post

Regula golului in deplasare trebuie scoasa!

Este o mica dezbatere, prea mica din punctul meu de vedere, legata de dorinta UEFA de a scoate regula golului in deplasare din competitiile europene.

Am citit cateva opinii, eu va ofer doar doua, una pro, din Romania (de pe GSP), si una contra, de pe Forbes (as zice din Marea Britanie, dar s-ar putea sa ma insel).

Eu nu eram nascut in 1963, drept urmare mi se pare normalitate aceasta regula. Sau asa ar trebui sa fie. Ea a functionat dintotdeauna, eu habar n-am cum ar fi ca ea sa nu mai existe.

Deci, din punctul unora de vedere, ar trebui sa fiu in favoarea acesteia, deci impotriva intentiei UEFA. Doar ca lucrurile nu stau deloc asa. M-ar bucura o astfel de decizie si simt nevoia sa spun de ce. Prin exemple, nu altfel. Si nu, nu vreau sa REPET argumentele deja enuntate. 

  1. Am vedea mai multe reveniri spectaculoase. Remontade. Ganditi-va la situatia ipotetica in care o echipa a pierdut cu 1-0 in deplasare, iar acasa a luat gol repede, in minutul 5. Daca regula golului in deplasare ar fi in vigoare, aceasta echipa ar trebui sa marcheze 3 goluri. Lucru care se intampla destul de rar. Intai si intai, moral acel gol ar turna plumb in ghetele echipei gazde (ca sa folosesc o expresie deja tocita de comentatori). Doua goluri, insa, nu mai suna atat de complicat. Sa nu mai spun de modul in care pregatesti jocul: daca-l pregatesti spunand S-A TERMINAT DACA LUAM GOL nu-ti asumi atatea riscuri precum ti-ai asuma daca spui TREBUIE SA DAM CU UN GOL MAI MULT DECAT EI, APOI VEDEM. Suna altfel. In plus, am vedea mai multe echipe oaspete facand remontade in deplasare. Duble manse tip Miracolul de la Liberec.
  2. Au fost o gramada de situatii neplacute, in care 2 echipe s-au aflat la egalitate, au intrat in prelungiri, unde AMBELE au inscris. Daca ambele au facut 1-1 si in cele 120 de minute au macar tot cate un gol, de ce una e declarata castigatoare si cealalta invinsa? Mie mi se pare egalitate! Serios vorbesc!
  3. Dupa unii, regula golului in deplasare incurajeaza echipele oaspete sa atace. Mie, dimpotriva, mi se pare ca aceasta regula incurajeaza jocul defensiv, pretuind mult prea mult un gol. O echipa gazda este incurajata sa se apere, sa nu care cumva sa ia gol, in timp ce echipa oaspete este incurajata sa stea la cutie si sa astepte o minune, un gol-comoara, marcat in deplasare. Daca nu, se decide totul in retur. Practic, in mod efectiv, regula golului in deplasare face doar ca favorita sa fie echipa care joaca returul acasa. Adica cea care in tur si-a permis niste riscuri, urmand ca in retur sa se decida totul.
  4. Regula golului in deplasare a produs foarte multe nedreptati, in speta echipe eliminate fara sa fie invins. Dau doar exemplul Rapidului din sfertul de finala romanesc din UEFA. Nu era mai etic sa le trimiti la penaltiuri, acolo unde, intr-un meci distinct, cu reguli distincte, una ar fi fost invingatoare si alta invinsa? Poate am fi avut aceeasi invingatoare, nu zic nu.
  5. Regula golului in deplasare ar aduce, practic, dreptate ideii de gol. Ar produce un egalitarism aproape socialist. Desi nu-s socialist din punct de vedere politic, chiar dimpotriva, cu asta-s de acord: golurile sunt la fel de importante, indiferent ca le marcheaza gazdele sau oaspetii. A spune ca un 1-0 acasa e superior unui 2-1 este ca si cum ai spune ca masa in oras, in deplasare, te satura mai mult decat masa luata acasa. Da, am dat un exemplu poate absurd, din domeniul culinar, dar unul mai bun chiar n-am gasit.

Totodata, argumentul conform caruia mai multe meciuri ar ajunge la penaltiuri mi se pare unul fals. Adica da, asta s-ar intampla, dar la fel s-a intamplat si cu scoaterea Golului de Aur, respectiv Golului de Argint. Vrei sa previi o nedreptate, o eliminare nedreapta la loteria penaltiuri, printr-o nedreptate si mai mare?

Daca loteria penaltiurilor este nedreapta, si pot admite ca este, hai s-o regandim. Un amic de-al meu mi-a spus acum cateva zile, la o bere, ca el ar face o loterie a penaltiurilor cu intreaga echipa. Nu ar pune 5 lovituri decisive si apoi moarte subita, cum este acum, ci ar obliga toti jucatorii, el zicea toti 11, dar eu as zice ca ajung cei 10 de camp, sa execute. Chestia ar avea avantajul ca ar incuraja TOTI jucatorii sa execute penaltiuri. Cu totii ar exersa acest lucru la antrenamente. Ar face ca toti jucatorii sa contribuie, in mod direct, la victoria echipei. Desi atunci, pe loc, nu mi s-a parut o idee buna, dupa ce m-am gandit un pic, caci m-a pus pe ganduri, mi se pare una care ar putea fi testata.

Si, de fapt, cam asta e ideea. Eu, unul, nu stiu cum este sa se joace o dubla mansa FARA regula golului in deplasare. De fapt stiu de la Copa Libertadores, dar na, acolo joaca 2 echipe care-mi sunt indiferente, oricare ar fi ele, deci nu e ca si cum as fi trait, la modul propriu, vreo astfel de dubla mansa.

Da, UEFA ar trebui sa TESTEZE mai multe solutii. Sa vada care merge si care nu. Sa vada si cum e o editie de Uefa Champions League si Europa League FARA regula golului in deplasare. Si apoi sa decida. Poate, totusi, dupa 2 sezoane ni se face dor, ne saturam de 5 optimi decise la penaltiuri si o vom cere inapoi. Sau, poate, dimpotriva, ne va placea adrenalina acestor optimi si vom multumi conducatorilor pentru ca au scos aceasta regula nedreapta.

One thought on “Regula golului in deplasare trebuie scoasa!

  1. Pingback: Loviturile de departajare fac dreptate! Dinamo Kiev - Aris Salonic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *