post

De ce nu mai produce Academia Barcelonei jucatori importanti?

Despre Academia Barcelonei ar fi multe de discutat. Despre intreaga filosofie de viata a Barcelonei pot fi scrise studii serioase.

Nu cunosc ce se intampla acolo, nu am informatii. Pot spune, insa, un lucru: problemele Barcelonei par sa se acutizeze pe zi ce trece. Si, sa ne intelegem, criza nu este neaparat de rezultate.

Sezonul acesta echipa a mers relativ bine. Un accident, unul singur, remontada italieneasca, romantada, cum au numit-o unii, nu ar trebui sa fie definitorie pentru intreg sezonul. Chiar daca Roma nu este ori nu ar trebui sa fie un club de nivelul Barcei. Chiar daca, altfel, Barcelona este in fruntea clasamentului in Primera si aproape sigur va castiga titlul.

Ce se intampla, de fapt, acolo? Ce lipseste? Ce nu mai are Barcelona?

Acum, fara sa ma laud c-as fi detinatorul adevarului absolut, trebuie sa va spun ca ideea mi-a venit citind autobiografia lui Zlatan. Sunt acolo nu unul, ci mai multe capitole dedicate Barcelonei.

Barcelona este, din punctul de vedere al lui Ibra, dezamagirea vietii lui. Si-a dorit enorm sa joace acolo, de fapt la Barca sau la Real, a insistat sa ajunga acolo, desi era idol la Inter, era ZEU, pentru ca dupa doar un sezon sa plece de la Barcelona.

Ce a observat Zlatan? Cum erau jucatorii Barcelonei? Pai, ca sa folosesc exprimarea lui, erau ca niste scolari. Erau niste reguli stricte, care scoteau in evidenta colectivul si nu individualitatile. Nu aveai voie sa te duci la stadion cu masina proprie, toata lumea mergea cu un Audi al clubului.

Toti se supuneau regulilor, erau de acord cu ele, asta pentru ca MAJORITATEA fusese crescuta cu acele reguli. In acea vreme erau MAJORITARI jucatorii crescuti la propria academie.

Erau asa: Messi, Xavi, Iniesta, Bousquets, Puyol, Victor Valdes, Pedro. As mai putea da multe nume, de jucatori care au venit si au plecat, produse ale Barcelonei. Nu e niciunul ca Messi, asta-i cert. Dar la fel de adevarat este ca nici mijlocasi precum Xavi ori Iniesta nu mai sunt (iar Iniesta de acum este clar inferior celui de acum 3-4 ani).

Ideea este, insa, alta: jucatorii produsi de Academia Barcelonei erau MAJORITARI! Mentalitatea aia de scoala, de cazarma militara, era mentalitatea cu care ei crescusera. Nou-venitii nu aveau de ales decat sa se supuna. Iar Guardiola era seful acestei armate.

Din ce inteleg din cartea lui Zlatan, Guardiola elimina jucatorii ce nu se puteau supune disciplinei. Asta nu insemna ca acei jucatori erau drogati, betivi, ca isi pierdeau noptile. Nu, insemna ca acei jucatori atrageau atentia. Captau privirile. Drept urmare, de la Barcelona au plecat, rand pe rand, Deco, Ronaldinho, Eto’o, Ibrahimovic si, ca sa dau un ultim exemplu, Neymar. Eu sunt convins ca Neymar a plecat fix din acest motiv: nu a mai suportat sa fie considerat robotel, sa fie considerat un banal numar.

Problema, insa, pentru Barcelona este ca din urma nu vine nimic. De la Academia Barcelonei mai precis. A plecat Neymar, deci a venit Dembele. A venit Coutinho. Probabil vor veni si altii.

Iniesta se retrage, portarul este un neamt. La mijloc a aparut un mijlocas bun, mai bun decat se asteptau toti, dar fara legatura cu spiritul Barcelonei.

Ce a rezultat, de fapt? Daca pe vremea lui Guardiola vorbeam de o echipa cu personalitate, o echipa unde seful era pe banca, unde fiecare om se subordona colectivului, unde echipa era mai importanta decat individul, dar cu lideri evidenti, si nu unul singur, acum echipa s-a trezit intr-o situatie ciudata: pe de-o parte, plina de jucatori fara personalitate, jucatori stersi in afara terenului, fara lideri in adevaratul sens al cuvantului, pe de alta parte, din ce in ce mai lipsita de identitate. Nici jucatorii, nici antrenorii nu mai au legatura cu spiritul Barcelonei.

Guardiola nu doar ca era jucator produs de Academia Barcelonei, dar antrenase in cadrul clubului, antrenase echipa a doua, cunoastea atat mentalitatea clubului, cat si o buna parte din jucatori.

In meciul cu Roma, stiti cand am zis ca Barcelona va pierde? Atunci cand a iesit Iniesta. Pe langa faptul ca Andre Gomes nu este jucator de Barcelona, fotbalistic vorbind, in secunda in care Iniesta a iesit mi-am dat seama ca Barcelona nu mai are niciun lider in teren. Da, el fizic oricum nu mai rezista, dar era util acolo, la mijloc, pentru modul care reusea sa-si mobilizeze echipa. Pe vremuri, in locul lui Xavi intra Iniesta. Intelegeti diferenta?

Acum, unii zic ca un mare merit pentru a ceea ce a produs Academia Barcelonei il are Jose Ramon Alexanco. Da, una si aceeasi persoana cu cel care antrena pe Craiova in 98. Si care a fost capitanul de la Sevilla al Barcei. Si care candva a fost implicat si intr-un scandal ramas celebru. El a plecat in 2015. Daca PLECAREA in sine a produs dezastrul sau a plecat tocmai pentru ca nu mai era ascultat, nu-i mai erau puse in aplicare ideile, nu stiu. Stiu, insa, ca avea un mare merit pentru ceea ce se intampla acolo.

Acum, nu stiu exact care-i problema la Academia Barcelonei. As putea avea cateva ipoteze, fara vreo baza solida, fara dovezi. Ma pot intreba, de exemplu, daca stilul acela de armata, mult prea strict, nu cumva goneste foarte multe talente. Daca jucatorii talentati, dar problematici, nu cumva evita intentionat Academia Barcelonei. Ori daca nu cumva ei sunt eliminati, considerandu-se ca nu sunt utili echipei. Unii vorbesc despre alte probleme. Habar n-am care este adevarul.

Oricare ar fi cauzele/factorii, este cert ca acolo-s probleme si ca acestea ar trebui rezolvate. Pentru a fi, insa, rezolvate, problemele trebuie constientizate.

Din pacate, rezolvarea lor nu poate fi facuta imediat, pe termen scurt. Drept urmare, cand ultimii mohicani de la Academia Barcelonei, Messi, Iniesta, Bousquets, se vor retrage, Barcelona, desi o echipa de top, care va lua in continuare titluri, nu va mai fi aceeasi.

Apropo, care este ultimul jucator DE TOP produs de Academia Barcelonei?

2 thoughts on “De ce nu mai produce Academia Barcelonei jucatori importanti?

  1. Pingback: De ce Liverpool - Barcelona 4-0 NU mai este un miracol!

  2. Pingback: Barcelona in Europa League este cel mai bun lucru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *