post

Fotbalul la olimpiada

Fotbalul la olimpiada este un subiect pe care putini il mai dezbat astazi. Vreau MOMENTAN sa ignor subiectul „festivitatea de deschidere”, asa ca acesta este al doilea cel mai relevant, cel mai important, subiect legata de olimpiada.

Pe scurt, pentru cine nu stie, fotbalul la olimpiada are UN STATUT APARTE: este printre putinele sporturi, unii spun ca singurul, dar nu e chiar asa, la care olimpiada nu reprezinta EVERESTUL, telul suprem. Evident, e o chestiune de business: FIFA nu e de acord sa lase fotbalul sa aduca (prea multi) bani CIO. Isi apara dreptul, ca sa zic asa.

Fotbalul la olimpiada se evidentiaza prin 3 lucruri:

  1. Spre deosebire de ORICE alta competitie fotbalistica, NU EXISTA PRELIMINARII! Ca sa intelegeti sistemul, imaginati-va ca nu ar exista PRELIMINARII pentru Campionatul Mondial, calificatele urmand a se alege din competitiile continentale (cele mai bune de la EURO, de la Copa America, Cupa Asiei etc).
  2. Au dreptul sa joace doar jucatori sub 23 de ani, cu 3 exceptii. Poti avea in lot MAXIMUM 3 jucatori mai batrani. Atentie: NICI UN ALT SPORT nu are limita maxima de varsta la olimpiada.
  3. Competitia de fotbal incepe INAINTEA olimpiadei si se joaca in mai multe orase, nu doar in Paris (sau Tokyo sau alte orase gazda).

Si ceva si mai amuzant: regulile de mai sus (mai putin regula numarul 3) se aplica doar fotbalului MASCULIN. Cel feminin are jucatoare de orice varsta, iar jucatoarele acelea abia asteapta Olimpiada pentru a se afirma.

Evident ca fanii fotbalului si-ar dori INCA o competitie mondiala de anvergura, si-ar dori sa vada cei mai buni jucatori infruntandu-se si pentru titlul olimpic. Doar ca acest lucru, cel putin MOMENTAN, este imposibil.

Ca sa va dau eu scenariul SF, ideal ar fi asa: campionatele continentale (european, Copa America Etc) sa se joace IN ANI IMPARI, de preferat 2023, 2027 etc, pentru ca olimpiada sa fie la 2 ani dupa mondial. Am fi avut mondial in 2022, european in 2023 si olimpiada in 2024. Culmea, europeanul din 2021 ar fi putut determina aceasta schimbare de calendar. Daca s-ar fi dorit.

Am zis mai sus ca FIFA nu-si doreste asta, ca incasarile vin la CIO si nu la FIFA. Ceea ce e doar partial adevarat. De fapt, NIMENI nu-si doreste asta. Nici macar CIO!

Daca va intrebati de ce, va rog sa va imaginati perioada campionatului mondial. Ok, momentan mondialul e de 32 de echipe, urmand a fi extins la 48. Dar am avut si mondial cu 16 echipe. Mondialul italian din 90 a avut 16 echipe. Eh, ganditi-va daca mai era ceva, mai exista ceva din punct de vedere sportiv in timpul mondialului? Nimic! Fotbalul acapara tot, toate privirile!

CIO ar vrea banii pe care-i produce fotbalul, dar n-ar vrea sa eclipseze complet celelalte sporturi. Olimpiada este si despre gimnastica, si despre volei, si despre Judo, si despre natatie. E si vremea lor.

Pe de alta parte, CIO nu poate exclude fotbalul. E si el sport. Asa ca solutia aleasa este una de compromis, un compromis acceptabil pentru toata lumea: Olimpiada exista, dar nu e cu cei mai buni jucatori. Desi, fie vorba-ntre noi, daca as fi fost in locul Argentinei si Portugaliei chiar i-as fi chemat pe Messi si Ronaldo si i-as fi lasat sa se lupte SI pentru acest trofeu. Duelul ar fi acaparat prim-planul si ar fi eclipsat 90% dintre sporturile olimpice. Dar poate-s eu mai sadic.

Unii considera ca fotbalul n-are ce cauta deloc la Jocurile Olimpice. Ca nu e locul lui acolo. Ceea ce este o exagerare. Chiar daca inteleg ingrijorarea unora: da, fotbalul e mult prea celebru, prea popular, si eclipseaza. Este ca un concurs de karaoke care este stricat de un cantaret profesionist.

Solutia, UNICA, este cea indicata de mine. Calendarul ar trebui sa fie acela. Iar calificatele la mondial ar urma sa fie castigatoarele fiecarei cupe continentale (6), plus castigatoarea precedentei editii de olimpiada, plus tara gazda, plus castigatoarea campionatului mondial. Ar fi 9 echipe (posibil 8, daca tara gazda este una dintre cele de mai sus). Cum ai aloca restul locurilor, eventual sa fie mai mult de 16 echipe, e de discutat.

Inca ceva interesant: priviti tabloul masculin si veti fi socati!

  • Grupa A: Franta (gazda), Statele Unite, Guineea, Noua Zeelanda
  • Grupa B: Argentina, Maroc, Irak, Ucraina
  • Grupa C: Uzbekistan, Spain, Egypt, Republica Dominicana
  • Grupa D: Japonia, Paraguay, Mali, Israel

Sunt echipe care n-au fost niciodata la vreun turneu final mondial ori, in cazul Israelului, nici macar european. Dar se duc la olimpiada. Interesant, ca sa nu zic socant.Fotbalul la olimpiada JO Paris 2024

Acum sunt curios sa aud parerea voastra despre fotbalul la olimpiada. Va place situatia actuala? Ati dori-o schimbata? In ce fel? Evident, vorbim despre fotbalul masculin. Caci cel feminin pare perfect integrat in peisajul olimpic. 

ps: Fotbalul la olimpiada din punctul de vedere al FIFA si UEFA: cluburile NU sunt obligate sa-si lase jucatorii la echipele nationale. Deci este un fel de competitie amicala. Pardon: daca-i amical inscris pe o data oficiala FIFA, jucatorii trebuie musai lasati la nationale. Deci nici macar amical nu e…

One thought on “Fotbalul la olimpiada

  1. Pingback: Festivitatea de deschidere nu trebuie sa eclipseze evenimentul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *