post

Luciano Spalletti nu merita sa fie selectioner!

Luciano Spalletti nu merita sa fie selectioner! De la aceasta propozitie trebuie inceputa ORICE discutie legata de evolutia sub asteptari a Italiei la acest Euro 2024. E drept, trebuie avut in vedere si contextul: plecarea lui Mancini in plin sezon nu a fost una care sa permita o alegere chibzuita a selectionerului.

Se spune ca un presedinte bun este intai si intai unul care stie sa aleaga antrenorii. Daca nu-i alege el personal atunci are in jurul sau niste oameni care fac alegerile corecte.

Atunci cand laudati un antrenor, cand spuneti cat bun si de potrivit este, sa va ganditi si la cine l-a instalat. La cine i-a dat incredere. La cine s-a gandit la el. Are si acea persoana un merit.

Insa lucrurile trebuie privite si in sens invers: un antrenor ales gresit este vina sefului. Nu, scuza cu „opinia publica a facut presiuni” nu tine. NU esti obligat sa pui un antrenor popular, la fel cum nu esti obligat sa dai afara un antrenor doar pentru ca ti-o cer fanii.

Si acum ajung inapoi la subiectul principal. Va reamintesc: Luciano Spalletti nu merita sa fie selectioner! Daca-mi veti spune ca era antrenorul in forma, ca tocmai luase titlul cu Napoli, veti gresi grav. Veti dovedi ca ganditi ca niste suporteri, nicidecum rational.

Ideea este simpla: un antrenor nu este atat de bun cat zice ultimul sau rezultat. La jucator ar putea fi valabil, la antrenor nu.

Un antrenor care a castigat foarte putin in cariera sa nu este un antrenor bun. A luat 2 cupe ale Italiei si o SuperCupa cu AS Roma, a mai luat in Rusia cu Zenit 2 titluri, o cupa si o supercupa, plus titlul miraculos cu Napoli, pe care l-as scoate din discutie. Dintre numele mari, a mai antrenat doar Inter, cu care n-a prea avut rezultate.

De ce as scoate din discutie titlul cu Napoli? Pai mie mi se pare ca este la fel de rational precum titlul lui de Ranieri cu Leicester. Ceva irational, irepetabil, unde antrenorul nu are neaparat merite. A fost acolo, a fost ceva magic, dar ceva ce nu poate repeta la o alta echipa. Si mai ales ceva ce a disparut aproape imediat, dovada locurile pe care s-au clasat atat Leicester, cat si Napoli in sezonul imediat urmator.

Totusi, chiar si cu titlul luat pe banca lui Napoli, CV-ul lui Spalletti il recomanda pentru functia de selectioner? Nu cumva … e prea putin?

Vorbim totusi despre un antrenor de 65 de ani, adica unul pentru care ar trebui sa vorbeasca … trecutul. Un antrenor experimentat, nu un tanar dornic de afirmare.

Stiu, imi veti spune ca prea putini ar fi indraznit sa preia nationala Italiei din mers. In plus, in afara lui Ancelotti si Allegri cam toti antrenorii italieni de top au avut sansa sa fie selectioneri. Ma rog, ar mai fi fost si Ranieri, zic unii, lucru cu care nu sunt deloc de acord. Recititi paragraful legat de miracole.

Revenind la ideea de baza, afirm din nou: Luciano Spalletti nu merita sa fie selectioner! Daca el a devenit selectioner pentru ca nu au vrut altii, pentru ca nu aveau pe cine sa puna ori pentru ca opinia publica era de partea sa este irelevant.

Este posibil ca Spalletti sa nu fie bun ca selectioner. Nu toti antrenorii buni de club sunt si buni selectioneri. In sens invers, sunt antrenori care au avut rezultate doar ca selectioneri. Asta nu stii. Insa atunci cand alegi selectionerul, ar trebui sa-ti iei toate masurile de precautie. Sa iti maximizezi sansele de castig. Ca la boardgame-uri: ai de dat cu zarul, e tot joc de noroc, insa trebuie sa faci in asa fel incat sa ai cat mai multe zaruri in favoarea ta. Este o diferenta majora intre a da cu zarul stiind ca doar 6-le te ajuta si a da cu zarul stiind ca poti da 4, 5 sau 6 si castigi.

Eu scriu aceste randuri pentru ca ele sa ramana si pentru ca noi, ceilalti, sa invatam ceva. Sa ne amintim de aceasta Italie penibila si sa incercam sa nu-i repetam greselile.

Sa ne gandim la faptul ca o echipa nationala joaca prost pentru ca are o generatie mai slaba, pentru ca poate nu s-a adaptat (desi la Europene scuza asta nu functioneaza; la mondiale insa chiar sta in picioare o astfel de scuza in cazul turneelor finale desfasurate prin Asia, Africa ori America de Sud), insa de cele mai multe ori de vina este antrenorul. Este meritul lui cand echipa merge bine, dar este si vina lui cand aceasta merge prost.

Iar pentru alegerea lui de vina este seful cel mare.

Uneori, niciun antrenor nu ar fi facut mai multe. Asta nu inseamna ca antrenorul in functie nu ar fi vinovat. E vinovat, dar nimeni n-ar fi facut mai bine.

Luciano Spalletti nu merita sa fie selectioner! Si, ca sa intelegeti cum functioneaza fotbalul, va invit sa-i urmariti cariera sa viitoare. Am dubii ca vreo echipa mare il va mai angaja. Mi se pare ca e capat de linie pentru el. E drept, o nationala mai mica, poate una exotica, l-ar putea angaja. Dar cu fotbalul mare a cam terminat-o. Un antrenor mediocru, supraevaluat, care s-a aflat la locul potrivit in momentul potrivit pentru a intra in istoria lui Napoli. Si care si-a trait gloria antrenand nationala tarii sale. Glorie complet nemeritata.

One thought on “Luciano Spalletti nu merita sa fie selectioner!

  1. Pingback: Selectionerul Eduard Iordanescu - Intre chin si amin!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *