post

SuperLiga Romaniei este o denumire STRICT comerciala!

SuperLiga Romaniei este noua denumire a primei noastre ligi de fotbal. Vad ca s-au stins ecourile, putini mai vorbesc despre denumire, desi mie mi se pare o discutie importanta. O discutie la fel de importanta este si cea despre numele stadionului, discutie pe care o voi face intr-un articol distinct.

Asadar, Superliga Romaniei este denumirea pe care a capatat-o prima noastra liga in urma unui contra cu casa de pariuri SuperBet. Ii stiti voi, cei care isi fac reclama pe baza cuvantului super: „Impreuna suntem super”. Bravo lor, nu zic ca ideea ar fi proasta, gresita. Dimpotriva: reclamele lor sunt bune, sunt de efect, sunt eficiente.

Problema mea este legata de prima noastra liga si despre contractul de sponsorizare, problema care nu este deloc, dar deloc noua.

Intai si intai, denumirea primei ligi s-a schimbat constant, in fiecare an Liga profesionista de Fotbal parand ca sta pe marginea drumului si face cu mana oricarui sponsor care da ceva. Orice. Oricat. Ne amintim cum am avut vreo 2 ani Divizia A Ursus. Ori Liga intai Casa Pariurilor sezonul trecut.

Este gresit, ca imagine zic, sa tot schimbi denumirea campionatului. Daca am avea conducatori buni, competenti, s-ar negocia un contract mare, pe o perioada mai lunga. Dar, evident, nu am avut si nu avem asa ceva. Chiar sunt curios cati ani va fi SuperBet sponsor, deci cati ani va purta aceasta denumire.

In al doilea rand, daca tot avem SuperLiga Romaniei, de ce am lasat ca divizia a doua sa se cheme in continuare Liga a doua? Putem lua exemplul Turciei, care are SuperLiga si apoi TFF 1, care este, de fapt, liga a doua. Ori, bineinteles, exemplul Angliei, cu ale sale Premier League, Championship si League One (care este, de fapt, liga a treia). Evident, mai sunt si alte exemple aici, eu le-am dat pe cele mai celebre.

Noi avem SuperLiga Romaniei si apoi … liga a doua. Deci darami cu o mana ce abia construisei cu alta. Caci la noi Liga si cu Federatia nu pot conclucra, ele par dimpotriva, a se concura. Nu sunt prietene, ci de-a dreptul dusmane. Ori macar rivale.

In al treilea rand, tot din aceasta conlucrare defectuoasa a rezultat intreaga denumire a ligii secunde: Liga 2 Casa Pariurilor. Caci avem asa: o casa de pariuri sponsorizeaza prima liga, o alta liga a doua si, evident, o alta echipa nationala (aici e Fortuna).

In loc sa profitam de aceasta denumire comerciala, SuperLiga Romaniei, schimband denumirea ligii a doua in Liga Intai (sau ceva atragator), noi o dam cu bata-n balta.

De ce nu s-a putut, precum sezoanele trecute, sa avem acelasi sponsor macar la primele 2 ligi? Nu s-ar putea negocia un pachet comun, un contract comun, fie si printr-un intermediar, printr-o agentie?

Altfel, schimbarea denumirii ar fi putut veni impreuna cu un pachet comercial atractiv. Am fi putut schimba sistemul competitional (sa renuntam la play-off si play-out), de exemplu. Ori am fi putut reveni la 18 echipe. Ori am fi putut prezenta, in aceeasi conferinta de presa, inaugurarea VAR: SuperLiga Romaniei va avea arbitraje mai corecte, urmand a intra in randul lumii civilizate ...

Nimic din toate astea. SuperLiga Romaniei, stie toata lumea, este o denumire comerciala pe care prima liga o va purta atat timp cat va fi sponsorizata de SuperBet. Deci, ca s-o zic altfel, branza buna in burduf de caine.

Sau, in limbaj fotbalistic: nascut talent, mort speranta.

Personal, imi place mult cum suna SuperLiga Romaniei. Eu stiu despre ce e vorba, insa un strain ar putea fi atras de aceasta denumire. Asa cum multi straini, antrenori, fotbalisti, sponsori, sunt atrasi de denumirea primei ligi turcesti. Ei stiu sa vanda, noi stim doar sa ne vindem. Ca sa o zic altfel, SuperLiga Romaniei este o denumirea STRICT comerciala, desi ar trebui sa fie mai mult de atat. Din pacate, nu doar ca noi, romanii, nu stim sa jucam fotbal, insa se pare ca nu stim nici sa ne vindem fotbalul, asa amarat cum e el.

Poza luata din articolul Nu esti obligat sa iti spui parerea despre ceva. Chestia asta se pare ca au aplicat-o oamenii de fotbal care evita sa se pronunte in privinta noii denumiri. Nu-i condamn, doar constat.

ps: Sunt atat de putine opinii despre noua denumire, SuperLiga Romaniei, pentru ca la TV fie nu e voie sa discuti chestiuni de genul, de teama CNA-ului, fie tu ai contract cu o casa de pariuri sau alta. In ambele cazuri, esti acuzat de subiectivism. Iar in presa scrisa prea putine opinii pe aceasta tema. Desi, repet, subiectul este ofertant.

 

3 thoughts on “SuperLiga Romaniei este o denumire STRICT comerciala!

  1. Pingback: Maroc - Croatia 0-0 - Campionatul Mondial Qatar 2022

  2. Pingback: Elvetia - Camerun 1-0 - Campionatul Mondial Qatar 2022

  3. Pingback: Fotbal pe bani publici - adevaruri si minciuni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *