post

Cum se zice la remontada in italiana? Roata se intoarce …

Atunci cand nu tii cu o echipa si aceasta reuseste un rezultat mare, se vorbeste despre acel rezultat foarte mult. Se gasesc tot felul de epitete, care de care mai pretioase. Despre Remontada vreau sa va vorbesc acum, un termen intrat habar n-am cand in vocabularul nostru. Si cand zic nostru, nu ma refer doar al romanilor, ci in general, al iubitorilor de fotbal din intreaga lume (sau hai sa zicem Europa).

Despre Remontada Barcelonei de anul trecut, acel INCREDIBIL 6-1 cu PSG-ul, s-a vorbit cam tot sezonul. Barca nu a reusit sa castige trofeul, nici macar titlul pe plan intern n-a reusit, deci, cum a zis maestrul Shakespeare acum sute de ani: Mult zgomot pentru nimic.

Atunci cand tu sustii (chiar daca nu esti fanatic) echipa care a fost invinsa, cuvantul Remontada te zgarie pe creier. Te scoate din sarite. Ai impresia ca-i folosit doar ca sa te enerveze. 

Iar ca sa fie tacamul complet, arbitrajul a fost usor pro-Barca. Adica, pe romaneste, in favoarea echipei care a revenit. Asta ca sa fie disputele frumoase, sa aiba ce sa spuna si ala nefericit: da, ba, da’ ati batut cu arbitrii.

Ce-mi doream cel mai mult si mai mult anul trecut? Pai imi doream ca Barcelona sa fie invinsa printr-o Remontada, la care sa participe, macar un pic, si arbitrul. Visul mi s-a indeplinit, chiar daca aportul arbitrului a fost minim (oricum, arbitraj MULT mai bun decat cel de anul trecut).

Remontada reusita de Roma, desi 3-0 fata de 6-1, este MULT mai surprinzatoare! Cred ca s-a pariat mult mai putin decat s-a pariat anul trecut pe victoria Barcei contra lui PSG!

Cu toate astea, INDIFERENT de remontada (care, se pare, a ajuns cuvant romanesc, avand si plural si avand inclusiv mai multe genuri), sunt de fiecare data SOCAT de:

… De diferentele dintre ACASA si IN DEPLASARE. Oare ATAT de importanti sa fie SUPORTERII? Atat de IMPORTANT sa fie TERENUL propriu, VESTIARUL propriu?

… De diferentele de abordare a meciurilor: acelasi antrenor pregateste intai o tactica ultra-defensiva, doar de blocare a culoarelor, fara a avea vreo varianta de rezerva, pentru ca-n retur sa arate ca stie sa pregateasca si o partitura (ultra)ofensiva.

… De modul de raportare a fanilor la rezultatul de pe teren. Sa luam exemplul suporterilor Barcelonei: anul trecut, erau niste eroi, ei erau PRINCIPALII ARTIZANI ai revenirii. Nu conta ca PSG a facut un meci mizerabil, nu conta ca arbitrul a tinut cu ei … NU, ei erau eroii, ei erau ridicati in slavi. Acum, dupa doar 1 an, tot ei sunt subiectul principal: ei sunt principalii vinovati, ei trebuie pedepsiti. De parca erau singuri pe teren. De ce niciodata oamenii nu sunt consecventi, fie dau invingatorului ceea ce merita, toate laudele, fie arunca intreaga vina in seama invinsilor. Caci, sincer sa fiu, in fiecare remontada exista o echipa care a abordat mizerabil returul.

… De modul in care este tinuta minte aceasta revenire. Cum te raportezi la ea. Dinamo, de exemplu, inca sarbatoreste Miracolul de la Liberec.

… De modul in care unii se imbogatesc la pariuri, in timp ce altii pierd pariuri sigure.

Si, strict legat de remontada din aceasta seara, de Roma – Barca, trebuie sa observati un lucru: primii 2 marcatori (in propria poarta) din tur, De rossi si Manolas, au marcat golurile 2 si 3, deci golurile calificarii, ale minunii, in retur. Deci nu doar ca INTREAGA echipa a revenit, dar a facut-o si datorita celor care o ingropasera in tur.

Soarta are moduri foarte sadice de a te face sa zambesti. Iar remontada este modalitatea fotbalistica cea mai frumoasa pentru spectatorii neutri. Caci ei sunt SINGURII care se bucura in fiecare an, indiferent de echipe. Si sunt cei mai obiectivi, cei mai in masura sa spuna care calificare a fost mai frumoasa, mai spectaculoasa.

Acum, dupa remontada asta, este greu de spus ce ar trebui facut. PSG nu si-a schimbat antrenorul anul trecut. Nu stiu daca Barcelona o va face, nu stiu antrenorul Romei, Di Francesco, daca in urma acestui rezultat va prinde o echipa mai buna. Poate chiar nationala.

Nu stiu nici daca la Barcelona rezultatul acesta va grabi intinerirea lotului. Ori daca aceasta remontada este sfarsitul stilului tiki-taka (care, intr-o singura seara, a fost invins pe 2 stadioane).

Stiu, insa, ca aceasta remontada mi-a facut seara frumoasa. Nu sunt fan Roma, sunt interist, dar nu atat de infocat incat sa nu ma pot bucura pentru aceasta frumoasa echipa din capitala Italiei. Ma bucur si pentru antrenorul ei, care a pregatit PERFECT meciul. Iar daca este sa am un regret, acela este ca Totti nu a fost pe teren. Serios: un gol decisiv marcat de Totti ar fi fost PERFECT! Dar parca-i bine c-a dat si Manolas, marcatorul unui autogol in tur, un grec (alta mare surpriza acum 14 ani, tineti minte). E bine cum a picat, cum s-ar spune. (cover foto: Reuters)

2 thoughts on “Cum se zice la remontada in italiana? Roata se intoarce …

  1. Pingback: De ce nu mai produce Academia Barcelonei jucatori importanti?

  2. Pingback: De ce Liverpool - Barcelona 4-0 NU mai este un miracol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.