Transferul lui Mitrita in SUA este diferit fata de multe altele. Fata de cel al lui Stanciu, cu care a fost comparat, este clar diferit.
Transferul lui Mitrita in SUA poate fi considerat ca facand parte din asa numitul VIS AMERICAN. Fotbalistic, SUA inseamna foarte putine. Dar omeneste vorbind, sunt multi oameni care-si doresc sa fie acolo. Sa locuiasca acolo. Este o tara unde multi si-ar dori sa se mute definitiv. Stiti, atunci cand iei o astfel de decizie, te consulti si cu prietenii ori familia. Ce nevasta de fotbalist si-ar sfatui sotul sa REFUZE o astfel de oferta?
Transferul lui Mitrita in SUA inseamna mutarea in New York. Unii spun cel mai frumos oras din lume. Cine ar putea refuza chemarea New York-ului? Si nu, nu incape niciun fel de comparatie intre SUA si zona Araba.
Transferul lui Mitrita in SUA poate insemna o sansa pentru alti fotbalisti romani. Asa cum dupa Hagi si Popescu au mai fost adusi si alti fotbalisti in Turcia, unii au confirmat, altii au dezamagit crunt, la fel si aici. Transferul lui Mitrita in SUA poate fi urmat de multe alte transferuri, atat de jucatori batrani, la finalul carierei (Chiriches ce-o mai face la Napoli? Dar Stefan Radu la Lazio?), cat si de jucatori tineri si foarte tineri. Apropo, foarte putini romani au jucat de-a lungul timpului in MLS. Poate Mitrita va fi un deschizator de drumuri pentru multi altii.
Transferul lui Mitrita in SUA inseamna vizibilitate, clar mult peste vizibilitatea pe care ti-o ofera o echipa de prim-plan din Romania. Daca Mitrita e bun, are 1-2 sezoane bune si se transfera undeva in Europa. Undeva unde s-ar potrivi ca stil de joc: in Franta, in Belgia sau prin Turcia.
Transferul lui Mitrita in SUA inseamna o suma imensa de bani aterizata in campionatul romanesc. Nu-s fan CSU, dispretuiesc aceasta echipa, deci sunt printre ultimii oameni care se pot bucura de binele ei. Doar ca, obiectiv vorbind, un astfel de transfer trebuie aplaudat. Nu transferurile lui Dinamo, pe 60 de mii de euro, ori pe 700 de mii, ci transferurile pe 7-8-9 milioane de euro. Daca banii vor fi reinvestiti, macar 2 milioane, tot vom fi pe castig per total.
Transferul lui Mitrita in SUA este o bucurie si pentru comunitatea de romani de acolo. Romanii din SUA sunt mai atrasi de soccer decat de baschet, hockey ori baseball, insa sunt suparati ca jucatorii romani evita acest campionat. De ce il evita nu stiu, sunt multe de spus. Dar sunt convins ca acest transfer va incanta miile de romani din SUA si acest lucru se va vedea inclusiv in vanzarile de tricouri. Caci americanii sunt buni la marketing, ei stiu SA VANDA.
Transferul lui Mitrita in SUA inseamna pierderea echipei nationale, unde Mitrita oricum nu prea era. Si, oricum, echipa nationala nu este chiar o prioritate. Nu e ca si cum am juca an de an la europene si mondiale si jucatorul ar rata aceasta sansa.
Multi spun ca Transferul lui Mitrita in SUA NU ar trebui sa insemne AUTOMAT pierderea nationalei. Ca ar trebui sa ne bazam in continuare pe Stanciu, Budescu ori Mitrita. Ca nu ne permitem sa-i pierdem. Problema este, insa, alta. Nu legata de nivelul campionatului, MLS fiind peste Liga I, ci legata de durata zborului New York – Bucuresti si de adaptarea rapida cu noul fus orar. Doar o evolutie extraordinara acolo l-ar putea pastra pe Mitrita in vederile selectionerului Contra.
Transferul lui Mitrita in SUA inseamna, totusi, un pas inainte. MLS este peste Liga I, echipa lui actuala este PESTE CSU Craiova, financiar e clar mai bine, iar Mitrita, dupa experienta ratata din Italia, nu putea spera la un contract foarte bun in Europa. Drept urmare, in loc sa-l condamnati pentru alegerea facuta, mai bine il felicitati pentru transfer. Pe el si pe impresarii lui.
Transferul lui Mitrita in SUA va insemna ca poate imi voi face si eu timp sa vad cap-coada un meci din MLS. Pana acum, mi se pareau neinteresante. Acum le voi da o sansa. Poate, cine stie, imi va placea atat de mult acest campionat, unde joaca unul dintre preferatii mei, Zlatan, si il voi urmari cu atentie.