post

Despre ideea de jucatori naturalizati la echipa nationala

Despre ideea de jucatori naturalizati la echipa nationala se tot discuta zilele acestea. Din pacate, discutia se duce in mod complet gresit. Fie ultra-nationalistii se enerveaza din oficiu, spunand ca nu ar mai putea sustine echipa nationala, ca nu ii mai reprezinta, fie progresistii spun ca ar fi o dovada de civilizatie, ca prin asta am intra in randul lumii. Mai sunt si cei care aduc argumente strict fotbalistice, de genul Camora e un fundas stanga bun, deci hai sa-l luam in calcul.

Pana sa va zic unde e problema, trebuie sa va semnalez mai multe lucruri:

  1. Un senegalez, congolez sau algerian nascut in Franta, din parinti plecati de ani buni in Franta, nu este jucator naturalizat. Este un jucator francez cu origini in fostele colonii. Este REPREZENTATIV pentru Franta, pentru ceea ce inseamna natiunea franceza.
  2. Un om cu dubla sau tripla cetatenie, provenit dintr-o casatorie mixta, nu este un jucator naturalizat. Da, este posibil ca daca un roman face un copil in strainatate cu o frantuzoaica sa nu ii dea de la inceput cetatenia romana, insa ulterior, din motive fotbalistice, el sa ceara obtinerea cetateniei. Naturalizarea, obtinerea cetateniei, este in acest caz o recunoastere a unei stari de fapt.
  3. La fel in cazul cetatenilor de peste Prut: obtinerea cetateniei nu este ceva artificial. Nu avem inca vreun jucator cu origini peste Prut, ar fi fost Virgil Postolachi (ex-PSG), asta pentru ca fotbalul in Republica Moldova nu este foarte dezvoltat. Nu exclud pe viitor aceasta posibilitate.
  4. Copiii de capsunari, chiar daca ambii parinti sunt romani, sunt iarasi o categorie distincta. Alegerea tanarului, de a reprezenta Romania sau tara de adoptie, Franta, Portugalia, Spania, care o fi ea, depinde si de educatia lui: unii parinti romani il educa romaneste, il duc constant in tara, altii il educa frantuzeste, ca pe un localnic. Alegerea se face, bineinteles, si in functie de sansele la echipa nationala: fotbalistic, la Romania ai sanse mult mai mari sa joci la nationala decat la Franta sau la Germania.
  5. Copiii care au parinti ori bunici intr-o alta tara. De pilda, nemti cu bunici nascuti in Romania. La fel in cazul evreilor. Cat simt ei pentru Romania si cat de romani sunt este o alta discutie.
  6. Refugiatii ori copiii refugiatilor. Vedeti cum a ajuns Suedia atat de cosmopolita (cu Zlatan in frunte) ori de ce a ajuns Elvetia selectionata balcanilor. Vedeti vreun copil de arabi ori de chinezi care sa joace pentru nationala Romaniei? Ori sa intentioneze? Eu inca n-am intalnit.
  7. Jucatori cumparati de mici de echipe mari, care au ajuns sa creasca acolo. Aici cel mai bun exemplu este Messi. Daca el ar fi ales sa reprezinte Spania si nu Argentina, caci 90% din cariera sa fotbalistica este legata de Spania, de Barcelona, nu ar fi fost deloc absurd. Ar fi fost chiar firesc. De fapt, multi considera ca fix din cauza asta Messi nu a avut rezultate la Argentina, ca el este prea putin argentinian.

Acum se discuta despre Camora. Un fundas stanga excelent, ajuns la 33 de ani, ar urma sa debuteze in echipa nationala fix in meciurile decisive de calificare la EURO. Stiti unde este problema? Pai e simplu: Camora nu intra in nici macar una dintre cele 7 cazuri de mai sus!

Este cazul numarul 8, cazul nationalelor mici si foarte mici: atunci cand iei un jucator bunicel, avand cetatenia unei tari cu o nationala foarte puternica, jucator care este bun, joaca la nivel inalt in tara ta, dar care nu a fost ATAT de bun incat sa se transfere afara si sa fie dorit de nationala tarii lui. Acum il avem pe Camora, in trecut i-am avut pe Cadu ori pe Texeira. Asa cum au avut si turcii un Alex ori croatii un Eduardo. Parca si bulgarii au avut candva un brazilian.

N-o sa vedeti o nationala mare practicand o ASTFEL de naturalizare. N-o sa vedeti un brazilian care joaca de 10 ani in Spania, Franta, Italia sau Germania si care la 30 de ani hotaraste sa reprezinte Germania pt ca tara lui nu-l vrea.

Deci, ca sa ma fac inteles, problemele cu Camora, ca sa ma refer strict la el, sunt:

  • Varsta inaintata: urmeaza sa debuteze la nationala un jucator de 33 de ani. Mi s-ar parea absurd si daca ar fi roman get-beget.
  • Prin aceasta naturalizare blochezi progresul unor tineri jucatori romani. Florin Stefan a facut senzatie la tineret, iar acum la seniori, cand sa-i vina si lui randul caci in locul lui Bancu ar fi randul lui (sau al lui Pantiru), constata ca un portughez de 33 de ani ii ia locul.
  • Se deschide o cutie a Pandorei. Daca iese de data aceasta, alti selectioneri vor fi tentati sa forteze lucrurile: nu am atacant, hai sa-l naturalizam pe X. Are 35 de ani, a venit de 1 an, dar am nevoie de el. Institutiile statului trebuie sa ajute nationala, bineinteles ca trebuie s-o ajute. Si exact cum au facut echipele de club cu strainii, ca de la 1-2-3 straini, care erau clar mai buni decat restul, au inceput sa aduca vagoane de jucatori. Au inceput sa aduca inclusiv rezerve.
  • Cat de bun este, cu adevarat, Camora? A jucat la echipe mediocre in tara lui, fiind luat de CFR Cluj in 2011. Este atat de bun incat nu l-a vrut nimeni din tara lui, nici macar o Boavista, ceva de mijlocul clasamentului. La Porto ori la Benfica n-ar avea ce sa caute nici ca al V-lea fundas stanga. Deci pentru cine facem atata caz? Macar de-ar fi fost un fotbalist genial. Culmea, as fi fost mai degraba de acord pentru Eric, pentru un Eric de acum 5-6 ani.
  • Nu zic ca nu e ok, ca echipa nu ne mai reprezinta. Spun doar ca in loc sa ne strofocam sa producem jucatori, sa facem ceva cu jucatorii de la tineret, care au rezultate acolo, inclusiv acum, sub comanda lui Mutu, noi ne gandim cum sa le blocam promovarea la echipa mare.

Ideea de jucatori naturalizati la echipa nationala este buna, nu trebuie exclusa din start, nu trebuie taiata de pe lista, asa cum nu trebuie exclusa nici ideea aducerii unui selectioner strain, insa daca o facem gresit s-ar putea ca dimpotriva, s-o compromitem pe termen lung. Nu credeti ca daca jucatorul portughez Camora ar gresi in meciul cu Islanda lumea i-ar sari in cap pentru simplu motiv ca-i portughez? Ca nu e de-al nostru. Si, la cei 33 de ani ai sai, nu prea mai are cand sa-si indrepte greselile. Altfel sta treaba cu un jucator de 25 de ani, care ar avea in fata 3-4 campanii de preliminarii si care ar avea timp sa-si indrepte eventualele greseli.

Acum uitati-va la toate celelalte nationale si vedeti ce TIP de jucatori jucatori naturalizati la echipa nationala au ele. Sesizati diferentele? Sesizati problema?

One thought on “Despre ideea de jucatori naturalizati la echipa nationala

  1. Pingback: Reprezentantul Romaniei REPREZINTA Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *