post

Barcelona in Europa League este cel mai bun lucru care i s-a putut intampla!

Barcelona in Europa League este stirea serii in fotbalul european. Candva o forta, o echipa favorita la castigarea Uefa Champions League, Barcelona a ajuns acum sa termine abia a treia intr-o grupa cu Bayern si Befica. Desi multi spun ca este un dezastru, ca mai jos de atat nu ar trebui sa ajunga, eu zic ca este, de fapt, un lucru excelent. Pentru situatia actuala, chiar este un lucru bun.

Barcelona in Europa League este, din 3 perspective, sansa nesperata a Barcelonei. Este un paradox, insa daca Dinamo Kiev batea la Benfica sansa aceasta ar fi disparut. S-ar fi evaporat. Fara ca Barcelona sa aiba vreun merit sau vreo vina.

De ce Barcelona in Europa League este o veste buna pentru club? Pai din 3 motive fundamentale.

Castigatoarea Europa League merge direct in grupele Champions League

Momentan Barcelona este pe 7 in campionat, iar acolo sunt destule echipe care trag tare. Nu zic de Real si de Atletico (ma rog, ei sunt pe 4), ci vorbesc si de Sevilla, Betis ori de Sociedad. Momentan Barcelona trebuie sa RECUPEREZE. Mie mi se pare mult mai usor sa castige Europa League, avand de infruntat echipe de valoare egala ori chiar inferioara, decat sa prinda top 4 in La Liga.

Victoriile aduc victorii; in UCL exista riscul unor infrangeri la scor

Presupunand ca ar fi ajuns in optimi, acolo ar fi fost greu spre imposibil. Ar fi infruntat o echipa care si-a castigat grupa (Manchester City sau Liverpool, de pilda), riscul unei infrangeri la scor fiind mare. Chiar si daca nu s-ar fi intamplat asta, o eliminare in optimi sau in sferturi nu ar fi fost deloc un succes. Nici chiar o semifinala (presupunand ca ar fi prins un culoar bun) nu ar fi fost un succes. Nicidecum un trofeu.

In Europa League, insa, are sansa unor victorii de moral, inclusiv a unora cu scor mare. In Europa League are sansa reabilitarii. Ca un jucator bun, nevoit sa joace la echipa a doua ori imprumut la alta echipa, care acolo reuseste sa rupa norii. Sa revina in forma. Are sansa reabilitarii.

Barcelona in Europa League – sansa de a lua un trofeu!

Legat de ce ziceam mai sus, va intreb: intre o semifinala de UCL si trofeul Europa League, ce e de preferat? Bine, in loc de semifinala eu as zice mai degraba o optime, dar na, poate-s eu prea dur.

Altfel, ideea e clara: titlul sigur nu-l ia (diferenta dintre ei si Real fiind de … 16 puncte), Cupa e destul de greu (si oricum este un trofeu minor), asa ca Europa League ramane o slaba consolare. Oricum, intre Cupa Nationala si Europa League, e clar pe care o alegi: pe cea care te duce in grupele Uefa Champions League.

In plus, sper ca nu omiteti ceva esential: la vara/toamna, va avea sansa sa revina in forta, in elita continentala, castigand … SUPERCUPA EUROPEI. Multe castigatoare de Europa League (si Cupa Uefa, pe vremuri) au castigat Europa League, nu ar fi deloc o surpriza.

Pana atunci sunt 2 perioade de transferuri, echipa ar putea avea liniste, are un antrenor respectat, deci sunt premise ca lucrurile ar putea sa se redreseze.

E drept, castigarea Europa League nu garanteaza reintrarea in elita. Mourinho, la Manchester United, a castigat acest trofeu, insa nu a reusit mare lucru in UCL. Sa nu mai zic de Sevilla, care devenise o abonata a acestui trofeu, fara sa se afirme in Champions League.

Compar situatia aceasta, Barcelona in Europa League, cu situatia nationalei Italiei din 2018. Atunci am anticipat corect: dusul rece provocat de necalificarea la mondialul rusesc i-a prins bine, Italia castigand urmatoarea competitie importanta, Euro 2020 (desfasurat in 2021). Poate si Barcelona sa repete figura. Nu-i va fi usor, insa este o sansa de care poate profita. Si nu, nu sunt fan Barcelona.

ps: Fara sa am habar, cautand pe Google DUPA ce am scris acest articol, Barcelona in Europa League este cel mai bun lucru care i s-a putut intampla!, am dat de … Why leaving for the Europa League is the best thing that can happen at Barca. Un singur lucru in plus are acea analiza: sansa Barcelonei de a juca cu tinerii, de a le da experienta. Eu as intreba care tineri?, dar poate-s eu un pic prea pretentios. Oricum, problema Barcelonei provine SI de acolo, de jos, de la academia proprie. Am zis asta mai demult, nu sunt viteaz care se arata dupa razboi.

One thought on “Barcelona in Europa League este cel mai bun lucru care i s-a putut intampla!

  1. Pingback: Real Madrid - Barcelona 0-4 (20-03-2022) - Tranzitia Post-Messi s-a incheiat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *