post

Legea Dancu – bomba cu ceas din fotbalul romanesc!

Probabil ati auzit de Legea Dancu (asa-i spun eu), cea conform careia si entitatile de drept public (detinute de stat) pot participa la competitiile profesioniste. Nu analizez strict din perspectiva CSA Steaua vs FCSB, desi toata presa asa a interpretat legea. Nu zic ca nu e asa, spun doar ca nu ar fi (va fi) singurul efect. Mai este un efect, o bomba cu ceas, pe care v-o supun atentiei in randurile urmatoare.

Asadar, plec de la premisa ca legea va trece. Pentru ce voi scrie eu mai jos este irelevant CAND va intra ea in vigoare. Este irelevant si daca promoveaza CSA Steaua sau nu. Problema cu aceasta lege este ca deschide o Cutie a Pandorei. Va avea, deci, urmatoarele efecte:

  1. Actuala echipa a lui Dinamo va simti presiunea echipei lui Badea si a Ministerului de Interne. Nu v-ati intrebat de ce dinamovistii au fost asa revoltati pe lege? Era vorba doar de dusmania cu Steaua? NICIDECUM! Evident ca ii incurca si calculele actuale, dar este vorba si de viitor.
  2. Primariile vor avea liber, vor fi incurajate chiar, sa-si faca echipe de fotbal. Cetatenii microbisti vor pune presiune pe primari. Imaginati-va ca vor veni candidati care vor avea ca promisiune electorala reinfiintarea unei echipe de fotbal. Sunt bani destui si prin Medias, si prin Targu Jiu, si prin Targu Mures …
  3. Stiti reportajele legate de cochetul stadin Cotroceni? Vi s-ar parea absurd ca BNR sa-si infiinteze maine o echipa de fotbal? Aceasta lege este o invitatie in acest sens. Norocul nostru, cu sau fara ghilimele, este ca Mugur Isarescu nu este microbist. Dar nu stie nimeni cine va fi inlocuitorul sau.
  4. Imaginati-va o situatie absurda in anumite orase: primaria si Consiliul Local sustin o echipa, in timp ce Consiliul Judetean sustine o alta. Nu va ganditi doar la situatii ACTUALE, la rivalitatile existente. Ganditi-va ca ORICAND pot aparea echipe noi, peste noapte, echipe care vor avea ca unic scop sifonarea de bani publici. Si impuscarea de voturi. In ce ordine doriti. Chiar asa, Ripensia Timisoara preluata de CJ Timis ar fi ceva SF?
  5. Nu in ultimul rand, ca tot am vorbit de preluare, se va patenta o noua metoda de sifonare a banului public: imaginati-va ca o echipa de fotbal din provincie, habar n-am care, nu trebuie neaparat sa fie in prima liga, va fi PRELUATA in ultima clipa, SALVATA DE LA FALIMENT, de primarie. O datorie de 2-3-4 milioane de euro inseamna un mizilic pentru o primarie bogata. Pentru o resedinta de judet. Asa ca patronii smecheri vor aduna datorii, nu-si vor plati furnizorii, jucatorii (decat la limita), statul, iar primaria va poza in salvatoare. Eventual in anul electoral. Frumos. Elegant.
  6. Schema cu clubul sportiv care-si reinfiinteaza sectia de fotbal, patentata de CSA Steaua si CSU Craiova, ar putea fi aplicata in continuare. Uitati-va prin liga de handbal cine are succes (si la feminin, si la masculin), uitati-va la baschet ori chiar la hockey. Dar as zice mai degraba la handbal. Asa ca ma intreb, fara sa dau cu parul, cand va aparea un club de fotbal la Ramnicu Valcea, care sa se agate de imaginea buna a echipei de handbal? Sunt bani destui acolo, fie la Consiliul Local, fie la cel judetean. Fie la ambele.
  7. Stiti povestea cu echipele romanesti sustine de guvernul maghiar? De ce statul maghiar s-ar mai incurca cu finantarea entitatilor private? Statul maghiar ar putea sa detina si el echipe de fotbal. In Romania. Daca nu i s-ar permite ne-ar putea reclama pentru discriminare. Si nu radeti, dar ar avea sanse de castig. 🙂

Nu discut aici persoana lui Vasile Dancu, nu discut sansele adoptarii legii. Am blog politic pentru asta. Eu aici discut strict sportiv. Fotbalistic mai precis, caci acesta este cel mai mediatizat sport din Romania. Si cel mai banos. Ma rog, depinde pentru cine.

Acum este randul vostru sa imi spuneti parerea despre Legea Dancu. Voi scrie un articol distinct despre ea. Despre cat de morala este. Si nu o voi ataca, asa cum credeti. Sunt puncte in care dau dreptate celor care o propun. Dar pana atunci am nevoie de parerea voastra.

ps: Pe vremuri erau multe echipe STUDENTESTI: Universitatea Cluj, Universitatea Craiova, Politehnica Timisoara, Politehnica Iasi. Nu credeti ca POLITEHNICA TIMISOARA ar putea fi preluata OFICIAL de catre Universitatea Politehnica ori de catre o asociere intre Universitatea Politehnica si Universitatea de Vest? O asociere intre 2 entitati de stat, un club de drept PUBLIC, care AR SALVA fotbalul timisorean. Credeti ca e imposibil? Evident, situatia s-ar putea repeta si in alte orase. Inclusiv in Bucuresti, unde Sportul Studentesc ar putea fi salvat. Sunt multe universitati de stat, cu Politehnica in frunte, care ar putea finanta proiectul. Legea Dancu le face deja cu ochiul. Inca dinainte de a fi macar discutata in Parlament.

One thought on “Legea Dancu – bomba cu ceas din fotbalul romanesc!

  1. Pingback: Steaua vs FCSB - cum s-au impartit suporterii - LaStadion.EU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *