post

Istvan Kovacs a aratat cum poti fura legal cu VAR!

Despre Istvan Kovacs ar trebui sa scriu un articol distinct. Ar trebui scrise carti, ar trebui studiat pe bune. Este rezerva prin excelenta a arbitrajului mondial. O rezerva de lux, zica-se, o rezerva bine cotata. Dar rezerva. Sta printre mari antrenori, arata tabela cu schimbari pentru fotbalisti de sute de milioane, insa nu are fluierul, obiectul acela distinctiv cu care se lauda orice arbitru. Asta afara, caci in tara Istvan Kovacs este trimis din cand in cand sa fluiere. Iar el ne-a aratat tuturor cum poti fura legal cu VAR.

Ma rog, fura este un termen dur, de natura penala, pentru care nu am dovezi. Nu pot dovedi ca ar fi primit bani ori cine stie ce ordine, fie de la CFR Cluj, fie de la FRF, fie de la ambele. Insa ceea ce a aratat pe teren este fix ce scriu eu in titlu.

Putem presupune ca el a vrut doar sa arate cum poti avantaja pe cineva, fara ca acest lucru sa-i fie sugerat. Ori pur si simplu sufletul sau clujean, oras in care locuieste de ani de zile (faptul ca este NASCUT in Carei este IRELEVANT!), l-a indemnat sa ia acele decizii.

Legat de aceste aspecte, imi amintesc o celebra declaratie a lui Pinalti. El spusese dupa un meci ca seful arbitrilor face delegarile la comanda. Chemat la comisie, el a spus ca „Seful arbitrilor face delegari la comanda creierului”. Exact asa este si aici.

Istvan Kovacs a aratat cum poti fura legal cu VAR. Cum faci asta? Simplu.

  1. Cartonasele galbene nu sunt de competenta VAR. Poti arata oricate, oricand. Chiar si al doilea galben.
  2. Cornele iarasi nu sunt de competenta VAR. Bate la ochi sa nu dai niciun corner pentru o echipa, dar in anumite momente, decisive, cand echipa care ar fi trebuit beneficia de corner ar fi pus presiune mare. Un corner neacordat intr-un moment de presiune da un moment de respiro echipei care se apara.
  3. Un al doilea galben acordat din burta, nemeritat, poate strica IREMEDIABIL echilibrul meciului. In plus, eliminarea este dictata unuia dintre cei mai periculosi jucatori ai echipei ce trebuie sanctionata. Nu unuia care ar putea fi lesne inlocuit.
  4. Nu dai nici macar fault la unele intrari dure, brutale, ale echipei tale „favorite”. Invers, dai faulturi foarte usor. Faulturi de joc, aparent fara nicio insemnatate. Aparent.
  5. Intr-un moment cand echipa putea scapa pe contra-atac, intrerupi jocul pentru un fault in favoarea acestei echipe. „Legea avantajului” este doar pe hartie lege, caci este, ati ghicit, la latitudinea arbitrului daca sa o acorde sau nu. Niciun arbitru nu va fi sanctionat daca NU a acordat legea avantajului. Litera regulamentului vs spiritul jocului. Detalii.
  6. Ascunzandu-se in spatele VAR, el este chemat sa revada o intrare periculoasa a unui jucator de la echipa care deja avea om in minus. El, pozand in nevinovat, se duce la margine, revede faza si acorda cartonasul rosu. Nu e el de vina, ci VAR. Care VAR, insa, nu a putut interveni in faza celuilalt cartonas rosu rezultat din 2 cartonase galbene.
  7. Chiar asa, a dat vreo televiziune faza PRIMULUI cartonas galben incasat de Bauza? Asa-i ca faza PRIMULUI cartonas galben al ORICARUI jucator devine irelevanta. Presupunand PRIN ABSURD ca al doilea galben ar fi fost meritat, nu ar trebui sa fim mai atenti cu acordarea chiar si a primului cartonas? Ganditi-va doar ca un jucator cu cartonas galben joaca mult mai prudent. Daca vrei sa cumintesti un jucator, ii dai repede galben.

Ganditi-va ca oricare dintre aceste puncte sunt o dovada de arbitraj smecheresc. Sau smekeresc, ca sa scriu corect. Adica #corekt.

Doar ca, vedeti voi, Istvan Kovacs a aratat cum poti fura legal cu VAR BIFAND TOATE PUNCTELE. Absolut toate. Iar pentru lectia primita, arbitrul in cauza, zica-se din Carei, va primi ca premiu finala Uefa Champions League. Ca rezerva, caci FIFA si UEFA, oricat de corupte ar fi, nu-si permit sa-i dea pe mana un asemenea meci lui Kovacs. Sa-i dea pe mana o tabela cu schimbari isi pot permite.

Iar legat de meciul stricat de Kovacs, arbitrul din Carei de fapt a adus dreptatea, caci ar fi fost imoral, nedrept, ca echipa de pe locul 7 sa mearga in Europa, in timp ce echipa de pe 3 sa stea acasa. Caci, nu-i asa, ideea este sa joci baraj, sa aduci spectatori in tribune, sa se uite lumea la TV. Nu inseamna ca vei putea sa si castigi acel baraj. N-ai voie. Esti echipa de playout, totusi.

Istvan Kovacs a aratat cum poti fura legal cu VAR, devenind un reper pentru toti „cavalerii fluierului” de la noi. Corpodean, Savaniu ori Altmayer inca plang: daca prindeau si ei VAR-ul, puteau fura si ei legal, fara sa riste vreo etapa de suspendare. Deh, s-au nascut prea devreme…

3 thoughts on “Istvan Kovacs a aratat cum poti fura legal cu VAR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *