post

Portugalia – Slovenia 0-0 (3-0) 2024 – Cine are batrani sa-i pensioneze

Portugalia – Slovenia 0-0 (3-0) 2024 a fost cea mai nebuna optime de finala de la EURO 2024. Un meci fara goluri, fara ocazii prea multe de poarta, aparent plictisor, a fost de fapt unul plin de suspans si adrenalina, un meci pe care Portugalia era sa-l piarda pe mana batranilor, pe mana monumentelor din aparare si atac.

In aparare, seful este Pepe, un FOST mare fundas care inca nu se gandeste la retragere. A jucat la Real, s-a umplut de glorie, de bani si de trofee acolo, a jucat si prin Turcia un sezon, la Beshiktas, apoi a revenit in tara sa natala. De la nationala nimeni nu l-a clintit din primul 11, echipa incepe cu el.

Si cu Ronaldo, al doilea batran, un monument si mai mare, un jucator imens, care de ceva timp a preferat sa se umple de bani la arabi. Un jucator fabulos, cu o vointa de fier, un exemplu pentru orice tanar sportiv, Cristiano Ronald are insa si un mare defect: este foarte narcisist, ahtiat dupa trofee si dupa recorduri, narcisism care il impiedica sa vada realitatea.

Ce am vazut la meciul de asta-seara, Portugalia – Slovenia 0-0 (3-0) 2024, este cel mai bun exemplu: a confiscat mingea la fiecare lovitura libera, a incercat de fiecare data sa fie decisiv, fie sa traga la poarta, fie sa paseze decisiv, totul culminand cu penaltiul ratat in prelungiri.

Daca ar fi fost vorba despre alt jucator, ar fi fost schimbat prin minutul 70. Un antrenor cu personalitate si cu flair l-ar fi schimbat pe atunci. Ori l-ar fi introdus pe final. Roberto Martinez, venit dupa mondialul din Qatar, este mai degraba un antrenor conformist, tipicar, un antrenor caruia nu-i place sa riste. Iar deranjarea unor vedete, inlocuirea ori, Doamne-fereste, neselectionarea lor, este un mare risc. Un antrenor precum Martinez prefera sa piarda cu Ronaldo in teren decat sa incerce sa castige cu el pe banca. Pleaca de la premisa ca este mai liniste (in vestiar si in presa) cand Ronaldo este in teren, asa ca Ronaldo se va afla pe teren. Lucrurile sunt atat de simple.

Culmea, de data aceasta data i-a iesit, portarul Diogo Costa fiind eroul Portugaliei. Care Portugalie, sa ne intelegem, a aratat multe lucruri bune la acest EURO 2024, care are sanse reale sa invinga Franta, care are trasee, are dovedeste ca are un strateg pe banca. Unul tipicar, conformist, fricos, dar unul cu reale calitati tactice si motivationale.

Nu-l vad bine pe batranul Pepe intr-un duel 1 la 1 cu Mbappe, asa cum Ronaldo poate fi usor anihilat de experimentatii fundasi francezi. Nu inseamna ca Portugalia este deja eliminata, eu as zice ca sansele lor sunt fix egale contra Frantei. Este reeditarea finalei din 2016, Franta are o revansa de luat. Meciul va fi cat se poate de echilibrat, nu am niciun dubiu.

Pe de alta parte, simt nevoia sa precizez un lucru: Portugalia – Slovenia 0-0 (3-0) 2024 a consemnat eliminarea inca unei echipe din Estul Europei. Presupunand ca Austria si Turcia nu fac parte din Estul Europei, geopolitic vorbind, ele nefiind foste tari comuniste, singura reprezentanta a Estul geopolitic a ramas Romania. Cat de occidentala este Turcia si cat de pro-ruseasca, politic vorbind, este Austria, sunt chestiuni pe care nu le discut aici.

Portugalia - Slovenia 0-0 (3-0) 2024 Cristiano Ronaldo

Strict fotbalistic, din meciul Portugalia – Slovenia 0-0 (3-0) 2024 ar trebui sa invatam sa nu apreciem ATAT de mult batranii. Da, ne inchinam idolilor, le respectam eforturile, insa fortarea biologiei nu aduce beneficii nimanui. Sau aduce, insa adversarilor. Asa ca proverbul acela romanesc, Cine n-are batrani sa-si cumpere, se transforma in acest caz in Cine are batrani sa-i pensioneze. Asta si pentru ca primul sloven care a ratat penalty a fost tinerelul Ilicic.

Portugalia – Slovenia 0-0 (3-0) 2024 este, oricum l-am privi, un meci memorabil. Un meci pe care-l vom tine minte mult timp. Un meci din care avem multe de invatat. Ar putea fi ultimul meci CA INTEGRALIST pentru Ronaldo. Si ultimul meci ca titular pentru Pepe. Sau asa ar trebui sa fie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *