post

Liga 1 din Belarus pe Look este o decizie corecta!

Liga 1 din Belarus pe Look este stirea zilei in fotbal. Look TV (de fapt, Look Plus si Look Sport, ca si-au tot schimbat denumirile) va/vor transmite meciurile singurei ligi din Europa ce inca joaca fotbal in aceste zile.

Discutia privitoare la aceasta decizie a postului tv in cauza mi se pare extrem de interesanta. Caci hotararea in cauza trebuie privita din trei perspective:

Perspectiva politica este prima dintre ele si cea mai dificila, cea mai complicata. Multi evita asocierea dintre sport si politica, chiar daca uneori, ca-n cazul de fata, discutia nu poate fi nicidecum ignorata. Caci in Belarus avem un regim autoritar, o dictatura socialista nedemocratica, un regim politic care vrea sa-si faca reclama prin intermediul sportului. Decizia luata de acest post de televiziune convine de minune regimului in cauza. De altfel, hotararea luata de conducerea politica si fotbalistica din Belarus, de a incepe campionatul de fotbal (apropo, mare atentie ce sistem competitional e acolo, asta ca un hint la articolul precedent si la ce urmeaza sa scriu), de a sfida pandemia, este una politica. Nu este una medicala, nu este una fotbalistica, ci una politica. Tind sa cred ca bielorusii chiar au calculat ca vor avea beneficii materiale considerabile daca vor fi singurii din Europa unde se va juca fotbal. Ii acuz de multe pe liderii autoritari, nu si de prostie. Da, este posibil ca prin decizia lor sa fie sacrificati niste cetateni, dar dati-mi voie sa fiu sceptic si-n sens invers, in ceea ce priveste deciziile luate de restul tarilor europene, de inchidere aproape totala a economiei.

Revenind, insa, la decizia luata de Look TV, aceasta legitimeaza deciziile luate de bielorusi. Le da dreptate. Ii da ca exemplu. Unii spun ca nu e bine, nu e fair.

Perspectiva fotbalistica (calitativa) este iarasi interesanta. Tu, ca post de televiziune, transmiti ORICE meci de fotbal, doar pentru ca nu ai ce sa dai? Chiar devine irelevanta calitatea transmisiunilor, a meciurilor in sine? Nu va asteptati sa vedeti meciuri bune, ca nu e cazul. Nici echipele de club bieloruse, nici macar echipa nationala nu au avut in ultimii ani rezultate notabile. Campionatul lor este mult sub campionatul romanesc, pentru mine este evident asta.

Perspectiva comerciala (economica) este si ea interesanta. Legionarii aveau in perioada interbelica sloganul Totul pentru tara; iata ca in perioada post-comunista, capitalista, foarte multe firme romanesti au ca slogan Totul pentru profit. In cazul televiziunilor, sloganul devine Totul pentru audienta.

Drept urmare, nu conteaza nici calitatea meciurilor, nu conteaza nici regimul pe care-l legitimezi, nu conteaza nici valorile pe care le transmiti indirect, atat timp cat ai audienta si, per total, iesi in profit, totul e bine.

Acum o sa va surprind si o sa va spun ca este o decizie cu care sunt de acord. Argumentele de mai sus nu sunt neaparat argumentele mele, nu cred neaparat in ele. De pilda, nu sunt de acord ca un post de sport ar trebui sa tina cont de politica, ar trebui sa transmita, in vreun fel, niste valori. Liga 1 din Belarus pe Look este o decizie corecta, este o decizie pe care as fi luat-o si eu, daca as fi fost in conducerea acestui post. Nu stiu detaliile comerciale, nu stiu cat a costat, nu stiu daca intr-un final va renta, dar stiu ca este un risc pe care cineva trebuia sa si-l asume. Numai timpul ne va spune daca decizia a fost corecta din punct de vedere economic.

Sa ne intelegem: eu as fi luat decizia asta si daca as fi fost in conducerea Telekom Sport ori chiar Digi Sport. Discutia, sincer, mi se pare identica. E drept, cand esti un post mai mic, precum Look, tentatia riscului este mai mare.

In final, trei curiozitati:

  • Sunt curios ce audiente vor avea meciurile din Belarus;
  • Sunt curios cat au costat ele de fapt (daca au fost vandute la pretul pietei ori daca nu cumva au fost date aproape gratis, numai pentru a populariza acea liga si a cea tara);
  • Sunt curios cat timp vor fi difuzate meciuri din aceasta tara (poate, cine stie, romanii se vor indragosti iremediabil de fotbalul bielorus si vor incepe sa urmareasca si pe viitor meciurile de aici).

Nu am informatii clare cu privire la alte tari care au cumparat drepturile de televizare ale acestei ligi, insa astazi a circulat un zvon, pe care nu l-am verificat din 3 surse (doar din 2, ce-i drept), cum ca Liga 1 din Belarus s-ar vedea chiar si-n Italia. Nu stiu cine si in ce conditii se poate vedea acolo, caci daca ne referim la online, multe case de pariuri au transmisiuni live ale meciurilor, inclusiv ale celor din Belarus (un amic parior mi-a spus ca el a vazut un final de meci pe site-ul unei case de pariuri).

Liga 1 din Belarus pe Look clasament

Acesta este clasamentul primei ligi din Belarus in momentul anuntului facut de Look. Poza este luata de pe site-ul oficial looksport.ro

Sunt curios ce parere aveti voi vizavi de stirea acestei zile: Liga 1 din Belarus pe Look. Eu, unul, o consider o decizie corecta si voi vedea cel putin 1 meci weekendul acesta. Ulterior nu garantez nimic. Dar curiozitatea si foamea (ori setea?) de fotbal sunt prea mari ca sa nu ma uit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *