TV, insa cu o saptamana intarziere si intrerupt de reclame. In plus, il vezi doar la o anumita ora. Daca insa te abonezi, il vezi cu o saptamana mai devreme, il vezi fara reclame si te poti uita la el cand vrei, la ce ora doresti tu.

Deci nu ti se punea pistolul la tampla, ci primeai ceva in plus. Cu biciul, nu cu zaharelul.

La fel stateau lucrurile si cu emisiunile de divertisment: Romanii au talent fara reclame. Hai ca parca  merita, nu?

Legat de sport, de fotbal, trustul PRO a avut pana in vara Europa League si Conference League. Din pacate, ele sunt liga a doua si liga a treia in materie de cupe europene. Da, avand doar 2 posturi tv, era clar ca online-ul era o salvare, acolo puteai vedea mai multe meciuri. Insa DIN PACATE nu pe toate.

Si acum ajungem la cele 2 meciuri: de la Linz si de la Praga. Acolo, trustul PRO a pus pistolul la tampla: daca NU te abonezi nu poti vedea meciul. Nu discutam, nu negociem. Acesta-i pretul, tu ai de ales doar intre a vedea si a nu vedea.

Care a fost urmarea? Oamenii au urmarit meciul PIRATAT! Asa cum se urmarea liga intai in perioada cand erau exclusiv meciuri pay-per-view. Paguba estimata pentru meciul de la Praga a fost de 400 de mii de euro. La meciul de asta seara, de la Linz, trustul PRO a tot anuntat ca cine pirateaza risca inchisoarea. Nu am aflat cifrele exacte, dar si acum meciul a putut fi urmarit piratat.

E clar ca trustul Pro a gresit. A facut un calcul eronat si a iesit in pierdere. Motivele sunt 3, astept sa fiu corectat:

  1. Nu a castigat foarte multi abonati in plus. Iar pretul abonamentului, de 20 de lei, ma face sa cred ca beneficiul economic efectiv a fost minim. Extrem de mic.
  2. Cei care s-au abonat pentru meciul de la Praga AU RAMAS ABONATI pentru meciul de la Linz. Deci nu sunt contorizati decat o singura data.
  3. Am dubii ca cine s-a abonat CU FORTA va ramane abonat.
  4. A pierdut posibilii bani din publicitate, pe care i-ar fi luat la ProTV.
  5. A suferit daune de imagine, multi microbisti, in special fani FCSB, au devenit DUSMANI au ProTV si ai VOYO. Pentru acest punct va invit sa recititi punctul 1 de la sectiunea legata de Netflix: era COOL sa te abonezi la Netflix, insa acum a devenit NASPA sa te abonezi la aia care-ti iau banii cu forta adica la VOYO.

Care este solutia? Ce as face EU? Pai eu as face urmatoarele (fie daca as fi in locul Digi Sport, fie daca mi-as face post nou, trust nou):

  1. As cumpara cat mai multe competitii EXCLUSIV SPORTIVE. Vorbim despre platforma de sport, nu de o shaorma cu filme, emisiuni de divertisment, seriale si meciuri. As cumpara MUSAI campionatul Romaniei, as lua drepturile de televizare de la cei mari si tari, Anglia, Italia, Spania, Germania, Franta, dar n-as ignora nici alte competitii. As lua si Olanda, as lua si Belgia, as lua si Turcia, as lua si MLS, as lua si ceva sud-american, as lua si Arabia Saudita, as lua si Champions League, Europa League, Conference League, dar si competitiile similare de pe alte continente. Plus Cupa Africii, a Asiei, Copa America… Plus NBA si NHL. Tot ce se poate.
  2. As baga un abonament care se poate cumpara si de la operatorul de cablu, dar si exclusiv online. Exclusiv online ar fi mai ieftin, daca n-ai avea posibilitatea sa vezi la TV.
  3. As lasa pe tv, la liber, doar 2 sau 3 posturi. Cum ar fi acum la Digi, as lasa pana la DigiSport 3. MAXIMUM. De la Digisport 4 in sus (eu as baga chiar 10 posturi) doar pentru abonati. Asta pe tv.
  4. Pe online as baga ABSOLUT TOATE MECIURILE din competitiile cumparate. Ganditi-va ca sunt 4 posturi DigiSport, insa exista meciuri de Champions League care nu pot fi vazute. Poate esti fan Galatasaray si chiar nu poti vedea echipa favorita. LEGAL zic. Daca n-ai comentatori pentru toate meciurile, pui pe site anumite meciuri FARA COMENTARII. Oricum nu cred ca duce prea multa lume lipsa comentariilor.
  5. As pune pe online optiunea vizionarii meciurilor si dupa ce acestea s-au terminat. A inregistrarilor. Ok, nu poti avea toata arhiva pentru toate sezoanele, dar sa poti vedea un meci timp de 48 sau 72 de ore mi s-ar parea ok.
  6. As introduce optiunea SALVARII (descarcarii) unui meci. Da, poate vrei sa pastrezi in arhiva personala un meci fabulos fie pentru ca e echipa ta favorita, fie pentru ca meciul ala chiar a fost de exceptie.
  7. As baga emisiuni (podcasturi) exclusiv online. De pilda, o emisiune de analiza exclusiv pentru Premier League, una exclusiv pentru campionatul Spaniei. Evident, emisiuni pentru NBA, emisiuni pentru NHL, pentru Euroliga de baschet … Care eventual sa apara ulterior, pe YouTube, la liber. Dar tu, ca abonat, sa poti vedea acea emisiune in timp real.
  8. As baga optiunea de a te putea uita doar la un anumit meci. Un abonament de sa zicem 50 de lei pe luna, insa un meci, doar unul, sa poata fi vazut cu 5, 10 sau 20 de lei. Depinde de meci. Ca nu pui acelasi pret pentru un Chiajna-Voluntari ca pentru o finala de Champions League.
  9. As face campanii publicitare care sa arate ce misto e platforma, din care sa reiasa ce cool este sa stai pe canapea si sa butonezi pe ce meci vrei tu.
  10. In mod logic, nu as baga niciun fel de reclama. Deloc. Nema. Asa ca in pauza unui meci fie nu ai vedea nimic, fie ai vedea o emisiune de analiza sportiva. Nu stiu cum vi se pare voua, insa mie mi se pare frustrant sa vezi doar 2 minute de analiza si in rest reclame. Cum v-ar suna 15 minute de analiza la cald, pe baza meciurilor vazute?

Pretul de 50 de lei e orientativ. Ar putea fi mai mult sau mai putin. Ar putea exista promotii majore: de pilda 300 de lei pe an la un abonament de 50 de lei pe luna. Sa te convinga sa platesti pe tot anul.

Ar fi prea costisitor? N-ar avea succes? Nu stiu, posibil. Insa eu zic ca merita incercat.

Ideea e simpla: daca vrei meciuri pay-per-view, convinge oamenii sa-ti dea de buna-voie banii pe abonament. Orice constrangere se va intoarce impotriva ta. Ceea ce, din punctul meu de vedere, s-a intamplat in cazul VOYO. Ca sa o scurtez de tot: Netflix is cool, VOYO sucks!

ps: Ideea de meciuri pay-per-view bagate pe gat mi-a adus aminte de un exemplu de acum cativa ani. Sa zicem ca este un oras aflat la granita si ca in acel oras a mai ramas un singur supermarket care are, printre altele, si alcool de vanzare. Sa zicem votca. Daca o sticla de votca ar trebui sa coste 30 de lei si tu o dai cu 90, ce realizezi? Pai trei lucruri: incurajezi contrabanda, aducerea pe sub mana (fiind la granita, fie cu Ucraina, fie cu Moldova, e clar ca SE ADUC), ai o imagine proasta (nu de prieten cu clientii, ci de jepcar) si nu-ti fidelizezi clientii. Daca peste 3 zile apare un magazin concurent, un chiosc, orice, TOTI clientii tai vor migra acolo. Daca tu ai mentinut preturile la un nivel decent, sa zicem ca n-o dai cu 30, ci cu 40, dar ai pastrat relatii civilizate cu oamenii, i-ai convins ca esti sarac si ca e greu, ei iti vor ramane clienti si nu vor pleca dincolo pentru 5 sau 10 lei. Inlocuiti chioscul si alcoolul cu VOYO si acele meciuri de fotbal. Atitudinea VOYO a fost fix atitudinea de chioscar-bisnitar de anii 90. Nu toti chioscarii erau asa, insa erau printre ei bisnitari de genul. Care aveau legea de partea lor, care vindeau totul legal. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *