post

Romania – Kosovo 2-0 2023 – Jucam fotbal doar cand suntem lasati

Romania – Kosovo 2-0 2023 este un meci despre care se va vorbi mai mult nefotbalistic decat fotbalistic. Aici voi face o exceptie, voi vorbi strict despre fotbal. Am blog politic, voi scrie acolo despre statul Kosovo si despre ipocrizia UEFA.

Romania – Kosovo 2-0 2023 a inceput cu o mare intrerupere cauzata de scandarile „iredentiste” ale suporterilor romani. Nu discut aici, dupa cum va ziceam, oportunitatea lor, gradul lor de adevar, ce este relevant pentru articolul de fata este impactul pe care l-au avut aceste scandari: tricolorii au iesit de la cabine mult mai motivati si parca mai lucizi, in timp ce kosovarii au iesit cu chef de lupta. Mai agresivi, chiar si peste limita regulamentului.

Romania – Kosovo 2-0 2023 a continuat foarte agresiv, eliminarea kosovarului Muriqi, unul dintre cei mai importanti jucatori de atac ai lor, fiind oarecum normala.

Strict fotbalistic, am zis ca ma abtin de la comentarii (geo)politice, eliminarea este interesanta din punctul de vedere al arbitrajului. Daca la inceputul meciului arbitrul a parut scrupulos, parca speriat de reactia jucatorilor kosovari, dupa reluarea meciului el a parut ca vrea sa compenseze decizia exagerata luata. Atat cartonasul rosu dat oaspetilor, cat si penaltiul dat Romaniei, au parut corect acordate, dar cumva ar fi avut acoperire regulamentara si daca NU le-ar fi dat. Ori daca ar fi dat doar pe unul dintre ele.

Romania a parut sa beneficieze de acel 5% cuvenit gazdelor, chiar daca unele voci obiective ar putea ajunge la concluzia ca acel procent de 5% a devenit 10 ori chiar 15%.

Dupa pauza, a existat o singura echipa pe teren, care echipa a avut posesia, a dictat ritmul si a inscris meritat. Penaltiul ratat de Stanciu putea sa ne demoralizeze, atat ca grup, ca echipa, cat si individual, pe jucator. Insa spre norocul nostrul, Nicusor s-a ridicat si a reusit sa inscrie. A spart gheata, aducand un pic de liniste in tabara noastra.

De tremurat am tremurat un pic, au avut si kosovarii o ocazie, insa Mihaila a adus cu adevarat linistea.

Deciziile tactice luate de Edi Iordanescu in meciul Romania – Kosovo 2-0 2023 au fost discutabile, dar intr-un final i-a iesit. Titularizarea lui Puscas, evident gresita, a fost compensata de faptul ca in repriza a doua am avut un Alibec mai proaspat. Introducerea tarzie a lui Mihaila a adus plusul de vigoare, de energie, atat de necesar pe faza ofensiva. E drept, in locul lui Puscas putea juca titular Birligea, despre care multi se intreaba de ce a mai fost adus la lot. Daca te-ai bazat numai pe Alibec si Puscas, de ce ai mai adus inca un varf?

Desi unul ca mine, si nu-s singurul, ar fi fortat cu 2 varfuri, ar fi atacat mai mult, si poate l-ar fi scos pe Stanciu, care altfel nu a facut un meci stralucit (cu exceptia golului), intr-un final s-a dovedit ca antrenorul a avut dreptate. Daca ar fi epuizat schimbarile si am fi terminat meciul cu 2 varfuri, am fi putut avea probleme pe final. Aglomerarea mijlocului terenului si pressingul facut cu jucatori proaspeti in jumatatea adversa de teren s-au dovedit utile pe final. Una dintre contrele noastre s-a transformat in gol.

E drept, seara putea fi perfecta, insa Israelul a inscris in prelungirile partidei cu Belarus. Puteam sa ne distantam de Israel, dar la cat ghinion a avut echipa lor in meciul de sambata contra noastra, era clar ca roata trebuia sa se intoarca un pic si sa aiba si ei un pic de noroc. Un pic, nu mult, cat sa se mentina in carti si sa ramana o grupa spectaculoasa, disputata.

Legat de nationala noastra, meciul Romania – Kosovo 2-0 2023 ne-a aratat ca stim sa jucam fotbal atunci cand suntem lasati. Cand ni se da mingea, cand adversarul nu face pressing. Si cand noi reusim sa compensam lacunele fizice si tehnice prin superioritatea numerica. Nu cred ca am fi castigat in 11 jucatori, insa nu-mi place sa stric bucuria. Sper ca aceasta victorie sa ne dea moralul necesar si sa castigam urmatoarele 2 meciuri, teoretic mai usoare, cele mai accesibile din grupa.

Emil Calinescu la Romania - Kosovo 2-0 2023

Romania – Kosovo 2-0 2023 s-a terminat asa cum trebuia sa se termine, iar gestul jucatorilor kosovari, de a parasi terenul la vederea bannerelor „iredentiste” si la auzul scandarilor pro-sarbesti, s-a dovedit a se intoarce impotriva lor. De la cabine s-au intors o echipa Kosovo mult mai irascibila si agresiva peste limita regulamentului si o echipa romana mult mai decisa, insa in acelasi timp hotarata sa nu raspunda provocarilor oaspetilor. Suntem pe locul 2, Kosovo este aproape eliminata, asa ca Romania nu a dat Kosovo afara din Europa politic, ci fotbalistic. Ma rog, a dat afara regiunea cu acest nume, caci statul omonim nu se afla printre cele recunoscute de noi. Cum de altfel nu se afla pe aceasta lista nici Osetia de Nord, Catalunia ori Tara Bascilor. Noroc ca cu ele inca nu ne-au pus FIFA si UEFA sa jucam meciuri oficiale. Stiu, nu trebuia sa vorbesc despre politica, dar fotbalul nu poate fi separat de politica, oricat s-ar lauda FIFA si UEFA cu asta. Dar despre asta intr-un articol viitor, cel mai probabil pe blogul politic.

One thought on “Romania – Kosovo 2-0 2023 – Jucam fotbal doar cand suntem lasati

  1. Pingback: Ucraina nu recunoaste Kosovo! - PolitiCalinescu.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *