Am intrebat pe unul dintre grupurile pe care sunt de ce se joaca fotbal de Paste, in timp ce de Craciun, in afara de Anglia, nu? Care-i explicatia? Este de natura sportiva? De natura culturala? De natura religioasa?
Raspunsurile nu m-au multumit. Sau au facut-o doar partial. Nu mi-au schimbat cu nimic ideile pe care oricum voiam sa le astern aici, pe hartia virtuala.
Pe de-o parte, zic din start: ii invidiez pe englezi. Pe spectatorii englezi, intai si intai, care pot merge de Craciun cu familia pe stadion. Mersul pe stadion este o activitate respectabila, frumoasa, de familie, exact ca mersul la teatru ori la cinema. Bravo lor, desi e o discutie intreaga cat de bine este pentru fotbalisti.
Deci, in discutia de fata, excludem Anglia. Ei trateaza la fel Pastele si Craciunul. Ceilalti, nu. Ceilalti sunt in vacanta de Craciun, nu concep sa joace fotbal, nu concep sa se duca la fotbal, sa transmita fotbal. Nu concep sa discute fotbal. Caci atunci cand pun intrebarea De ce nu jucati fotbal de Craciun?, raspunsul cel mai des intalnit este Pai cine ar veni?
Eu as spune ca daca nu incerci, daca nu joci de Craciun macar o data, nu ai de unde sa stii.
Nu zic in Romania, in Ucraina, in Moldova, in Bulgaria sau in Rusia, unde vremea nu ar permite. Ma refer la Spania, la Franta, la Italia (care Italia cica ar vrea sa adopte sistemul englez). In Spania se poate juca fotbal de Craciun, in Franta la fel. Oricum, acolo permite si infrastructura, exista gazon cu incalzire subterana. Ma rog, si la noi ar trebui sa fie. Dar nu e.
Intrebarea ramane: doar vremea e de vina?
Unii zic ca e vorba si de perioada anului: Craciunul este legat de revelion, ambele traducandu-se prin VACANTA. Nu sta nimeni cu gandul la fotbal, nici jucatori, nici antrenori, nici spectatori.
Asa e la noi, dar oare asa este si-n Franta sau Spania? Adica, acceptand ca-s si ei latini ca noi, pot reformula intrebarea de mai sus pentru greci, pentru olandezi, pentru belgieni. De ce nu, pentru nemti.
Eu zic ca daca vrem sa aducem spectatori mai multi in tribune, ar trebui sa incepem prin a-i educa. In Romania este o problema grava de tot. Se joaca meciuri in liga 1 cu 500 de spectatori.
Poti aduce spectatori la Chiajna? Pai mai greu decat la Craiova sau Timisoara, dar poti.
Problema e ca atat la Voluntari, cat si la Timisoara, la fotbal se duc cu precadere barbatii. Si din ce in ce rar persoanele de 30-50 de ani.
Serios, daca ar face cineva un studiu, sa vada CINE se mai duce la stadion, ar observa ca spectatorii, atatia cati mai sunt, sunt fie foarte tineri, pustani teribilisti, care au fost acolo, in tribune, dintotdeauna, si batrani. Oameni care au 70 de ani, care se duc pe stadion de la 12 ani si care oricum nu prea au ce face acasa. Este una dintre putinele distractii pe care si le permit.
Acestia, insa, se duc singuri. Nu sunt singuri ei, de felul lor, au sotie, au copii, dar nu-i iau pe stadion. Si fix asta ar trebui sa incurajam: mersul la stadion cu familia.
Iar un meci de fotbal de Paste respectiv unul de Craciun ar trebui sa fie motivul ideal. Da, se joaca fotbal de Paste, dar meciurile sunt marketate prost. Adica niciun club nu se strofoca sa faca oferte de familie, nu incearca sa atraga acest public. Stie ca nu e publicul lor, ca oamenii oricum nu vin, asa ca au renuntat sa-i mai convinga sa vina.
De ce drepturile de televizare ale campionatului englez se vand cel mai scump? Nu regasim acolo cele mai bune echipe ale lumii. Anul asta, cel mai probabil, NU va lua o echipa britanica UCL si nici Anglia campionatul mondial. Cu toate astea, campionatul englez este cel mai interesant pentru televiziuni atat datorita celor 22 de actori de pe teren, cat si datorita spectacolului din tribune.
Da, este o traditie britanica veche, fara legatura cu fotbalul. Dar fotbalul, in sine, nu poate fi disjuns culturii tarii in care este practicat. Fotbalul face parte din cultura unei tari, modul in care-ti incurajezi echipa este dat de felul in care esti tu, ca persoana, de felul in care esti educat. Si de felul in care intelegi tu acel meci, acel eveniment.
Fotbal de Craciun, fotbal de Revelion, fotbal de Paste. Familii intregi in tribune, spectacole agreabile. Sunt spectacole realmente educative. Si, atentie, englezii au trebuit sa lupte cu niste huligani periculosi, deci au trebuit sa-si convinga cetatenii nu doar ca acolo se desfasoara un spectacol agreabil, ci si ca acolo, in tribune, spectatorii sunt IN SIGURANTA. Au reusit, iar acum culeg roadele muncii lor. Ar putea lua si altii exemplul lor. Zic. (poza cover este luata de aici, dintr-un articol pe care-l recomand)