post

Mutatul unei echipe dintr-un oras intr-altul este specific fotbalului romanesc

Inca mai exista persoane in aceasta tara care au impresia ca Astra este din Ploiesti. Nu ma refer la nemicrobisti, la cei care n-au nicio treaba cu fenomenul, ma refer inclusiv la persoane din fenomen, care din obisnuinta spun Astra Ploiesti. Denumirea avea logica, exista o rafinarie Astra in Ploiesti. Legatura Astrei cu orasul Giurgiu este doar patronatul. Apropo, ca o paranteza: echipa Astra Ploiesti a luat fiinta in anul 1921! #pebune … Sa va povestesc si de Juventus, Bucuresti nu Torino, care momentan joaca la Ploiesti, de FC Voluntari, care abia s-a mutat pe arena Anghel Iordanescu din Voluntari, de Rocarul care s-a mutat candva la Timisoara (intai Rocar se mutase la Bragadiru, apoi Bragadiru s-a mutat la Timisoara, rezultand Poli AEK Timisoara) ori de Recasul care, mai recent, s-a mutat in acelasi oras? Mutatul unei echipe, in fotbalul nostru, este ceva obisnuit. La noi zic.

Caci in alte parti echipele au prostul obicei sa ramana acolo unde s-au infiintat.  Nu conteaza ca s-au nascut acum mai bine de 100 de ani. Ele se incapataneaza sa ramana in acelasi oras, care oras se incapataneaza si el sa sustina acea echipa. Repet, nu e vorba doar de englezi, la fel stau lucrurile si in Spania, si in Italia, si in Franta.

Probleme asemanatoare gasim, insa, prin Bulgaria ori prin Ucraina. E drept, in cea din urma tara nu e deloc liniste, iar ea, ca tara, este destul de tanara. Circumstante atenuante, cum ar zice juristii.

E drept, cat de curand am putea intalni un fenomen mult mai interesant, care ar intrece, ca amploare, ceea ce se intampla la noi: mutari internationale de echipe de fotbal.

Ma refer, intai si intai, la problemele din Catalunia. Ea, Barcelona, ar urma sa joace intr-un campionat nou: fie al Cataluniei, care ar cuprinde sau nu actualul campionat al Andorrei, fie al Frantei, daca va fi primita acolo. Fie va ramane sa joace in Spania, desi am ceva dubii in acest sens. Repet, asta in eventualitatea, putin probabila dupa mine, in care Catalunia isi proclama independenta si mai si reuseste in acest demers.

Totodata, in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord lucrurile nu sunt deloc clare. Nord irlandezii tatoneaza terenul, ca sa folosesc un termen fotbalistic, pentru a se unii cu Irlanda, urmand a crea o Irlanda puternica si prospera in cadrul Uniunii Europene. Fotbalistic vorbind, echipele din Irlanda de Nord ar urma sa joace in campionatul Irlandei Unite. Nu imi dau seama cu exactitate ce ar presupune asta, cate echipe va avea prima liga reunificata, cate echipe in cupele europene vor avea si alte alea, dar ce stiu sigur este ca acel campionat, dintr-unul periferic, neinteresant, va deveni din ce in ce mai interesant. Un duel intre o echipa din Belfast si una din Dublin va fi interesant macar prin incrancenarea cu care se va juca.

Independenta Scotiei, daca va fi cazul, nu va presupune mutari, caci exista si acum un campionat distinct al Scotiei. Totusi, eu imi doresc de mai mult timp un campionat al Marii Britanii, unul in care pe langa Chelsea, Tottenham, Manchester United, Arsenal, Manchester City si Leicester sa joace si Celtic, Rangers si cine stie ce alta forta care, eventual, ar rasari peste noapte din Scotia. Celtic, o echipa frumoasa, ambitioasa, nu are cum sa progreseze intr-un campionat ca al Scotiei, dar ar deveni mult mai puternica avand concurenta echipelor engleze.

E drept, si cu asta inchei, am avut parte de o faramitare a unei tari numite Yougoslavia. Au rezultat mai multe tari, deci mai multe campionate. Eram prea mic pe atunci, dar un campionat cu Steaua Rosie Belgrad, Partizan Belgrad, Dinamo Zagreb si Hajduk Split era un campionat EXTREM de puternic. Poate nu intamplator campionatele rezultate au produs jucatori, dar ECHIPE, in adevaratul sens al cuvantului, nu au mai produs. Daca vreo reprezentanta a acestor tari ajunge in grupe, fie ele si Europa League, este o performanta.

Totusi, oricate probleme ar fi fost in fosta Yougoslavie ori vor fi in Spania, un lucru e cert: Mutatul unei echipe dintr-un oras intr-altul este specific fotbalului romanesc. Barcelona, chiar daca se va muta in Franta ori in noul campionat al Cataluniei, va evalua in continuare in orasul Barcelona. De acum si purururea si-n vecii-vecilor, AMIN!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *