post

Fiecare sport are publicul sau

Fiecare sport are publicul sau, care trebuie inteles, pe care nu ar trebui sa-l repudiem din start. Daca nu il inteleg nu inseamna ca el imi este complet inferior din toate motivele, ca toti sunt niste brute lipsite de creier.

Probabil stiti cu totii imaginile din polivalenta bucuresteana, cu celebrul (?!) Perversul de la Targu Ocna care se bate in ring cu doua femei. Imaginile si ceva interviuri de dupa gasiti in clipul de mai jos.

Prima discutie care trebuie facuta este ce fel de sport este acesta. Eu nu il numesc sport, asa cum mai demult, dupa ce am participat la o Corida, am zis ca e orice altceva, mai putin sport. Insa chiar si Corida are PENTRU MINE mai mult sens decat ceea ce vedeti mai sus. Are macar o traditie culturala in spate, are o justificare istorica. Ceea ce nu se poate spune despre aceasta bataie absurda si ilogica.

Ca sa dau un ultim argument, sa spun de ce nu este sport, daca bataia ar fi avut loc intre un barbat gras si o femeie grasa, intre Perversul de la Targu Ocna si Diana Sosoaca, atunci puteam vorbi despre ceva ce se apropie de sport. In momentul in care trimiti un gras sa se bata cu 2 fete firave, cu 2 fete sexy, atunci vorbim despre cu totul altceva. Rezultatul il stim, adrenalina zero, asa ca singurul semn de intrebare este in privinta numarului ori a intensitatii loviturilor. „Va da cu mila sau cu ura?” – iata o intrebare absurda, dar deloc nepotrivita avand in vedere ce s-a petrecut acolo.

Problema este alta si ea pleaca de la ce spuneam mai sus: Fiecare sport are publicul sau. Ceea ce ati vazut mai sus s-a petrecut cu multi oameni in tribune si cu si mai multi oameni in fata televizorului. Public consistent, aceasta gala (ce termen ABSURD!) avand un important fundament economic. Da, exista niste oameni care platesc bani pentru a vedea asa ceva.

Ca sa complic si mai mult problema, printre acestia se afla multe femei. Mult prea multe. Ca sa o spun altfel: poate nu ar trebui sa ne mire ca unii barbati vor sa vada cum un barbat bate femei, insa este de-a dreptul socant ca unele femei apreciaza asa ceva!

Personal, nu apreciez asa ceva, nu ma numar printre fani, insa eu nu ma uit de felul meu la niciun fel de sport de contact. Nu ma atrag. Nici macar boxul clasic, cel atat de elitist pentru unii.

O ziarista de la GSP caracterizeaza foarte bine aceasta bataie prin sintagma Real Grotesque Fighting. Sunt complet de acord cu ea, la fel cum sunt de acord si cu cei (ori cele) care sustin ca astfel de gale incurajeaza violenta domestica. Legitimeaza intr-un mod pervers agresiunea barbatilor asupra femeilor. Sunt de acord si cu asta.

Doar ca aceste luari de pozitie nu rezolva problema. Nici macar nu o explica. A arata efectele unui fenomen nu rezolva in niciun fel problema, nici macar il explica. Este ca si cum ai spune ca fumatul cauzeaza cancer de plamani. Ok, asta stim, dar asta nu explica de ce oamenii se apuca de fumat, de ce continua sa fumeze, de ce atatia doctori fumeaza, de ce fumatul e atat de popular. E drept, ar putea sa-i convinga pe unii, cativa, foarte putini, sa se lase. Dar nu, explicarea efectelor nu este solutia corecta.

Incerc eu sa explic cateva cauze, cativa factori, fara sa am pretentia ca i-am enumerat pe toti.

Primul factor este societatea actuala, care a egalizat nepermis de mult sexele. Ca s-o spun altfel: nu societatea patriarhala, unde barbatul era capul si deseori isi batea nevasta, a generat o astfel de lupta, ci societatea moderna, progresista, care a spus ca femeia este egala in toate barbatului. Egalitatea asta prost inteleasa a dus la asa ceva. Cine nu intelege corelatia intre cele 2 aspecte nu intelege de fapt lumea in care traim. Caci da, egalitatea asta a sexelor este in multe momente o povara pentru femei.

Al doilea factor important este popularitatea sporturilor de contact. Aici fac o mica paranteza: cand eram student la sociologie tot citeam studii pe tema asta. Erau sociologi si psihologi care sustineau ca aceste sporturi, impreuna cu jocurile si filmele violente, cresc violenta din societate. Altii spuneau ca dimpotriva: daca mergi sa te uiti la chestii violente te face sa-ti eliberezi energia negativa, iti da doza necesara de violenta care-ti permite sa functionezi normal. In loc sa te descarci pe nevasta, te descarci uitandu-te la altii cum se bat.

Va veti intreba de ce ar vrea cineva sa vada violenta, ce este atat de FRUMOS in a vedea pumni, figuri desfigurate si persoane pline de sange? Pentru mine, nu e nimic frumos, dar frumusetea este in ochii privitorului. E valabil la arta, de ce n-ar fi valabil si la sporturile de contact?

Aici poate fi vorba si despre un efect pervers: multi barbati macho regreta ca nu (mai) pot sa-si bata nevestele, asa ca se uita la asa ceva. Se racoresc privind pe altii cum o fac. Niste bestii veti zice. Si nu veti gresi (prea mult).

Totusi, FEMEILE care se uita si apreciaza asa ceva sunt greu de inteles. Mie unul imi este imposibil. Nu zic, as vrea sa stau de vorba cu una dintre ele, as vrea sa o intreb, sa sap mai adanc. Chiar sunt curios, chiar cred ca sunt multe lucruri care-mi scapa.

Al treilea factor, iarasi paradoxal, este societatea DEMOCRATICA in care traim. Societatea dictatoriala, fie ea comunista ori habar n-am ce dictatura de dreapta, n-ar permite asa ceva. Ar fi degradant, inuman, nu ar fi moral. Si gata. Societatea capitalista are niste principii care o impiedica sa interzica asa ceva: daca e public care cere, daca-s oameni dispusi sa organzieze, daca-s barbati dispusi sa bata femei si mai ales daca-s femei dispuse sa ia bataie pentru bani (pentru UN PUMN DE BANI), atunci societatea nu se poate opune.

Putem sa ne oripiliam, putem sa ne revoltam, sa scriem, dar nu putem sa impiedicam asa ceva. Daca nu-ti place sa vezi asa ceva, atunci nu te uita! Altii dau bani sa vada asa ceva!

Ca sa inchei intr-un ton pesimist, fiecare sport are publicul sau, chiar si acele sporturi care de fapt nu sunt sporturi. Chiar si ele au publicul lor, care public trebuie inteles si tolerat. Nu fac nimic penal sau ilegal. Poate imoral, dar moralitatea este oricum foarte relativa. Eu nu apreciez asa ceva, abia am putut sa ma uit pana la final la imagini, dar eu oricum nu ma uit la niciun sport de contact. Nu sunt pentru mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *