Duelul Echipa primariei vs echipa suporterilor il intalnim atat in Brasov, cat si in Timisoara. Situatia din Craiova este complet diferita. La Timisoara avem ACS Poli vs ASU Poli, la la Brasov avem SR (Steagul Rosu) Brasov vs Corona Brasov.
De curand, ambele orase si-au schimbat primarul, inlocuind galbenul liberal cu azuriul (albastrul) USR-ist. La Timisoara inca nu se aude nimic, insa la Brasov actualul primar deja a incercat sa obtina in Consiliul Local taierea finantarii acelei echipe de fotbal.
Din pacate, desi suporterii celor 2 echipe de traditie asta si-ar dori, lucrurile nu-s deloc atat de clare. Nici la Brasov, nici la Timisoara nu este (atat de) clar unde este palmaresul, din punct de vedere juridic, totodata in ambele situatii suporterii vor sa se implice mai multe decat trebuie. Mai mult decat e cazul, zic unii.
Eram in Timisoara cand au fost alegerile locale. Tot atunci, mai multi voluntari imbracati in tricouri violet strangeau pe strada sponsorizari pentru echipa de fotbal: acei 2% pe care orice cetatean ii poate redirectiona unei fundatii erau ceruti pentru echipa de fotbal. Juridic vorbind, primaria nu s-ar putea implica niciodata la un ONG, oricat de popular ar fi acel ONG.
E drept, la Timisoara s-a dovedit ca echipa sustinuta din bani publici a avut un management falimentar: din liga I a ajuns consecutiv in liga a treia. Daca in liga intai putea avea pretentii de ceva suporteri, in fond a adus acolo, pe stadionul timisorean, fotbalul de prima liga, acum nu mai poate emite niciun fel de pretentie. Proiectul e mort, nu stie nimeni ce viitor ar mai putea avea.
Dincolo, la Brasov, primarul n-a reusit sa obtina taierea finantarii, insa acolo se pune problema oportunitatii: de ce ai vrea sa tai finantarea in mijlocul campionatului? Oricat de logice ar suna argumentele primarului, echipa ar trebui lasata sa termine sezonul. La finalul acestuia trasa linie si vazut ce-i de facut.
Revenind la Timisoara, in meciul Echipa primariei vs echipa suporterilor mai intervine o variabila: Ripensia Timisoara. Echipa aceea este un proiect fabulos, unul cu care ar trebui sa ne mandrim ca romani. Chiar daca procentual suporterii Ripensiei sunt, probabil, de zece ori mai putin numerosi decat suporterii lui Poli.
Acum, solutia nu este deloc la indemana. Nu poti pur si simplu sa unesti echipele ori sa muti o echipa dintr-o parte intr-alta (desi, fie vorba-ntre noi, cam asta a facut Robu cu Recasul). Nu poti apela la o firma mutari Timisoara precum ProfessionalMovers.RO, sa muti sediul ACS la ASU, sa muti si sediul Ripensiei si gata. Eu, unul, ma intreb doar de ce a infiintat primaria, din capul locului, o alta echipa. Daca nu putea sa conduca echipa suporterilor, de ce nu a asigurat pur si simplu conditiile necesare, sa construiasca un stadion, o baza de pregatire, si s-o lase sa joace acolo?
Altfel, va spun sincer ca m-as bucura ca orasele turistice sa aiba echipa de fotbal puternica. M-as bucura ca atunci cand merg sa ma plimb ori sa ma odihnesc sa pot merge si la un meci de fotbal. Brasov si Constanta sunt primele orase care-mi vin in minte.
Echipa primariei vs echipa suporterilor este un duel care se petrece, la o amplitudine mai mica, si-n alte orase. O prostie, dar o prostie care, cu trecerea timpului, se agraveaza. Rezolvarea este una politica, insa o rezolvare hei-rupista ar face mai mult rau decat bine.
ps: Echipa primariei vs echipa suporterilor este TOTAL diferit in Craiova. Acolo, pe scurt, s-a petrecut urmatorul lucru: echipa de fotbal a orasului a fost dezafiliata abuziv de catre federatie (cu complicitatea ligii). Dupa cativa ani de asteptare, Primaria impreuna cu Consiliul Judetean si cu Clubul Sportiv au facut un artificiu juridic, infiintand o echipa de fotbal in cadrul Clubului Sportiv. Nu au avut acceptul suporterilor, acestia au fost pusi in fata faptului implinit. Fostul patron, oricum hulit si blamat, in criza financiara, si-a reinfiintat si el, pe repede-inainte, echipa de fotbal, la care a renuntat in acel an din lipsa de fonduri. Echipa primariei a fost singura echipa a orasului timp de cativa ani. Acum echipa orasului, cea adevarata, a luat-o de la capat, ajungand in liga a doua unde este lider (in momentul scrierii articolului). Nucleul dur al galeriei tine cu echipa din liga a doua, insa exista si suporteri care au migrat dincolo. Cetatenii de rand sunt impartiti, o buna parte a lor sustinand ambele echipe, asa cum pe vremuri multi tineau si cu Extensiv, Electroputere ori cine stie ce alta echipa. Sunt tot ai nostri, zic ei. Deci acolo primaria nu a facut o echipa desi suporterii isi facusera o alta. Situatia este diferita si, totodata, mult mai grava. Caci Corona Brasov, desi sustinuta de primarie, nu a revendicat niciodata palmaresul lui FC Brasov (fosta echipa a lui Ioan Niculae).