post

Meritul lui Gica Popescu in succesul Farului

Stiu ca sunt un pic Gica Contra (Gica, da?), insa vreau sa va vorbesc despre succesul Farului si din alta perspectiva. Voi vorbi despre meritul lui Gica Popescu in acest succes si de ce ar trebui sa ne uitam si acolo cand vorbim despre noua campioana a Romaniei.

Voi vorbi despre meritul lui Gica Popescu din 5 perspective, fiecare dintre ele fiind relevanta, importanta, in felul ei. Voi incepe cu o intrebare:

Meritul lui Gica Popescu

De ce fostii fotbalisti nu vor sa devina conducatori?

In afara de Gica Popescu, Lupescu si Prunea, plus Gino Iorgulescu si Mircea Sandu, desi vorbim despre cu totul alta generatie, fostii fotbalisti nu vor nicicum sa devina presedinti. Nu vor sa invete aceasta meserie, nu-si propun sa ajunga acolo.

As putea sa ghicesc, sa intuiesc cateva motive. Poate fostul jucator stie ca nu va putea ajunge presedinte la un club de afara, nici din Italia, Spania sau Anglia, nici macar din Rusia, China sau zona araba. Drept urmare, a tinti postul de presedinte inseamna deseori a te condamna singur la ramanerea in spatiul mioritic.

Exista presedinti tip Sorin Cartu, fosti antrenori care nu mai vor sa se agite pe banca, asa ca prefera postul de presedinte. Din pacate, solutia este un fel de struto-camila: desi ai zeci de ani in fotbal, in functia de presedinte esti aproape incepator. Cu toate consecintele de rigoare.

Evident ca problema trebuie vazuta si invers: patronii din fotbalul romanesc nu vor presedinti in fruntea cluburilor pe care le pastoresc. Daca nu e cerere, evident ca nu e si oferta. Din pacate, nici la cluburile finantate de stat, direct sau indirect, nu prea sunt conducatori care sa fi dat cu piciorul in minge. Poate doar Danciulescu de la CS Dinamo sa fie exceptia de la regula. Exceptie, totusi.

In rest, avem avocati, economisti, manageri mai buni sau mai putini buni, insa nu fosti mari fotbalisti.

Se poate pune si intrebarea inversa: oare cati fosti fotbalisti ar fi capabili sa devina presedinti? Cati stapanesc limbi straine? Cati au cu adevarat calitati de conducatori?

Meritul lui Gica Popescu este intai si intai acesta: si-a dorit dintotdeauna sa devina conducator. A simtit ca aceasta meserie i se potriveste. S-a pregatit pentru ea, mental, teoretic. Si acum o practica. Si o face bine. Corect.

Daca-ti propui din start, de la 29-30 de ani, sa devii presedinte, te vei concentra in acea directie. Vei urma o facultate economica si, in loc sa faci scoala de antrenori, desi chiar si aceea ti-ar putea deveni utila, te vei duce pe la presedinte ori vicepresedinte, sa inveti meserie de acolo. Sa furi meserie, cum zic mesterii autohtoni.

Meritul lui Gica Popescu este ca l-a degrevat pe Hagi de multe sarcini administrative

Discutam cu cineva pe seama calitatilor tactice ale lui Hagi. Anul acesta Hagi a fost mai prudent ca niciodata. A avut meciuri in care s-a aparat, a avut meciuri in care a aparat chiar si 1 pct (CSU Craiova – Farul, Alibec eliminat; acum 5-6 ani antrenorul Hagi ar fi pierdut un astfel de meci), a avut meciuri in care a aparat un 1-0 sau un 2-0. La fel si-n cazul acestei reveniri: oare ar fi revenit echipa antrenata de Hagi de la 0-2 acum 5-6 ani? Tind sa cred ca nu.

Ce legatura are Gica Popescu cu asta? Pai simplu: Hagi a descoperit conducatorul PERFECT pentru echipa lui, unul potrivit IN CARE SA AIBA INCREDERE, drept urmare s-a putut concentra pe partea tehnica si tactica.

Da, Hagi a progresat foarte mult ca antrenor. Este vorba si de acumularea unei experiente, dar este vorba si de o liniste: nu mai trebuie sa le faca pe toate la acel club. De ce Hagi tot nimereste schimbarile? Nu cumva SI pentru ca se concentreaza zi de zi pe conducerea TEHNICA a echipei?

Meritul lui Gica Popescu este si ca aduce un plus de imagine!

Ganditi-va ca un club de afara vrea sa negocieze transferul unui jucator de la Farul. Una e ca vine cine stie ce avocat si alta e ca discuta cu un fost capitan al Barcelonei. La fel gandesc si sponsorii atunci cand isi asociaza imaginea cu Farul.

Meritul lui Gica Popescu este si ca a fost discret!

Gica Popescu nu este un presedinte scandalagiu, cum nu este nici presedinte care sa faca pe analistul. Gica Popescu apare rar, vorbeste putin, de fiecare data despre clubul propriu.

De ce apare pe sticla atat de rar? Pai motivul este simplu: el chiar are treaba la acel club. Nu sta degeaba. Rolul sau nu este unul decorativ.

Rezultatele se vad.

Meritul lui Gica Popescu la Farul

Asa ca atunci cand vorbim despre titlul castigat de Farul Constanta, trebuie sa vorbim si despre meritul lui Gica Popescu. Indraznesc sa spun ca fara el, Farul ar fi avut sanse MULT mai mici sa castige campionatul. Poate chiar n-ar fi facut-o. Nu inseamna ca bagatelizez munca lui Hagi. Dimpotriva: Hagi a constientizat ca nu le poate face singur pe toate, drept urmare a ales niste oameni competenti, in care sa aiba incredere, in anumite posturi cheie. Ceea ce trebuie sa faca un patron. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *