post

De ce tot punem selectioneri foarte tineri?

Romania tot pune selectioneri foarte tineri. Are o traditie dubioasa in acest sens si, habar n-am de ce, tine sa o continue la fiecare noua instalare.

Nu, nu voi scrie, in sine, despre meciul cu Suedia, ci despre ideea, in sine, pe care Romania o tot practica de ceva ani: selectioneri foarte tineri.

Intai si intai, ca idee, foarte multi antrenori tineri refuza sa devina selectioneri. Considera ca acela este un post pentru oameni experimentati, considera ca energia tineretii trebuie consumata  cu munca de zi de zi de la club. Sunt antrenori care au tot refuzat postul de selectioner, primul care-mi vine-n minte fiind Mourinho.

In al doilea rand, la echipa nationala greselile conteaza mai mult decat la echipa de club. O eroare de selectie, o schimbare gresita, un plan tactic gresit, si calificarea poate fi compromisa. Un antrenor, la club, isi permite mai multe greseli.

In al treilea rand, un selectioner trebuie sa fie unul respectat. Selectia lui trebuie respectata. Da, X a fost selectionat in locul lui Y, deci X merita. Selectia lui Contra, precum selectiile multor predecesori, sunt contestabile din start pentru ca selectionerul nu impune respectul necesar. Nu are cartea de vizita necesara.

Primele 2 exemple, ca sa iau doar perioada recenta, au fost Hagi si Razvan Lucescu. Hagi a fost uns selectioner si a pierdut nemeritat o calificare la mondial, multi spun ca, de fapt, modul romantic in care am pierdut-o se datoreaza lipsei sale de experienta. Isi mai aminteste cineva cu cati atacanti am incheiat returul cu Slovenia?

Al doilea din categoria selectioneri prea tineri a fost Razvan Lucescu. Acum este un antrenor respectat in Grecia, cu cota, il ajuta si numele Lucescu, si sunt convins ca va confirma in continuare. Isi mai aminteste cineva ce evolutii avea nationala sub comanda sa? Isi mai aminteste cineva cum a plecat el dupa o victorie cu 3-0 contra Bosniei. O rabufnire de orgoliu, un puseu de ambitie, dupa care a plecat, precum un copil razgaiat, care pleaca doar cand vrea el, nu cand vrei tu.

Si Hagi, si Razvan Lucescu au dovedit ca intre timp s-au maturizat. Si da, acesta este unul dintre cuvintele care ar trebui sa caracterizeze un selectioner: maturitatea.

Scriam acum 2 ani de ce Daum a fost un experiment gresit. Esuat lamentabil. Din pacate, asa cum am mai spus-o in multe randuri, acest experiment a compromis pentru o perioada lunga de timp o idee altfel buna: selectioner strain la nationala. Sunt convins ca aceasta ar fi solutia corecta, chiar daca Daum a esuat lamentabil.

Exemplul pe care-l tot dau este al Greciei: dupa experimentul nereusit numit Anghel Iordanescu (va suna cunoscut numele?), au pus un neamt, Otto Rehhagel, neamt cu care au cucerit europeanul in 2004. Daca ei ar fi gandit ca noi, nu ar mai fi pus dupa Iordanescu niciun strain.

Ce fac, insa, romanii? Prefera fie antrenori necopti, caci tare ma tem ca-n locul lui Contra, acum, peste 2 ani ori peste 5 ani, ne vom trezi cu Reghe, Teja sau Dica, asa cum cu ceva ani in urma era sa ne trezim cu Sabau selectioner. Nu am nimic cu el, nu religia e problema precum e in cazul unuia ca Gigi Becali, doar ca el nu a confirmat ca antrenor. Nici atunci nu avea vreun trofeu in palmares, lucrurile ramanand la fel si acum.

Romania a tot avut selectioneri foarte tineri, probabil, dupa experimentul reusit din anii 80 cu Mircea Lucescu. Ori, poate, pentru ca in acest moment nu m-as putea gandi la o solutie realmente buna pentru banca nationalei. Olaroiu, Rednic sau Petrescu imi par la fel de riscante, iar Boloni si Lucescu sr mi se par fanteziste.

Pe langa selectioneri foarte tineri, Romania are obiceiul sa reincalzeasca ciorbe. Acum n-o fi in relatii bune cu Burleanu, dar Victor Piturca pare a fi oricand o solutie pentru postul de selectioner.

Da, in mod direct, lipsa de experienta a lui Contra ne-a privat de cel putin 1 punct in Suedia. In mod indirect, ideea de a instala selectioneri foarte tineri ne-a costat. Problema este ca nu constientizam faptul ca aceasta alegere a antrenorului este gresita. Primul pas catre rezolvarea unei probleme este constientizarea ei. Contra are si calitati, nu i le neaga nimeni, doar ca lipsa lui de experienta este evidenta in multe momente: atat la selectie, cat si in timpul meciurilor. Doar ca, vedeti voi, el face exact cat poate.

3 thoughts on “De ce tot punem selectioneri foarte tineri?

  1. da asa este ,acest contra este un fel de dancila in fotbal,eu nu cred in rebuturile fotbalistice marca hagi in afara de petre nici unul nu a reusit in alta parte,antrenorii de tipul lui piturca ne tin pe loc in timp ce lumea fotbalului se misca cu viteza luminii.cu feroe si ekipa de cartier batea sau scotea un meci egal sa fim seriosi in rest vorbe si cu cretini care vor antrenori romani necalificati

  2. Pingback: Moartea lui Halagian mi-a reamintit cat de putin valorizam antrenorii batrani!

  3. Pingback: Nationala de fotbal a Romaniei se pregateste de un nou experiment: Adrian Mutu selectioner!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *