post

Brazilia – Elvetia 1-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022

Brazilia – Elvetia 1-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022 a fost un meci mai echilibrat decat ne-am fi asteptat, dar mai putin echilibrat decat o arata scorul. Un rezultat care, insa, nu-i asigura Elvetiei biletele pentru optimi, trebuie sa supravietuiasca meciului de foc, la propriu, cu Serbia.

Dar zic sa incep cu invingatorii, cu echipa deja calificata in optimi: Brazilia. Este anul acesta MAREA favorita la castigarea trofeului, avand cateva atu-uri importante. In primul rand, JOCUL. Degeaba vorbesc eu despre lot, despre jucatori, despre rezerve, daca toti acestia NU JOACA. Da, ei joaca si dovedesc un pragmatism pe care nu-l credeam specific Braziliei. De cand majoritatea lor joaca in Europa, acestia au deprins obiceiurile europene.

Chiar daca per total Brazilia adoarme jocul, confisca mingea, jucatorii ei au marea calitate de a marca goluri spectaculoase. Nu a mai facut-o numarul 9, Richarlison, ci a facut-o un mijlocas central defensiv mult subestimat: Casemiro. Un punct cheie in angrenajul lui Real Madrid, care a plecat la Manchester United nu pentru bani, nu pentru a schimba aerul, desi nu neg ca si acestea au fost argumente bune, ci mai ales pentru ca a vrut sa iasa din anonimat. A dorit sa mearga undeva unde sa fie in prim-plan.

Fotbalistic a cam gresit, dar omeneste este de inteles, caci la Real Madrid era o rotita intr-un angrenaj si oricat de bine ar fi fost platit, meritele sale nu erau recunoscute complet. Era considerat muncitorul care-si face treaba si atat. Muncitorul, nu arhitectul. Nici macar dirigintele de santier.

Executia de asta seara, din meciul Brazilia – Elvetia 1-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022, a fost un fel de rabufnire a lui. A vrut sa arate ca este si el brazilian, ca are si el tehnica, ca poate avea si el executii. Chiar daca in restul timpului face treaba murdara, aceea pe care 99% dintre brazilieni refuza s-o faca. Le e rusine, lene ori nu se pricep s-o faca. Ori toate 3.

Despre Elvetia nu-s multe de spus. Personal, poate dintr-un exces de nationalism, dispretuiesc aceasta echipa. Nu stilul ei de joc, decent, cu care ar putea merge in optimi, avand sanse bune, ci alcatuirea ei multinationala. Fosti yougoslavi amestecati cu africani si cu sud-americani – iata cum arata echipa NATIONALA a Elvetiei. E drept, o astfel de multinationala este cumva reprezentativa pentru Elvetia, asa arata tara per ansamblu. Insa nu este ceea ce inteleg eu printr-o echipa nationala.

Daca la o echipa de club acest conglomerat este regula, este firesc sa fie asa, chiar si jucatorii produsi de club, crescuti de propria academia, pot fi si chiar sunt straini, adusi din toata lumea, echipa nationala inseamna altceva. Cel putin pentru mine. Nu spun sa nu naturalizezi, nu spun sa nu dai sansa unui jucator nascut acolo, aflat la a doua sau la a treia generatie, sa joace pentru Elvetia. Insa cazurile izolate, singulare, NU trebuie sa reprezinte regula, ci ar trebui sa fie NISTE EXCEPTII.

O nationala facuta din exceptii nu este o echipa nationala. Fix din acest motiv, nationala Elvetiei nu a reusit sa ajunga prea departe in competitiile internationale. Are jucatori buni, la echipe de top din Europa, insa nu formeaza nicidecum o echipa. Nu ard tricourile pe ei, nu simt nimic cand joaca pentru Elvetia.

Evident, are legatura si cu publicul, cu lipsa de fanatism a suporterilor elvetieni.

Fix din acest motiv, eu vad Serbia favorita: Elvetia are clar individualitati mai bune, mai valoroase, dar Serbia are ECHIPA si are MOTIVATIE. Iar daca ne gandim si la ex-yougoslavii, bosniaci ori kosovari, din echipa Elvetiei, ne dam seama ca sarbii vor fi CHIAR MAI MOTIVATI decat au fost cu Brazilia si Camerun. Este pentru unii suporteri o chestiune de viata si de moarte. Ce simt suporterii, deloc cazuri izolate, simt si jucatorii, caci motivatia se transmite si pe teren.

Marele avantaj al Elvetiei este faptul ca egalul le convine. Ii ajuta. Ceea ce ar putea fi un aspect decisiv. Ramane de vazut.

Brazilia - Elvetia 1-0 - Campionatul Mondial Qatar 2022 28 11 2022

Altfel, intr-un mod paradoxal, Brazilia – Elvetia 1-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022 a fost meciul cel mai sarac in goluri al zilei. La meciul laudat sa nu te duci cu sacul de goluri, deci.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *