post

Rasismul lui Coltescu naste 10 intrebari fundamentale

Rasismul lui Coltescu, spun din start, este condamnabil, chiar daca Sebastian Coltescu nu este o persoana rasista. Nu uraste rromii sau persoanele de culoare, nu are o parere proasta despre ei, nu crede in suprematia rasei albe. Nimic din toate astea.

Rasismul lui Coltescu este, insa, condamnabil pentru ca vorbim nu despre o persoana rasista, ci despre un comportament rasist. O replica rasista auzita de toata lumea a generat unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria UCL.

Rasismul lui Coltescu este condamnabil, intai si intai, pentru ca el este arbitru. Pe teren, arbitrul este judecatorul, el este omul dreptatii. El trebuie sa stie legile si regulamentele, nu poate avea scuza ca nu a stiut. Scuza pe care, sa intelegem, un jucator o poate avea. El este arbitru si nu avea voie sa se exprime astfel pe teren.

Rasismul lui Coltescu naste, insa, cateva intrebari fundamentale:

 1. Echipele ar fi reactionat la fel daca meciul se juca cu spectatori? Este prima intrebare pe care mi-am pus-o. Mie mi se pare ca la un meci cu stadionul plin este foarte periculos sa torni gaz pe foc, sa iesi pur si simplu de pe teren. Oamenii aia din tribuna pot face chestii reprobabile acolo. Sa nu mai zic ca acei spectatori ar fi putut sili echipele sa revina  pe teren. Intrebare secundara: daca meciul s-ar fi jucat la Istanbul, cu spectatori, echipa gazda ar fi reactionat la fel?
 2. Echipele ar fi reactionat la fel daca brigada de arbitri era dintr-o tara mai evoluata fotbalistic si nu din Romania? Daca era o brigada italiana, germana, britanica ori spaniola ar fi reactionat la fel?
 3. Daca s-ar fi intamplat acest lucru cu vreo brigada, vreun arbitru, dintr-o tara de mai sus, cum ar fi reactionat federatia ori chiar guvernul acelei tari? Oare alte federatii ar fi condamnat ferm rasismul precum FRF sau si-ar fi aparat omul, oricare ar fi fost acesta?
 4. Daca nu arbitrul, ci antrenorul advers ar fi spus acele cuvinte, se mai oprea meciul?
 5. Oare decizia UEFA de rejucare/continuare a meciului este un precedent? Pentru ce alte motive ai voie sa iesi de pe teren fara sa pierzi meciul cu 0-3? Era pusa in pericol integritatea jucatorilor? Nu puteau acestia continua? Presupunand ca Sebastian Coltescu, arbitrul DE REZERVA, ar fi fost un rasist nenorocit, oare jucatorii erau in pericol? In fond, si PSG avea in teren si pe banca jucatori de culoare. Si ei ar trebuit sa se simta amenintati.
 6. Pana la acea replica, „ala negru”, stie cineva ce s-a intamplat pe banca tehnica a turcilor? Care a fost motivul pentru care se dictase acea eliminare? Mie mi se pare ca romanii dicteaza mult prea des avertismente pentru protestele de pe banca. Dan Petrescu a sustinut deseori ca el e suspendat foarte des in tara si aproape niciodata afara. Nu cumva, trecand peste rasismul lui Coltescu, vorbim si despre un exces de zel? Nu cumva vorbim  si despre o decizie din start proasta, care a inflamat inutil meciul?
 7. Ce pedeapsa va primi Sebastian Coltescu si daca ea va fi valabila si-n tara sau doar in Europa?
 8. Pedeapsa pe care acesta o va primi se va rasfrange si asupra celorlati arbitri din brigada, Ovidiu Hategan si tusierii acestuia?
 9. Revenind la problema de la punctul 5, eliminarea aceea ramane in picioare? Sau antrenorul secund va putea lua linistit loc pe banca?
 10. Nu cumva aceste incidente dau apa la moara rasistilor si celor satui de corectitudinea politica? Nu cumva incidentele astea, in loc sa dea o lectie de rasism tuturor, mai mult pun paie pe foc?

Legat de rasismul lui Coltescu mai poate fi invocata si diferenta lingvistica: NEGRU(L) din limba romana nu este echivalent cu NEGRO, ci cu BLACK. Ala negru inseamna THE BLACK ONE, nu THAT NEGRO. Tocmai aceasta diferenta este fundamentala pentru unii. Tocmai din acest motiv multi il vor vedea pe Coltescu drept o victima, drept o persoana careia i se ia capul pe nedrept.

UPDATE: Mircea Badea deja ii ia apararea lui Coltescu.

In final, spun doar un lucru: nu am raspunsuri, pot face doar cateva afirmatii legate de rasismul lui Coltescu, insa recunosc ca ma tem. Ma tem ca se va discuta luni de zile pe marginea acestui meci, ca editia aceasta de Liga Campionilor va fi tinuta minte peste ani mai mult din cauza acestui meci si nu datorita unor meciuri memorabile. Ma tem ca multe echipe se vor folosi de acest precedent. Si ma tem ca noi, romanii, nu vom invata nimic de aici (vedeti punctul 6).

 

3 thoughts on “Rasismul lui Coltescu naste 10 intrebari fundamentale

 1. Pingback: Respectati si legile proaste! - EmilCalinescu.EU - blogger cu greutate

 2. Pingback: Sahul in viata de zi cu zi - Emil Calinescu Punct EU

 3. Pingback: Rasismul nostru cel de toate zilele ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *