Acesta a fost mondialul echipelor condamnate. Al echipelor care nu mai aveau pentru ce juca, al echipelor care erau deja cu biletele in buzunar, cu avionul asteptandu-le la poarta stadionului. A fost mondialul in care o echipa fara sanse de calificare nu este o echipa dinainte invinsa.
Ba dimpotriva: Polonia, cea cazuta, a invins Japonia de era s-o trimita acasa. Ca un mort care trage dupa el si pe altii.
Marocul era sa incurce si Spania si macar s-o trimita pe locul 2.
Peru n-a lasat Australia nici macar sa spere. Sa spere la minunea ca celalalt meci nu este dinainte aranjat.
Coreea de Sud, cu sanse teoretice de calificare, a trimis Germania acasa si a terminat meciul in lacrimi: multi jucatori nu aflasera ca Mexicul pierduse. Ei erau convinsi ca la o victorie cu 2-0 merg mai departe. N-au mers, dar au murit frumos.
Costa Rica a murit si ea frumos. E drept, fata de surpriza colosala de acum patru ani, s-ar putea spune ca a dezamagit. Atunci a fost intr-o grupa a mortii, pe care a castigat-o. Acum a fost doar ultima, dar nu s-a predat cu Elvetia. O Elvetie, altfel, cu sange prea balcanic dupa unii.
Am lasat la sfarsit, in mod intentionat, ultimele 2 dueluri. Ambele, dueluri asemanatoare: Arabia Saudita – Egipt si Tunisia – Panama. In ambele meciuri erau pe teren nu una, ci doua echipe eliminate. Doi muribunzi. Doi pacienti care-si asteptau sfarsitul. Si, totusi, au jucat. Au murit frumos, au vrut sa lase o ultima impresie buna, placuta, la mondial.
Spre deosebire de Arabia Saudita – Egipt, unde Egiptul a dezamagit si, unde, in acelasi timp, se desfasura o punere la zid, o punere la punct din partea Uruguay-ului, care i-a aratat Rusiei ce inseamna sa aiba adversar, la meciul Tunisia – Panama te uitai de nervi. Erai enervat, scarbit si socat de ciudatul non-combat din meciul Anglia – Belgia, nu in sensul cooperativist de la noi, ci intr-un sens mondial, matematic. Practic, Belgia, invingatoare impotriva vointei ei, va da piept cu Japonia in optimi, urmand ca in sferturi sa intalneasca invingatoarea dintre Mexic si Brazilia. Anglia, norocoasa, cea invinsa de Belgia, va avea un adversar mai greu in optimi, Columbia, dar in sferturi va evita Brazilia, urmand a da piept cu invingatoarea dintre Suedia si Elvetia. Partea interesanta si amuzanta este ca, presupunand ca Brazilia invinge Belgia in sferturi si Anglia le invinge pe ambele, cele 2 se vor intalni in semifinale. Deci ai facut un meci atat de ciudat, ti-ai patat imaginea, doar ca sa joci cu Brazilia in semifinale in loc de sferturi. Mare realizare, ce sa zic.
Altfel, discutia despre aceste locuri 3 este ampla. La Euro 2016, multe locuri 3 au mers mai departe. Unul dintre ele, Portugalia, dupa 3 egaluri, a intrat in optimi DATORITA ROMANIEI si a castigat competitia. Daca Romania, draguta de ea, castiga impotriva PUTERNICEI selectionate a Albaniei, noi ne-am fi calificat si cine stie cine ar fi castigat Euro 2016. Nu, nu insinuez ca noi, dar cu siguranta Portugalia nu s-ar fi calificat.
La mondialul din 2026 se estimeaza ca vor fi mai multe echipe. Doar ca nu vor fi exact dublul echipelor de acum, sa stim o treaba, ci vor fi, se pare, 48. Dublu decat la Euro, ca sa zic asa. Doar ca de aici incep problemele: cum le aranjezi in grupe? La Euro a fost simplu: 6 grupe de 4 echipe, se califica primele 2 din grupa, urmand sa mai ramana 4 locuri disponibile. Practic, 4 din 6 locuri 2 se duc mai departe. Ce te faci, insa, cand ai nu 6, ci 12 grupe? La un sistem preconizat de 48 de echipe, ar insemna sa ai 12 grupe de cate 4, ceea ce ar insemna ca s-ar califica 24 de echipe doar daca pui primele 2. Si apoi, alte cate echipe? Alte … 8? Si ce faci? 32-zecimi? Se mai preconiza un sistem cu grupe de cate 3, 8 astfel de grupe. Marea problema la aceste grupe este ca o echipa, prin rotatie, va sta. Imaginati-va cum este ca o echipa sa intre pe teren, stiind exact ce rezultat ii trebuie. Exact ce s-a dorit sa se evite prin programarea ultimelor meciuri din grupa in acelasi timp … Complicat sistem, asupra lui voi reveni intr-un articol viitor.
Cert este, insa, un lucru: multe echipe, in special dintre cele mici, au venit la mondial sa arate ce au mai bun. Jucatorii au venit sa impresioneze, pentru ei fiecare meci fiind important. Unele, precum Panama, stiau ca nu se vor califica. Altele, precum Arabia Saudita, au inceput mult prea prost pentru a-si putea reveni.
Alte echipe, in schimb, au parut mult mai relaxate dupa ce nu s-a mai pus problema calificarii. Poate de aici atat evolutia lor mai buna, mai curata, mai naturala, fara trac, dar pe de alta parte si evolutia adversarului, care parca era convins ca adversarul se va da la o parte.
Stiu ca putini isi vor aduce aminte de aceste echipe. Poate doar de Coreea, ca a eliminat campioana mondiala in exercitiu, ca-n rest cine sa-si aduca aminte de Panama (poate doar Dinamo, ca a avut reprezentant acolo), de Arabia Saudita ori de Polonia?
Imi fac eu datoria, in acest minuscul coltisor de internet, sa le amintesc. Si sa le felicit. Parca niciodata echipele deja eliminate nu au facut atatea puncte, nu au jucat atat de bine, in ultimul meci.
Imi permit sa spun ca a fost Mondialul echipelor condamnate. Poate doar ultima etapa, poate ceva minuscul, care nu conteaza. Dar in sufletul meu, in mintea mea, asa vreau sa ramana. Fara sa stiu cine-l va castiga, fara sa stiu unde se va opri Argentina cea penibila cu Croatia, unde se va opri Uruguay-ul lui Cavani si Suarez, Portugalia lui Ronaldo ori Brazilia lui Neymar. Nu stiu si, sincer sa fiu, momentan nu ma intereseaza. Cei care spun ca ar trebui sa fie mai putine echipe, sa nu mai vedem Panama, Costa Rica, Arabia Saudita, Egipt ori Peru inseamna ca nu apreciaza cu adevarat frumusetea fotbalului si, mai ales, frumusetea confruntarilor intre culturi complet diferite. Ei sunt cei care s-ar uita doar la Real-Barca, United – City si, eventual, la Dinamo – Steaua/Fcsb. Exclus Celtic – Rangers, exclus o bijuterie de prin America de Sud, nici nu mai vorbesc de Cupa Africii.
Acum, spuneti-mi si mie, sa nu para ca-s nebun: sunt singurul care considera a fi Mondialul echipelor condamnate? Sunt singurul atat de incantat de evolutia lor?