Dinspre echipa nationala de fotbal a Romaniei au rasunat astazi doua stiri. Prima, acordul cu Cosmin Contra, nu a fost nici pe departe o surpriza. A doua, insa, a fost mult mai mult comentata: lista largita a stranierilor chemati pentru ultimele 2 meciuri din aceste preliminarii.
Printre ei, marea surpriza o reprezinta includerea lui Bogdan Lobont. Acesta va implini 40 de ani in ianuarie si nu a mai jucat de ceva timp un meci oficial. Nu a jucat, insa este un jucator esential, fundamental, pentru Roma.
Profit de faptul ca este roman pentru a-l da exemplu, articolul acesta NU este doar despre el, Lobont fiind un exemplu de pe o lista mult mai larga.
Cateva nume ….
Raymond van der Gouw, Jose Manuel Pinto, Michelangelo Rampulla, Bernard Lama, Mark Schwarzer. Va zic ceva toate aceste nume? Cu voia voastra, l-as include aici si pe Eduard Stancioiu. Si, bineinteles, pe Bogdan Lobont, cel cu care am inceput acest articol.
Ce au in comun? Pai au fost ori inca sunt portari de rezerva. Au acceptat sa fie rezerva unor portari mai titrati, mai importanti, mai valorosi. Si-au acceptat statutul si s-au bucurat de aprecierea conducerilor tehnice, administrative si, nu in ultimul rand, a suporterilor.
De ce este portarul de rezerva atat de important?
Pai, intai si intai, exista antrenori care considera ca pentru postul de portar nu ar trebui sa existe concurenta. Considera ca acolo trebuie sa fie un titular unic, care sa stie ca va apara meci de meci. Care nu trebuie sa joace sub presiunea unei rezerve dornice de a intra. Care trebuie sa isi vada de joc, sa se concentreze numai si numai pe pararea suturilor.
Portarul se accidenteaza rar si nu oboseste, drept urmare poate juca si la 3 zile diferenta. Portarul ia foarte rar cartonas galben si aproape deloc cartonasul rosu. In meciurile decisive aproape niciodata. Portarul trebuie sa aiba meciuri in picioare, experienta este esentiala. Portarul trebuie sa aiba continuitate, aceasta fiind mult mai importanta decat la oricare alt jucator din teren.
Din aceste motive, portarul de rezerva are alte atributii in lot. El trebuie sa existe, nu te poti prezenta la un meci FARA portar de rezerva, in lot ai chiar doi portari de rezerva si nu unul, insa acestia au alt rol.
Portarul de rezerva este om de lot. El uneste vestiarul, el da sfaturi de pe margine, atat portarului titular, cat si altor jucatori. El este liantul intre echipa tehnica si jucatori, uneori intre jucatori si conducerea administrativa.
Portarul de rezerva intra atunci cand e nevoie, este tot timpul o manta de vreme rea, o solutie de avarie. Isi accepta cu stoicism statutul, il lasa cu inima deschisa pe portarul titular sa apere atunci cand aceste redevine disponibil.
De ce portarul de rezerva este batran?
Din punctul meu de vedere, din 3 motive:
- Este esential pentru un portar tanar sa apere. Drept urmare, un portar tanar se dezvolta mult mai bine imprumutat la o echipa mai slaba, fie si-n alt campionat. Imi amintesc de Courtois, imprumutat la Atletico Madrid pentru ca in poarta lui Chelsea era Czech.
- Marii portari, cei legendari, au avut in spate o rezerva valoroasa, o rezerva care i-a ajutat sa se dezvolte. Un portar pe care echipa se baza, dar care nu emitea pretentii de a fi titular. Care nu punea presiune pe titular, ci chiar il incuraja. Il ajuta. Portarul de rezerva era esential, chiar daca rolul sau era invizibil. Sa va spun cum unul dintre transferurile lui Mourinho la a doua sa descalecare la Chelsea a fost un portar de 40 de ani? De ce avea nevoie de asa ceva cand il avea pe Courtois? Eh, uite de ce.
- Este rolul de tranzitie catre meseria urmatoare, cea de antrenor, fie el antrenor cu portarii ori antrenor principal. Acum, unii portari prefera rolul de rezerva de la 31-32 de ani, altii il iau in primire pe la 36-37 de ani. E drept, Lobont si-a luat cam devreme acest rol, dar a preferat sa faca asta pentru ca la Roma este respectat. Este un om cu influenta. Caci, vorba unui film celebru, House of Cards: Intre influenta si bani unii, din pacate, aleg banii.
Al treilea portar la nationala
La echipele nationale este un rol cumva distinct. Este rolul de al treilea portar. Sunt cazuri de echipe care au mers la turnee finale pe mana a doi portari, valoric apropiati, cu un al treilea portar experimentat, ce avea rolul portarului vesnic rezerva de la echipele de club.
Din acest motiv, Bernard Lama a fost in lotul Frantei pana la finalul carierei, ultima competitie fiind Euro 2000. Nu emitea pretentii de a fi titular, dar era extrem de util in lot.
Ca sa dau un exemplu mai recent, Belgia a avut, la Euro 2016, 3 portari: Courtois, titularul de drept, Mignolet, de la Liverpool, era portarul de rezerva, in timp ce al treilea portar era Gilett, de la Standard Liege, un portar in varsta de 38 de ani. Bineinteles ca pentru ca Gilett sa joace trebuia sa se intample un dublu accident, trebuia ca ceilalti 2 portari sa fie indisponibili. Ceea ce nu s-a intamplat, dar rolul lui Gilett nu a fost niciodata minimizat.
Lobont trebuia sa fie in lot la Euro 2016
Noi, romanii, am tot dezbatut diverse probleme false: de ce nu este luat Nita, „macar in lot”, de ce Silviu Lung nu este luat, de ce Branescu nu este in vederile antrenorilor.
In loc sa acceptam ca cel mai bun si mai in forma portar roman era Tatarusanu, cu toate gafele sale (acum apara foarte bine in Franta), sa acceptam ca Pantilimon este portar de top si sa acceptam ca, cu toate ca nu suntem de acord cu selectionerii, cei 2 erau primele 2 optiuni. A treia optiune nu exista, nu a existat niciodata. Nicio echipa nu s-a dus la vreun turneu final cu 3 portari, urmand ca acolo, pe loc, in functie de forma, antrenorul sa decida cine e titular.
Poate doar Romania la Cupa Mondiala din 94, cand Iordanescu a fost tentat sa-l bage pe Stefan Preda pentru a para penaltiurile suedezilor.
In rest, al treilea portar este acolo doar pentru ca asa obliga regulamentele, drept urmare altul ar trebui sa fie rolul sau.
Asadar, in 2016 l-as fi luat, fara sa clipesc, pe Lobont, asa cum in 2008, daca as fi fost in locul lui Piturca, l-as fi luat, ca al treilea portar, pe Bogdan Stelea.
Uitandu-ma prin loturile echipelor noastre, singura care vad ca valorizeaza experienta unui portar este Steaua / FCSB. Stancioiu este eterna rezerva, isi accepta acest statut si isi face treaba atunci cand este solicitat. Inteleg ca va pleca Nita, deci titular va deveni pustiul de 18 ani Andrei Vlad (foarte corecta decizia).
Concluzii
Portarul de rezerva este esential. Are un rol foarte important pentru echipa. Culmea, statutul sau este esential si pentru dezvoltarea sa ulterioara, caci portarul de rezerva de la un club mare poate ajunge, acolo ori in alta parte, un foarte apreciat antrenor (cu portarii, secund ori chiar principal).
Din acest motiv, de ce trageti in portarul de rezerva Bogdan Lobont? Titular, probabil, tot Tatarusanu va fi. Asadar, Romania va pierde puncte daca pe banca va lua loc Lobont si nu Nita (ori Silviu Lung JR)?