post

Fotbalul in vremea Coronavirus: orice decizie este un compromis!

Fotbalul in vremea Coronavirus este ceva ce lipseste cu desavarsire. Daca nu luam in considerare Belarusul si alte cateva campionate din zona Caraibelor, in rest fotbalul este absent. Este, asa cum spun multi, cam ultima grija a omenirii. Fotbalul nefiind un sport diferit in peisaj, sportul fiind, in general, neglijat. Sportul este vazut aici ca o manifestare culturala cu spectatori exact ca teatrul, care pe timpul pandemiei se opreste.

Acum deciziile grele urmeaza a fi luate de fiecare federatie in parte. Exista multe scenarii, ca de altfel si posibila combinare a lor, fiecare scenariu fiind, insa, un compromis. Fiecare scenariu este in esenta nedrept, chiar daca in unele cazuri nedreptatea pare mai mare, mai pronuntata.

Pana sa vedem scenariile, trebuie sa vedem ce decizii s-au luat pana acum, deciziile ulterioare avand legatura cu deciziile luate pana acum, multe federatii putandu-se inspira din deciziile luate de altii:

 • Euro 2020 a fost amanat un an, play-off-ul de calificare fiind mutat succesiv intai in vara, apoi in toamna.
 • Campionatele sunt toate intrerupte, unele fiind intrerupte direct, brusc, altele trecand intai prin interdictia de a se juca cu spectatori. Turcia a jucat vreo 3 etape cu spectatori, cine stie ce fotbal se juca in Turcia cu spectatori in tribuna si-a dat seama ce triste erau meciurile. In plus, vizavi de riscuri, mai multi jucatori si antrenori, in frunte cu Imparatul Terim, s-au infectat cu Covid19.

Fotbalul in vremea Coronavirus Faith Terim

Celelalte federatii, in frunte cu UEFA, sunt in exptectativa. UEFA a amanat EURO 2020, transformandu-l in Euro 2021, insa nu este dispusa sa anuleze competiile europene in desfasurare. Acum, recititi deciziile luate mai sus si incercati sa le aplicati la alte campionate. Caci posibilele decizii sunt:

 • Anularea tuturor competitiilor, practic din toamna sa se reia de la zero intreaga activitate fotbalistica. Liverpool ar fi marea perdanta, ei asteptand tilul de zeci de ani. Ma rog, nu doar ei, daca ma intrebati pe mine, caci eu ma gandesc si la surprize placute, tip Atalanta sau Lazio, care chiar daca n-ar castiga, UCL ori Serie A, tot ar fi dezavantajate. Li s-ar anula fix sezonul in care au impresionat. Sa nu mai zic de campionatul englez, unde in afara de Liverpool, mai sunt echipe care se bat la Champions League sau la Europa League, echipe care poate nu se vor mai intalni cu aceasta sansa. Ma refer, bineinteles, la Wolves si la Sheffield United. Situatii asemanatoare gasim si prin Belgia, Italia ori Spania (unde Getafe e pe locul 5).
 • Incheierea comprimata a sezonului, urmand ca toate meciurile sa se joace in ritm accelerat, cu portile inchise. Pe langa exemplul dat de turci, aplicabil lesne si la englezi (multe echipe vor fi vaduvite de aportul fanilor), se mai pune si problema accidentarilor ori a oboselii. Vor fi avantajate echipele mari, cu loturi numeroase, multe echipe mici urmand a nu rezista fizic. Deci chiar daca ar parea, la prima vedere, cea mai fair decizie, ea nu este nici pe departe una obiectiva.
 • Inghetarea clasamentului actual. Echipele aflate acum pe locuri fruntase, nu ma refer DOAR la lideri, vor fi avantajate. Unde este play-off, ca-n Belgia, este cumva mai fair, se anuleaza play-off-ul, dar macar au jucat fiecare cu fiecare. In Romania la fel. In alte tari, insa, campionatul nu este chiar corect, sa nu mai spun ca unele echipe au meciuri restante. Clasamentul actual, o poza de moment, nu este nicidecum concludent.
 • Sa se joace intr-o singura mansa, intr-un singur tur, nu tur-retur, restul meciurilor. Unii spun ca asta ar trebui sa se intample si-n cupele europene. La fel: cine joaca acasa, fie si fara suporteri, e avantajat. Este oare o decizie mai fair decat cea de inghetare?

O ultima decizie, cea corecta, cea mai putin lipsita de fair-play, daca-mi este permisa sintagma, este, insa, alta. O voi prezenta intr-un articol distinct. Va las pe voi s-o ghiciti, s-o intuiti.

Pana atunci, va rog sa retineti acest lucru: Fotbalul in vremea Coronavirus este o fita, nu este ceva prioritar, iar federatiile si ligile vor lua o decizie care va avantaja pe unii si va dezavantaja pe altii. Atentie: ORICARE decizie ar fi aceea, vor exista nemultumiri. Poate unora li se pare mai nedrept sa nu ia Liverpool titlul decat sa nu mearga Sheffield United in Europa, insa daca ma intrebati pe mine, Liverpool cu Jurgen Klopp antrenor se va bate la titlu si sezoanele viitoare, insa un sezon precum acesta, facut de Sheffield, s-ar putea sa nu mai apara. Chestiune de perspectiva, zic.

Astept comentariile voastre legate de subiect. Cum vedeti Fotbalul in vremea Coronavirus si ce decizie credeti ca ar fi cea mai corecta? Eu pastrez decizia cu adevarat corecta pentru articolul viitor.

6 thoughts on “Fotbalul in vremea Coronavirus: orice decizie este un compromis!

 1. Pingback: Liga 1 din Belarus pe Look este o decizie corecta! - LaStadion.EU

 2. Pingback: De ce nu se trece la sistemul primavara-toamna? - LaStadion.EU

 3. Pingback: Schimbari de regulament cauzate de Coronavirus - LaStadion.EU

 4. Pingback: Mircea Lucescu si aliatul sau de baza - COVID-19!

 5. Pingback: De ce te-ai opune regulii celor 5 schimbari pe meci?

 6. Pingback: Distantarea sociala ma sperie mai mult decat boala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *