post

Arbitrul central ia decizia finala in orice meci!

Arbitrul central ia decizia finala in orice meci! – iata o fraza tip Ploaia e uda ori Omul este o fiinta omeneasca. Cu toate astea, merita retinut acest aspect, caci se pare ca unii, din ce in ce mai multi, il ignora.

Articolul de fata este scris pe 19 septembrie 2021, la cateva ore dupa meciul FC U Craiova – FCSB 0-1, meci in care arbitrul central a acord PREA USOR lovitura de la 11m in favoarea oaspetilor. Nu intru in detalii legate de faza, de ce a fost ori de ce nu a fost, insa un aspect este important aici: arbitrul central a acordat aceasta lovitura de pedeapsa la semnalizarea asistentului.

Stiu, in Romania nu avem VAR, aceasta este problema principala, fundamentala, insa vreau sa va dezamagesc, sa va spun ca uneori si cu VAR se pot face greseli. Da, greselile vor fi mai putine, dar se pot face greseli si acolo.

La aceasta faza, arbitrul A DECIS sa mearga pe mana asistentului. Motivele sunt multe, eu enumar 3:

  1. Asistentul era mai bine plasat, avea unghi mai bun, ceea ce deseori inseamna ca arbitrul central era mai departe de faza.
  2. Arbitrul central are incredere in asistentul sau, in judecata acestuia, ceea ce inseamna ca centralul nu era sigur de decizie.
  3. Sau arbitrul central a preferat sa mearga pe mana asistentului pentru a avea pe cine da vina. Pasarea responsabilitatii nu este ceva nou si nici macar ceva specific fotbalului.

Arbitrul central ia decizia finala in orice meci steag

Daca ar fi VAR, lucrurile ar sta in felul urmator: arbitrul ia o decizie, lasa faza sa curga (asa-s indicatiile), apoi este atentionat din camera VAR. In aceasta situatie, el are 3 optiuni:

  1. Merge pe mana lui, fiind absolut sigur de decizie. Comunica acest lucru in casca.
  2. Se duce la marginea terenului sa revada faza.
  3. Fara sa revada faza, are incredere in judecata arbitrilor VAR si ia decizia conform indicatiilor acestora.

In orice caz s-ar afla, decizia este A LUI! Asta trebuie sa retineti! Inclusiv decizia de a revedea sau nu faza este o decizie. Cat de corecta este ea ramane de vazut.

La meciul FC U Craiova – FCSB, comentatorii Prima TV (Bogdan Cosmescu si Dragos Patraru) au repetat obsesiv „Decizia nu a fost a centralului, ci a asistentului”. Gresit, dragii mei: Arbitrul central ia decizia finala in orice meci! Decizia de a merge pe mana asistentului este si ea o decizie.

Nu am gasit pe YouTube un clip cu comentariul de la Prima, ci am gasit acest clip de pe canalul TelekomSport. Faza cu pricina este la minutul 1:17.

Apropo, la meciurile cu VAR nu merge niciodata asistentul sa revada faza, desi offside-urile cica-s responsabilitatea lui. Intotdeauna merge centralul, caci el ia decizia finala. Arbitrul asistent SEMNALIZEAZA, recomanda, niciodata nu decide. In mod cert offside-urile le vede mai bine decat centralul caci el se afla intotdeauna (sau ar trebui sa se afle) pe linia ultimului fundas), din acest motiv centralul merge pe mana lui in 99% dintre cazuri. Insa regulamentar vorbind el poate trece oricand peste SEMNALIZAREA asistentului.

Asadar, repetati dupa mine: Arbitrul central ia decizia finala in orice meci! Cine crede altceva se afla intr-o grava eroare! 

One thought on “Arbitrul central ia decizia finala in orice meci!

  1. Pingback: SuperLiga Romaniei este o denumire STRICT comerciala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *