post

Echipa care te reprezinta!

Discutam zilele trecute cu un prieten despre echipele cu care tinem. Cand eram mici, aveam obiceiul sa ne alegem cate o echipa din fiecare tara. Noi nu eram fanii UNEI SINGURE echipe, drept urmare se ajungea la o confruntare intre favoritele tale. Bayern Munchen – Manchester United putea fi confruntarea dintre favorita ta din Anglia si favorita ta din Germania. Discutia a continuat pana intr-un punct interesant: echipa care te reprezinta!

Ideea este asa (o voi prezenta punctual):

  1. Echipele favorite le alegi cand esti mic. Cam asa fac toti microbistii. Ca-i vorba de 8 ani, ca-i vorba de 14 ani, e irelevant.
  2. Criteriile pe care le ai la acele varste sunt … puerile. Desi unele pot fi relevante si mai tarziu.
  3. La 30 de ani esti alt om. Cu toate acestea, iti este rusine sa iti schimbi favorita. Echipa favorita este cumva o amintire, este ceva din trecut. Fix din acest motiv multi oameni nu se mai uita la fotbal ori nu se mai uita la fotbalul romanesc. Imaginati-va ca vorbim despre suporteri de-ai Progresului (FC National) ori de-ai Sportului Studentesc.

Intrebarea corecta, pe care multi nu si-o pun, dar pe care ar trebui sa ne-o punem, macar din cand in cand, este care-i echipa care te reprezinta.

Ce se poate schimba in 15 ani? Pai multe (era sa zic aproape totul):

  1. Daca la 14 ani inca locuiai cu parintii intr-un apartament modest din Drumul Taberei (vizavi de Stadionul Ghencea, de pilda), acum la 30 de ani ai ditamai apartamentul in Cosmopolis. Deci Steaua nu mai e echipa cartierului, cea cu care tii pentru ca esti de acolo.
  2. Daca tineai cu o echipa care acum isi disputa palmaresul (Steaua vs FCSB ori FCU Craiova vs CSU Craiova) situatia e cu atat mai grava. Multi suporteri simt efectiv ca … nu mai au cu cine sa tina.
  3. Unele echipe sunt reprezentative pentru o anume ocupatie: „tata e cfr-ist, deci tin cu Rapidul (ori cu CFR Cluj)”; „ai mei lucreaza in politie, deci tin cu Dinamo”; „tata e militar, deci tin cu Steaua”; „familiile sarace si necomuniste tin cu Rapidul”. Insa tu acum esti corporatist, lucrezi la multinationala, locuiesti in Cosmopolis, nu esti nici sarac, nici armata n-ai facut-o, politia o urasti, iar cu CFR-ul n-ai mai circulat din facultate. Deci ce motive ai mai avea sa tii cu Dinamo, Steaua, Rapid, CFR Cluj ori, habar n-am, FCSB? Da, daca esti din Craiova ori din Arad ai motive sa tii cu echipa orasului tau natal. Dar cam atat.
  4. Putem vorbi si despre echipele de afara. Pe vremea cand m-am apucat eu sa tin cu Inter, Juventus si cu Milan erau in plin razboi pe teren si in afara lui. Mai ales in afara lui. Juventus era cu arbitrajele, insa Milanul era detinuta de cel mai mare magnat-politician din Italia. Ce legatura mai are Milanul de acum cu Milanul de acum 20 de ani? Atunci avea sens sa ma bucur de o infrangere a lui Juventus (primesti 2 penalti-uri aiurea, le ratezi si pierzi pe final!). Acum ce sens are sa ma bucur de o infrangere? S-a dat un penalty dupa o analiza intensa si, ghici ce, chiar a fost!
  5. Cu Manchester City tineau unii care urau Manchester United. Urau banii lui United, tineau cu echipa saraca a orasului. Acum mai pot tine ei cu Manchester City? Echipa saraca a orasului a devenit printre cele mai bogate echipe din lume.

Stiu ca pare ciudat, paradoxal, dar cred ca ar trebui in mod constant sa iti schimbi echipa favorita ori echipele favorite. Ar trebui sa iti punem serios intrebarea care este echipa care te reprezinta si de ce. Unii au curajul sa accepte acest lucru, sa-si schimbe preferinta ori macar sa renunte la o preferinta, altii prefera sa se minta singuri. „Sunt #fandemic Manchester City, dinainte ca asta sa fie cool”. Pai da, doar ca motivele pentru care tineai atunci acum nu mai sunt valabile. Absolut deloc!

Echipa care te reprezinta acum s-ar putea sa fie cu totul alta decat echipa care te reprezenta acum 20 de ani. Chiar asa, daca in alte privinte nu prea conteaza cum erai acum 20 de ani, CINE ERAI, de ce ar conta in ceea ce priveste echipa favorita? Serios intreb, nu dau cu parul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *