Daca luam sa analizam toti strainii din Liga 1, cu cateva exceptii, acestia au 3 mari caracteristici. Una dintre ele ori, in anumite cazuri, 2 ori chiar toate 3. Sunt si exceptii, va voi arata care sunt acelea si care sunt semnificatiile. Asadar, cum sunt strainii din liga I:
Vin dupa accidentari grave ori dupa sezoane intregi ca rezerva
El e jucator bun, talentat, dar n-a mai jucat fotbal de 1 an. Vine dupa o accidentare, da-si revine el…
Sa va zic cat de gresita este mentalitatea asta. Sa va explic cum mi-as face eu o echipa de fotbal, daca as fi patron ori antrenor: o echipa alcatuita exclusiv pe criterii fizice. Vreau echipa care sa alerge, care sa faca pressing. Nu floricele, nu fineturi. Sa moara pe teren, sa-si scuipe plamanii. Desi acum a ajuns sa fie huiduit, cam asa gandeste Dan Petrescu la CFR. Si desi momentan pare in criza, n-as zice c-o duce prea rau…
Cum poate fugi atat de mult un jucator venit dupa o accidentare? El fizic sta prost, nu intra in dueluri, oboseste … Nu ca jucatorii nostri ar fi dornici sa-si scuipe plamanii…
Rar de tot am vazut ca au venit jucatori in forma.
Greu adaptabili
Aud deseori aceeasi placa: e un jucator valoros, dar nu s-a adaptat la fosta lui echipa. Partea care ma distreaza pe mine este ca acest lucru e prezentat ca o calitate. Ei, antrenorii, se bucura. Habar n-am de ce au impresia ca ei se vor adapta in Liga I. De ce un jucator neadaptat in campionatul Israelului, al Macedoniei ori cine stie al carei tari asiatice ori arabe se va adapta musai in Romania? Pe ce s-or baza antrenorii romani?
Certareti
As fi putut sa pun cele 2 categorii intr-una singura, dar prefer sa subliniez acest aspect. Nu stiu daca ei, antrenorii, sunt masochisti ori daca asa le impun patronii, da’ mie-mi pare ca-si cauta dinadins jucatori problema. Apoi, bineinteles, se plang ca jucatorii aia nu-i asculta. Ca fac probleme.
Sa va zic de Albin? Mi se pare exemplul perfect.
Care este solutia? Pai solutia ne-o da, tot din campionatul intern, Steaua/FCSB: ia jucatori straini (dar si autohtoni) de la colegele de competitie. Ii ia pe cei in forma, ii ia pe cei in relatii bune cu antrenorii, nu jucatori-problema si, fundamental, ii ia deja adaptati campionatului intern. E drept, uneori ei nu se adapteaza la echipa, sunt pretentii prea mari ori nu accepta concurenta. Ori nu se inteleg cu antrenorul. Este si acest risc. Dar oricum un risc mult mai mic.
Costa, Steaua/FCSB investeste bani si nu putini. Dar cam asta este solutia corecta. Asta ar trebui sa faca si Dinamo: sa urmareasca jucatori din campionatul intern, de la Botosani, de la Chiajna, de la Voluntari, de la Viitorul, de la Astra, si sa-i cumpere.
Apropo, recitind calitatile de mai sus, imi dau seama ca strainii din Liga 1 sunt fix precum jucatorii romani din strainatate. In afara de faza cu accidentarile, romanii sunt greu adaptabili, se cearta des cu antrenorii si se transfera dintr-o parte intr-alta din postura de rezerva.
Cumva, astia-s jucatorii pe care campionatul romanesc ii produce, pe care ii doreste. Asemanarea asta frapanta nu mi se pare nicidecum o simpla coincidenta.
Iar legat de Dinamo, zic doar atat: e cel mai bun exemplu de asa nu. In afara de Nemec si Rivaldinho, care ar putea pleca, Dinamo ar putea fi lesne data ca exemplu negativ in campaniile de transferari. Vinde mult si ieftin, cumpara ieftin si prost. Nu pare a avea un sens, o anume logica. Iar rezultatele se vad.
In final, zic doar atat: injurati cat vreti strainii din liga I. Ei nu sunt de vina. Ei nu au venit cu forta, ci au fost adusi. Aia trebuie intrebati cum si in ce fel. (Poza cover este luata de pe Caramavrov.ro)
dinamo nu cumpara, dinamo aduce bananieri liberi de contract