MAXIMUM 5 schimbari pe meci este regula cum care ne-am putea alege de pe urma pandemiei. Momentan ea a fost prelungita pana in 2021, fiind valabila pentru toate competitiile care se vor incheia in 2021. Fiecare campionat are libertatea sa decida distinct daca o pastreaza sau nu. Singurii care s-au opus au fost englezii. Sau, ma rog, singurii despre care stiu eu. In rest, toata lumea a parut chiar fericita ca se pot efectua 5 schimbari.
Inainte sa va spun cine are de castigat de pe urma regulii celor 5 schimbari pe meci (toata lumea, de fapt, daca stau bine sa ma gandesc, dar voi sublinia cativa beneficiari clari), trebuie sa va reamintesc care sunt tipurile de schimbari (ca sa intelegeti de ce schimbarea asta de regulament schimba IN BINE fotbalul):
- Schimbarile tactice (esti condus, drept urmare introduci un al doilea varf, un mijlocas ofensiv etc). Lumea are impresia ca-s singurele. Literar vorbind putem spune ca da, caci inclusiv decizia de a face o schimbare post pe post este o decizie tactica. Doar ca in limbaj fotbalistic schimbarea tactica este inlocuirea care afecteaza modulul tactic. E un pic mai mult decat o inlocuire de jucatori.
- Schimbarea unui jucator care nu este in forma. Va mai amintiti sezonul ala in care Rednic i-a avut la Dinamo pe Niculescu, Danciulescu si Ganea? Ii rotea permanent, juca efectiv cel mai in forma. Jucatorii stiau ca daca nu-s in forma trec pe banca. Lucru care ar trebui sa se petreaca la toate echipele, fie vorba-ntre noi. Uneori, insa, in timpul meciului, nu ai atat de multe schimbari incat sa inlocuiesti toti jucatorii care merita inlocuiti. Sau asta se intampla pana acum.
- Schimbarea pe motive de conditie fizica. Sunt antrenori care schimba doar jucatorii de pe anumite posturi, pentru ca ei obosesc mai repede. De exemplu, anumite echipe care joaca 352 (ori 532) si care-si schimba prin minutul 60 oamenii de pe benzi. Ori alte echipe care-si inlocuiesc varful de atac (ori varfurile) pentru ca au facut pressing tot meciul. Tot aici intra si acele schimbari care vizeaza jucatorii batrani (X e jucator de 30 de minute, maximum o repriza). La noi ultimul jucator pe care mi-l amintesc astfel a fost Cernat (ultimele 3 echipe din cariera sa au fost Otelul, Viitorul si Voluntari).
- Schimbarea preventiva. Atunci cand inlocuiesti un jucator cu galben pentru a preveni eliminarea lui. Bineinteles, este vorba si de postul pe care joaca, caci un mijlocas defensiv, in special unul care asta face, distruge, care faulteaza des, este mult mai predispus la a lua cartonas galben decat un atacant ori o extrema. Uneori, insa, chiar si jucatorii ofensivi pot fi schimbati din aceste motive: dintre cei 3 jucatori ofensivi antrenorul prefera sa-l inlocuiasca pe cel cu galben.
- Schimbarea fortata, in cazul eliminarilor ori accidentarilor. Aici este inclusa, bineinteles, si introducerea portarului de rezerva in locul unui jucator de camp atunci cand portarul titular a fost eliminat. In cazul eliminarilor, schimbarea este automat tactica, modulul tactic fiind oricum modificat prin eliminare.
Tineti cont SI de faptul ca o schimbare poate fi din mai multe categorii (chiar si din toate): de pilda, portarul a fost eliminat, drept urmare trebuie inlocuit un jucator de camp; este ales pentru schimbare fie cel mai obosit jucator, pe care oricum antrenorul voia sa-l schimbe, fie un jucator cu cartonas, fie jucatorul care a jucat cel mai slab; uneori, insa, ca o coincidenta, cele 3 defecte pot corespunde aceluiasi jucator.
Priviti acum acest tablou. Imaginati-va cate evenimente neprevazute pot aparea intr-un meci. De pilda, acum ceva timp ma uitam la un meci de prin Spania, unul din josul clasamentului. Nu mai retin meciul, insa retin faptul ca una dintre echipe a avut 2 accidentari pana-n minutul 30. Pe langa faptul ca echipa a fost vaduvita de absenta a 2 jucatori de baza, titulari, fiind echipa mica diferenta dintre titulari si rezerva era mare, ea a mai fost vaduvita si de posibilitatea unor alte inlocuiri. Va dati seama ca dupa ce a avut 2 accidentari la inceput de meci antrenorul nu a avut curajul sa mai faca vreo schimbare pana dupa minutul 80, nu?
Imaginati-va acum aceeasi situatie in conditiile regulii celor 5 schimbari pe meci. Asa-i ca acum e mai bine? Da, ai schimbat un fundas central si un fundas dreapta, dar in continuare poti sa-ti inlocuiesti ambii atacanti in minutul 60 (presupunand ca joci 442 si ca ei vor obosi pe atunci) si sa mai ai inca o inlocuire pastrata pentru situatii de urgenta. Lucrurile sunt complet diferite.
As mai putea vorbi de numarul mai ridicat de jucatori ce vor fi implicati intr-un meci. Pana acum, cu 3 schimbari permise, numarul maxim de jucatori implicati era de 28 (22 titulari + 6 de pe banca). Numarul acestora creste acum la 32.
Pot fi jucatori tineri, care vor avea mai multe sanse sa prinda minute, insa pot fi deopotriva si jucatori batrani. Recititi punctul 3 si va veti da seama ca daca regula devine permanenta, multi jucatori in varsta isi vor amana retragerea, pentru ca unele echipe isi vor permite sa-i tina in lot pentru a-i introduce doar 20-30 de minute. De ce ar acest lucru unul rau, negativ? Primul este in mod cert un lucru pozitiv.
Daca privim strict din perspectiva punctul 3, eu zic ca-i posibil sa avem mai multe echipe care sa faca pressing sustinut. Momentan, multe echipe NU ISI PERMIT sa faca asta, de teama ca pe final, prin minutul 70, vor pica fizic. Acum, cu 5 schimbari, echipele isi pot permite luxul sa schimbe toti jucatorii din fata (intr-un 4-2-3-1 poti schimba toti cei 4 jucatori din fata, iar intr-un 433 ii poti schimba pe toti 3, urmand a-ti ramane 1, respectiv 2 schimbari), adica cei implicati direct in pressing.
Daca privim din perspectiva primul tip de schimbare, iarasi este bine, caci vom avea echipe mai maleabile, mai flexibile, antrenorii vor putea sa schimbe mai usor si mai des modulul tactic. Imaginati-va ca o echipa este condusa din minutul 30. La pauza efectueaza 2 schimbari ofensive, introduce un mijlocas ofensiv si un varf. In repriza a doua reine, in minutul 75 ea este echipa care conduce. Drept urmare, face alte 2 schimbari, de data aceasta defensive. Chiar si dupa acestea, ii mai ramane o schimbare pe care o poate folosi in caz de urgenta (pentru punctul 5). E ceva de rau in asta?
Stiu, am omis (intentionat) sa pun in lista mea si schimbarile facute pentru a trage de timp. Tragerile de timp, dupa mine, nu se fac DOAR prin schimbari si oricum ele pot fi anulate de regulament. Momentan regulamentul prevede 5 modalitati:
- Poti face maximum 5 schimbari pe meci, insa in maximum 3 momente distincte, 3 intreruperi. Nu se pun schimbarile de la pauza. Drept urmare, meciul se intrerupe tot de 3 ori ca si pana acum. Iar 2 schimbari simultane nu se fac in de 2 ori mai mult timp decat 1 singura.
- Jucatorul/jucatorii inlocuiti pot parasi terenul pe oriunde, pe la cea mai apropiata iesire (tusa). Si asta de ceva timp. Daca jucatorul este intr-un colt al terenului, el nu mai trebuie sa traverseze tot terenul, ci va iesi pe acolo, urmand a intra inlocuitorul lui pe unde se intra normal.
- Arbitrul poate in continuare sa sanctioneze cu cartonas galben tragerile de timp, eventuala iesire prea lenta a jucatorilor.
- Arbitrul cronometreaza in continuare tragerile de timp si poate da minutele corespunzatoare de prelungiri, care de ceva timp au ajuns din ce in ce mai multe. Daca pe vremuri maximum era 4, ca un fel de regula nescrisa, acum se dau constant peste 5 minute de prelungiri, mai ales in cazul meciurilor unde s-a apelat la VAR.
- Nu in ultimul rand, ne putem gandi la multe alte modalitati de stopare a acestui fenomen, in frunte cu regula timpului efectiv de joc, pe care o astept cu nerabdare. Nu schimbarile sunt buba, repet.
Drept urmare, chiar nu-mi dau seama regulii celor 5 schimbari pe meci? Nu stiu de ce te deranjeaza pe tine, ca antrenor ori conducator. Cu ce iti face ea viata mai grea?
Caci regulii celor 5 schimbari pe meci nu inseamna ca esti OBLIGAT sa faci 5 schimbari pe meci, ci ca poti face MAXIMUM 5 schimbari pe meci. Apropo, o fi numarat cineva in cate meciuri s-au facut efectiv toate schimbarile?
Daca tu, ca antrenor, nu vrei sa faci 5 schimbari pe meci nu te obliga nimeni. De ce te deranjeaza ca adversarul tau, colegul de competitie, le va face? Serios, e ceva ce-mi scapa?
https://youtu.be/Ofcy2UrSFNY
ps: In clipul de mai sus vedeti cum sta treaba cu cele 5 schimbari pe meci (plus una in prelungiri), vedeti si istoricul schimbarilor, dar si al numarului de jucatori de pe banca. Morala clipului, dar si a articolului, este ca fotbalul evolueaza si nu e ceva rau. Nu pot, insa, sa nu ma intreb altceva: oare in trecut au fost antrenori, conducatori ori campionate care s-au opus schimbarii, s-au opus cresterii numarului de schimbari? Care or fi fost argumentele lor la acea vreme?
Este o idee foarte buna asta cu 5 schimbari, a dinamizat toate meciurile, este mai multa prospetime de tot parcursul meciurilor devenind astfel interesante pana la final.
Nici intarzieri nu sunt
Pingback: Campionatul Mondial din Qatar 2022 - 5 noutati
Pingback: Olanda - Senegal 2-0 - Campionatul Mondial Qatar 2022
Pingback: Cartonasul portocaliu este aberant din toate punctele de vedere!