post

Steaua vs FCSB – cum s-au impartit suporterii

Razboiul Steaua vs FCSB este arhicunoscut, nu intru in detaliile acestuia. Am scris despre Legea Dancu, retrasa ulterior din motive evidente, politice, lucru care raman valabile. Nu despre asta voi vorbi aici, ci despre suporteri. Despre cum s-au impartit ei intre cele 2 echipe (SI NU NUMAI!).

Mentionez din start: razboiul Steaua vs FCSB din justitie nu influenteaza foarte mult, aproape deloc, decizia suporterilor. O sa arat in continuare de ce si care sunt, de fapt, cei care vor fi influentati. Putini. Foarte putini.

Asadar, razboiul Steaua vs FCSB a impartit suporterii in 4 categorii, 2 fiind cele principale, care ne intereseaza, dar mai sunt alte 2 secundare, relevante si ele. Asadar, exista acum 4 alegeri diferite pe care le-au facut suporterii:

  1. Sa sustina pe CSA Steaua.
  2. Sa sustina pe FCSB.
  3. Sa nu sustina pe nimeni.
  4. Sa le sustina, fie fanatic, pe stadion, fie mai pe tacute, online ori prin baruri.

Ca sa termin repede ultimele 2 categorii, spun doar 2 lucruri. Primul dintre ele este legat de suporterii de la punctul 3: exista foarte multi fosti microbisti care acum nu se mai uita la fotbal. Fenomenul este larg raspandit, fotbalul fiind mult mai putin iubit decat era acum 15 ani. Ideea este ca acest razboi Steaua vs FCSB a accentuat acest fenomen, a functionat ca un accelerator. Nimic nou sub soare, nu. Cealalta categorie de suporteri, formata din cetateni, multi dintre ei de sex feminin, sunt acei impaciuitori neinformati, care tin cu „ai lor”, oriunde ar fi acestia. Fenomenul este mult mai intalnit la celalalt duel, al Craiovelor, unde multi suporteri sunt patrioti locali, drept urmare tin cu orice echipa din orasul lor.

Drept urmare, ma voi ocupa in continuare de cele 2 mari categorii de suporteri: cei ce au ales sa tina cu CSA Steaua si cei ce au ales sa tina cu FCSB.

Steaua vs FCSB – De ce oamenii tin cu CSA Steaua?

Motivele sunt in numar de 5, putand fi prezente mai multe ori chiar toate in unele cazuri. Nu sunt cauze distincte, ci sunt factori. Fiecare contribuie intr-o oarecare masura.

Primul motiv este legat de armata. Oamenii pur si simplu respecta armata. Oamenii care s-au apucat sa tina cu Steaua acum 20-30-40 de ani, au facut-o in principal pentru ca era echipa armatei. Care armata INCA are un procent mare de incredere. Este firesc, deci, ca multi dintre ei, nu toti, evident, sa urmeze armata in acest razboi Steaua vs FCSB.

Al doilea motiv ca importanta este ura fata de patronul Gigi Becali. Ei il urasc pe Becali pentru modul cum se comporta, pentru ceea ce face la echipa. Pentru cum se joaca de-a patronul-manager-antrenor de ani buni. Practic, armata a pus piciorul in prag, zic acesti suporteri, pentru ca nu a mai suportat comportamentul lui Becali. Vazand ce face Becali zi de zi poti sa-i intelegi. Sufleteste, nu neaparat si rational.

Strans legat de acest motiv este cel legat de fostele glorii: fostele glorii au urmat armata pentru ca, in majoritatea cazurilor, Becali i-a jignit. Le-a intors spatele. Le-a ignorat. Cu exceptia lui Duckhadam si a lui Ilie Dumitrescu, restul fostilor jucatori ai Stelei, in frunte cu cei din Steaua 86, sunt de partea CSA Steaua. Iar suporterii, o buna parte dintre ei, i-au urmat pe acestia. Au mers pe mana lor, ca sa zic asa.

Argumentul numarul 4 este unul economic si politic. Acest argument functioneaza in sens invers pentru fanii FCSB. Asadar, unii tin cu CSA Steaua pentru ca nu-s de acord, din principiu, ca un brand NATIONAL precum Steaua sa fie in mainile unei persoane private. Ei isi doresc echipe sustinute de stat, fie ele si departamentale. Considera ca doar asa am putea razbate in Europa. Ca asa am obtinut marile rezultate. Evident, acesti oameni si-ar dori nationalizari, confiscari, si-n alte domenii. Si-ar dori un Petrom nationalizat, de pilda. Asa gandesc ei si nu-s putini. Voi scrie un articol distinct pe tema asta, nu insist aici.

Ultimul argument, numarul 5, este legat de … cartier. Nu radeti, dar este un argument important, relevant, pentru multi. Ideea este asa: patriotismul local, intr-un oras de provincie, inseamna sa tii cu echipa orasului tau. Sa-i sustii in orice liga ar fi. In Bucuresti, patriotismul local presupune sa tii cu echipa cartierului tau. Stiti povestile alea cu M-AM NASCUT VIZAVI DE STADIONUL GHENCEA (sau Giulesti…). Eh, ganditi-va ca mutarea echipei FCSB pe Arena Nationala a fost o lovitura grava data suporterilor de cartier. Nimic peiorativ, insa multi nu au mai simtit ca aceea este echipa lor. Nu mai juca acolo, langa ei. Este acceptabil sa joci pe National cativa ani, pana e gata noul stadion, dar este de neconceput sa joci TOT timpul acolo. Cand armata l-a dat afara pe Becali de pe Ghencea, fix pe asta a mizat. Sau, ma rog, SI pe asta a mizat.

Problema, in legatura cu acest unic argument, este ca populatia este mult mai mobila acum decat era in urma cu 20 de ani. Drept urmare, cel care locuieste ACUM in Drumul Taberei se poate muta maine in Pantelimon si poimaine in Berceni. Nu se va mai simti de-al cartierului nicaieri. Drept urmare, desi argumentul functioneaza pentru persoanele in varsta, tinerii sunt „imuni” la patriotismul de cartier. Cel putin majoritatea dintre ei.

Sa trecem acum dincolo…

Steaua vs FCSB – De ce oamenii tin cu FCSB?

Aici sunt tot 5 argumente. Egalitatea aceasta a argumentelor nu inseamna neaparat ca numarul suporterilor este neaparat egal. Nicidecum. Dar sa vedem argumentele.

Primul argument, cel mai important, este cel al continuitatii. Este si o mica disonanta cognitiva aici: Cum adica, pe cine am sustinut cu Valencia, Ajax sau Villareal? Eu am tinut cu STEAUA, NU? 

Al doilea argument ca importanta este fix inversul argumentului numarul 4 de mai sus: sunt oameni cu meserii liberale, cu o filosofie economica liberala, care nu concep ca-n 2023 o echipa sa fie sustinut de stat, de un minister. Din principiu refuza sa accepte asta. Drept urmare, tin cu FCSB pentru, asa cum e ea, macar este echipa privata.

Al treilea argument este legat de prezenta in liga intai. Ar putea parea identic cu argumentul continuitatii, dar e un pic diferit. Sa va explic: initial erau 3 echipe care nu retrogradasera niciodata. A retrogradat Universitatea Craiova (de 2 ori), drept urmare ramasesera doua: Steaua si Dinamo. Cele 2 mai aveau un atu: nu jucasera niciodata in alta liga decat prima. Cum s-o fi numit ea: Liga Intai, Divizia A… Eh, dupa retrogradarea lui Dinamo, a ramas o singura echipa. Steaua/FCSB. Altfel spus, conform acestor suporteri, ei nu pot tine cu o echipa de liga a patra, de liga a treia ori de liga a doua. Steaua, in viziunea lor, este o echipa MUSAI de liga intai. N-are cum sa fie altfel.

Al patrulea argument, sa nu radeti, este fix Gigi Becali. Sunt persoane care-l apreciaza, cu precadere religiosi. Altii, desi nu recunosc public, admit in sinea lor faptul ca ar actiona la fel daca ar putea. Il invidiaza in felul lor. Se uita cu jind la ce face, asa cum te uiti cu jind la un smeker care parcheaza unde nu e permis ori care depaseste cu 200 la ora masina politiei. Oricat veti rade de ei, exista si nu trebuie ignorati. Cel putin ca numar.

Nu trebuie ignorati nici cei care s-au luat dupa vedete, dupa fosti jucatori. Aici argumentele sunt cumva nuantate. De pilda, Duckhadam a lucrat cu Becali si nu l-a renegat. Il apreciaza si acum. Insa multi dintre cei care acum sunt la CSA Steaua au lucrat pentru Becali: Lacatus in cateva randuri, dar si Ogararu, Miu sau Oprita. Ilie Dumitrescu, cu aparitiile sale televizate foarte dese, este iarasi un argument invocat de acestia.

Problema pentru acest club, aceste cluburi, este insa alta: nu prea mai vine nimic din urma. Razboiul Steaua vs FCSB afecteaza tinerii si foarte tinerii viitori suporteri. Altfel spus, un pustan care acum are 8-10 ani nu prea are motive sa tina cu CSA Steaua, este o echipa de liga a doua care nu are voie sa promoveze (explicati voi altfel situatia unuia de 8-10 ani!), iar FCSB este de ani buni o vesnica perdanta, o abonata la locurile 2-3.  Altfel spus, mai grav ca X si Y au ales sa tina cu FCSB, iar A si B au ales sa tina cu CSA Steaua este ca pe partea de suporteri tineri si foarte tineri AMBELE echipe stau foarte prost. Extrem de prost. Daca razboiul va mai dura 10 ani, rezultatele vor fi mai mult decat dezastruoase.

Unde se afla aici deciziile instantelor? Pe cine influenteaza ele? Pai ele influenteaza in mod direct doar suporterii comuni, cei de la punctul 4, care MOMENTAN tin cu ambele, dar care ar putea fi convinsi de o astfel de decizie sa aleaga o tabara. Insa indirect influenta lor este mare. Mult mai mare. Pe de-o parte, instanta poate decide ca FCSB ar trebui sa plateasca despagubiri catre CSA. Altfel spus, o decizie a instantei ar putea elimina una dintre echipe, ar putea-o scoate din joc. Pe de alta parte, o astfel de decizie ar putea razgandi fostele glorii. Care foste glorii, vrand s-o arda legal (Hai/S-o facem legal/Scap de tribunal/Lasam versurile sa faca scandal – cum bine spun cei de la formatia La Familia), ar putea sa-si schimbe opinia daca decizia instantei va fi de partea FCSB.

Steaua vs FCSB Talpan vs Becali

In razboiul Steaua vs FCSB nu declar niciun invingator. Din acest motiv, nu condamn pe nimeni. Fiecare alege dupa cum crede. Incerc sa fiu obiectiv. Drept urmare, va indemn pe voi sa imi spuneti daca mai sunt si alte argumente, daca am omis ceva. As prefera fara injuraturi, dar avand in vedere subiectul probabil ca e imposibil. Imi asum asta.

4 thoughts on “Steaua vs FCSB – cum s-au impartit suporterii

  1. Pingback: Fotbal pe bani publici - adevaruri si minciuni

  2. Pingback: Steaua - TIFF 2023 - CinEmil.ro

  3. Pingback: De ce este handbalul sportul ideal pentru implicarea statului?

  4. Pingback: Cat de mult te reprezinta cartierul in care stai? - EmilCalinescu.EU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *