Voi jucati jocuri tip Football Manager si FIFA? Voua va place sa va petreceti timpul liber simuland fotbalul real? Acum joc mult mai putin, insa pe vremuri, prin generala si liceu, pierdeam zile intregi jucand Football manager. Legat de FIFA, cu el o las mai moale: nu ma bag la chestii profesioniste, nu ma bag la FIFA Ultimate, nu-mi place, insa ador sa joc cu prietenii, sa socializam la un meci de fifa.
Chiar daca nu mai pierd atat de mult timp cu jocuri tip Football Manager si FIFA, pot spune ca le cumpar aproape ritualic in fiecare an, indiferent de timpul pe care-l am la dispozitie pentru a le juca.
Totusi, in afara de adrenalina evidenta, ce altceva imi ofera? Mai precis, de ce pasionatii de jocuri tip Football Manager si FIFA se considera superiori celorlalti? Pai:
- Inveti mai multa tactica decat pur si simplu uitandu-te la tv. Ca sa dau un exemplu concret, atunci cand Ilie Dumitrescu a folosit pentru prima oara la TV expresia „mijlocas box-to-box”, jucatorii de Football Manager stiau exact despre ce-i vorba. Si, fie vorba-ntre noi, jucatorii de Football Manager stiu cat de greu sunt de gasit astfel de mijlocasi.
- Descoperi jucatori inaintea microbistului de rand. Jucatorii de Football Manager stiu deja cine e Camavinga, la fel cum stiau cu 3 ani inainte cine va fi Messi. E drept, jocul nu intuise ADEVARATUL potential al lui Messi, insa stiau ca este un mega-talent care urmeaza sa explodeze. Exemplele pot continua, chiar daca pot fi date si exemple contrare, de jucatori care nu si-au atins potentialul, cu marele Cherno Samba in frunte (daca ati jucat FM sau CM stiti cu siguranta cine este).
- Intelegi un pic mai mult cum sta treaba cu transferurile. Sa va dau un exemplu: sunt 2 echipe, antrenate de 2 manageri reali. Una ofera un salariu de 5 milioane si 100k la impresar, alta ofera 3.5 milioane si 1 milion impresarului. Jucatorul se va duce la a doua echipa. Este adevarat ca faza legata de impresari e la inceput, urmeaza sa adauge chestii noi, dar in mare trebuie sa retineti ca ei sunt factorul principal in majoritatea transferurilor. Foarte rar jucatorul decide peste capul impresarului (cu consecintele de rigoare).
- Empatizezi mai mult cu antrenorii. De pilda, cu selectionerii care sunt tot timpul pusi la zid indiferent de selectia pe care o fac. Eu la FM, in cel putin una dintre salvari, ma pun si selectioner.
- Cele de mai sus sunt mai mult legate de FM (care acum nu mai are concurenta pe partea de management), dar acum va dau si o chestie gasibila si in FIFA: ideea de chemistry. Sunt multe motive pentru care 2 jucatori se pot intelege, la Football Manager primesc o liniuta din aia chiar si dupa jumatate de sezon, daca evolueaza, constant, nu motivele sunt relevante neaparat, cat ideea de chemistry. Poate asa intelegeti, de exemplu, de ce Messi a obtinut o tona de trofee cu Barcelona si aproape nici unul cu Argentina. Pe de alta parte, un antrenor nu trebuie sa selecteze jucatorii doar pe baza de chemistry. Mai e nevoie si de talent, zic.
- Descoperi campionate si echipe interesante. Putini oameni din Europa au habar de campionatele asiatice ori cele sud-americane, insa jucatorii de Football Manager cunosc mult mai multe. Eu, de pilda, am antrenat in Wuhan. Am mancat supa de liliac, dar am supravietuit (ma rog, vorba vine, am fost dat afara). Ideea e ca as putea da multe exemple de campionate pe care le puteti descoperi prin intermediul Football Manager.
- FIFA, prin intermediul jucatorilor legendari, face o extrem de utila lectie de istorie fotbalistica. Ganditi-va ca FIFA este jucat cu precadere de pusti, de copii si adolescenti. Drept urmare, pentru ei astfel de lectii de istorie sunt absolut necesare, sunt extrem de utile.
- La FIFA inveti cum sta treaba cu piciorul de baza, de ce si cand e bine sa pui jucatori de picior stang pe partea dreapta si alte chestii de finete, pe care ca spectator le intelegi mai greu. De asemenea, intelegi si cum sta treaba cu suturile de la distanta: iti pot intra, dar sansele-s mai mici decat daca te strofoci sa continui actiunea si sa o finalizezi altfel. Poate din acest motiv ne si plac golurile de la distanta: sunt si spectaculoase, dar sunt si rare.
- La Football Manager poti incerca diverse provocari, unde la loc de frunte se afla cea privitoare la Atletic Bilbao. Pentru cine nu stie, la Atletic Bilbao trebuie sa iei doar jucatori basci ori cu ceva origini basce (cum e Cristian Ganea, de pilda). Acest lucru este extrem de dificil, managerul avand optiuni limitate in ceea ce priveste transferurile. Ganditi-va si in sens invers: vine o oferta buna pe un jucator, pe portar de pilda; vezi acei bani multi, te gandesti cat de utili iti sunt, apoi te gandesti ca nu ai ce cumpara cu ei, caci nu exista un alt portar basc de acel nivel. Dupa ce antrenezi virtual Bilbao ceva timp incepi sa apreciezi si sa valorizezi si mai mult performantele echipei.
- Toate astea vin si cu un efect contrar: foarte multi oameni, in special pusti, tineri, au impresia ca dupa cateva sute de ore de Football Manager stiu sa antreneze mai bine decat un antrenor consacrat. Se intreaba de ce n-au achizitionat jucatorul X, vedeta pe care ei l-au gasit cu greu la Football Manager. In plus, in cazul jucatorilor ei nu inteleg de ce acestia iau decizii gresite, caci ei, la FIFA, din acea pozitie alegeau pasa in dauna sutului.
Eu prefer sa vad jumatatea plina a paharului, din acest motiv am dat 9 lucruri pozitive si unul singur negativ vizavi de chestiile invatate din jocuri tip Football Manager si FIFA. Cati spectatori sunt de tipul celor de la punctul 10? Pai, tot ca optimist din fire, dati-mi voie sa spun ca nu sunt cu mult mai multi decat spectatorii de acum 40 ani, care dupa ce dadeau goluri in spatele blocului se laudau ca s-ar descurca mai bine decat atacantul central al echipei favorite. Asadar, lauda cu niste cunostinte acumulate in jocuri tip Football Manager si FIFA este doar un pretext, oameni care sa se laude prea mult vor exista tot timpul. Nu inseamna, deci, ca trebuie sa dam cu pietre in jocuri. Nu sunt ele vinovate pentru felul de a fi al unor oameni.
As mai pomeni despre latura umana, atat de ignorata in jocuri tip Football Manager si FIFA, insa despre acest aspect gasiti un articol amplu pe Tackle.ro. Totodata, in clipurile de mai sus si de mai jos gasiti o dezbatere despre care voi scrie un articol ulterior: Fifa vs Football Manager. Pe voi va invit sa comentati despre cele 2 jocuri si despre fotbalul real. Despre Football Manager, editia 2018, am scris la acea vreme. Nu mai zic de articolele mai vechi, de pe EmilCalinescu.EU. Le cautati singurei si le gasiti 🙂