post

Olanda – Senegal 2-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022

Dupa fotbalul-sampanie (desi englezii sunt mai mult cu berea decat cu sampania) din Anglia – Iran 6-2, a urmat acest Olanda – Senegal 2-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022. Un meci mai mult plictisitor decat frumos,  insa un meci interesant pentru pasionatii de fotbal tacticizat. In fond, Olanda are pe banca cel mai titrat si experimentat selectioner de la acest mondial (Van Gaal).

Despre acest Olanda – Senegal 2-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022 am de zis doar 3 lucruri, dar cele 5 mi se par esentiale:

Olanda – Senegal 2-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022 – Olanda a parut o echipa mare care castiga si cand joaca prost!

Olanda nu m-a impresionat, a parut ca nu se regaseste, insa a parut cumva matura. A marcat din cam singurele ocazii de gol, a parut ca stie ce face. O echipa solida, care stie tactica mai mult decat Senegalul (si, am impresia, decat majoritatea selectionatelor de la acest turneu).

Olanda nu a fortat, si-a conservat energiile impotriva celui mai puternic adversar din grupa. Cu Qatar nu va avea probleme, iar cu Ecuador probabil va juca la fel.

Olanda – Senegal 2-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022 – 2 gafe mari de portar!

Faptul ca un portar african gafeaza este ceva firesc. Africanii sunt cunoscuti ca niste atleti desavarsiti, ca avand jucatori ofensivi buni, insa nu sunt cunoscuti pentru portarii sai. Postul de portar cere constanta.

Deci cele 2 gafe de portar, una care a amintit de Prunea in meciul cu Suedia din 94 si cealalta care a amintit de gafa lui Oliver Kahn din finala mondialului de acum fix 20 de ani, par firesti pentru un portar african, NU si pentru un portar legitimat la Chelsea. Care Chelsea a avut, de-a lungul timpului, portari excelenti.

Cu siguranta altul ar fi fost rezultatul daca Senegalul avea un portar mai bun. Evident, prima gafa i-a demoralizat pe senegalezi, probabil si pe portar. A doua gafa doar a desavarsit opera, ca sa zic asa.

Olanda – Senegal 2-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022 – Van Gaal pare un selectioner conservator in ceea ce priveste schimbarile!

Desi echipa nu a mers stralucit in prima repriza, adica deloc, prima schimbare a venit abia in minutul 62, cand a intrat vedeta Depay. Au mai fost apoi inca 3, doua dintre ele in minutul 79 si ultima in prelungirile meciului (minutul 94).

Cand s-a marit numarul de schimbari la 5, oficial din cauza (ori datorita?) pandemiei, multi au strambat din nas. 5 schimbari, chiar 6 la meciurile cu prelungiri, par prea multe pentru unii conservatori. 6 schimbari inseamna mai mult de jumatate din echipa. Fotbalul se departeaza de ideea jocului de sah, parand in multe momente un joc de poker. Mai putina strategie, mai mult noroc. Mai multe schimbari impulsive, zic unii.

Era de asteptat ca unul dintre cei mai varstnici selectioneri de la acest mondial sa fie reticent. A facut, practic, o singura schimbare efectiva, restul fiind pentru trecerea timpului (chiar si cele din minutul 79 la fel au parut). Nu ma mir, doar constat.

De altfel, am observat un lucru: de cand s-a introdus aceasta regula, cei care au efectuat toate cele 5 schimbari (si, mai ales, cei care le-au facut devreme) sunt ANTRENORII TINERI. Nu vorbesc de antrenorii de la FCSB, ei sunt in alta categorie.

Batranii prefera sa faca putine schimbari, niciodata 3 deodata. Ca pe vremea lor, ca sa zic asa. Repet, nu este neaparat de rau. Este doar o constatare.

Olanda – Senegal 2-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022 – Senegalul este o echipa africana tipica!

Naiva, plina de exuberanta, haotica, tehnica, aparent fara un desen tactic concret, Senegalul pare a confirma toate stereotipurile legate de echipele africane. Pare ca poate pierde cu oricine echipa, la fel cum poate incurca orice echipa. O vad capabila sa faca egal chiar si cu Qatar, la fel cum poate elimina o forta.

Olanda – Senegal 2-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022 – Olanda nu prea a parut … OLANDA!

Olanda a semanat cu multe echipe: cu Anglia, cu Germania, poate cu 1-2-3 selectionate scandinave, dar nu prea a semanat cu Olanda. Este un paradox.

Ca s-o spun altfel, Senegalul CONFIRMA toate stereotipurile despre africani, in timp ce Olanda a INFIRMAT cam toate stereotipurile despre nationala Olandei. Amuzant, zic.

Cam atat am avut de spus despre Olanda – Senegal 2-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022. Daca aveti ceva de adaugat, sectiunea de comentarii va asteapta.

5 thoughts on “Olanda – Senegal 2-0 – Campionatul Mondial Qatar 2022

  1. Pingback: SUA - Tara Galilor 1-1 - Campionatul Mondial Qatar 2022

  2. Pingback: Qatar - Ecuador 0-2 - Campionatul Mondial Qatar 2022

  3. Pingback: Franta - Australia 4-1 - Campionatul Mondial Qatar 2022

  4. Pingback: Belgia - Canada 1-0 - Campionatul Mondial Qatar 2022

  5. Pingback: Olanda - Ecuador 1-1 - Campionatul Mondial Qatar 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *