post

Stadionul Pele din Romania – o idee tembela!

Stadionul Pele din Romania este o idee lansata de seful FIFA, Infantino. Infantilul presedinte al organizatiei mondiale a fotbalului doreste sa existe un stadion PELE in fiecare tara din aceasta lume. Deci si in Argentina, si in Uruguay, si in Italia, si in Germania. Evident, un stadion Maradona in Brazilia.

Nu stiu daca va fi implementata aceasta propunere, nu stiu daca ea va fi doar cu titlul de sugestie ori va deveni obligativitate, insa oricum ar fi, ideea este ABSURDA. Cretina. Obscena de-a dreptul.

Ca sa inchei subiectul OBLIGATIVITATII, o federatie care NU este de acord cu propunerea, dar care va fi obligata s-o puna in aplicare, poate oricand sa boteze PELE un stadion minuscul, unul din mediul rural. Ar putea FIFA sa SANCTIONEZE o federatie care face acest lucru? Evident ca nu. Insa este la fel de evident ca metode de a razbuna pe o federatie sunt multe. Arbitraje potrivince, ar zice unii. Eu spun Nu numai, si ma opresc aici.

Revin la propunere si povestesc ce era pe internet si prin presa: diversi internauti si ziaristi intrebau, majoritatea la modul serios, ce stadion ar trebui botezat PELE. Evident, tintele predilecte sunt stadioanele care momentan nu poarta numele vreunui alt fost fotbalist. Asa ca ar ramane drept candidate Arena Nationala din Bucuresti, Stadionul Ghencea, Stadionul Dinamo din Stefan cel Mare (care va fi in sfarsit refacut!) si Cluj Arena.

Acum va voi spune problemele, de ce nu sunt eu de acord cu ideea si ce cred eu ca trebuie facut. La modul general, ca principiu, excluzand un jucator sau altul.

  1. Presupunand ca majoritatea federatiilor vor accepta propunerea FIFA si isi vor boteza CELE MAI MARI STADIOANE, cele DIN CAPITALA, cu numele PELE, am ajunge la o situatie absurda: dubla Romania – Albania se va juca pe stadionul Pele din Bucuresti, respectiv pe stadionul Pele din Tirana. Stadioanele nu ar mai fi unice, am avea un Pele mare, un Pele mijlociu si multe Pele mici si foarte mici. Oribil. Nu zic, Marakana belgradeana si-ar putea lesne schimba numele in Pele, dar acolo lucrurile au logica, au sens.
  2. Din punctul meu de vedere, stadioanele trebuie sa poarte numele unui LOCALNIC. Craiova a pus Ion Oblemenco, Timisoara Dan Paltinisanu, iar Pitesti a pus numele marelui Dobrin. Pentru un copil din Pitesti, numele Dobrin este mult mai motivant, atrage mai mult, decat numele Pele. Te apuci de fotbal mai degraba cu gandul la Dobrin, la unul de-al locului, decat cu gandul la Pele sau Maradona. Maradona din Carpati era Hagi, dar tot Stadionul Gheorghe Hagi sunt mai autentic. Stadionul Maradona din Constanta (ori din Bucuresti) sunt ceva fake, ceva artificial.
  3. Moda este ca stadioanele sa aiba denumiri comerciale. Moda a ajuns timid la noi, insa va spun sincer: prefer oricand BCR Arena, BTarena (chiar avem: sala polivalenta din Cluj) ori chiar SuperBet Arena. Adica ok, am vandut numele stadionului, dar am vandut-o cu un scop: banii aia ajuta primaria sa intretina stadionul, gazonul, ori echipa de fotbal sa performeze. Ceva mult mai util decat Stadionul Pele din Romania.
  4. Ideea unei IMPUNERI de sus in jos mi se pare ABSURDA. Daca vreo tara din aceasta lume ar fi decis sa isi boteze stadionul astfel, initiativa ar fi fost una de laudat. De pilda, arena din New York, unde a jucat Pele, are sens sa fie redenumita. Ori Marakana originala, braziliana. Dar asta nu pentru ca zice FIFA ori Infantino, ci pentru ca asa cred, asa simt, acei oameni de acolo.
  5. Pele a fost constient, lucid, pe tot parcursul vietii. A fost cunoscut de milioane de oameni, de milioane de reporteri, jurnalisti si oficialitati. Era Pele un snob, un narcisist care s-ar fi bucurat ca sute de stadioane din toata lumea ii poarta numele? Nicidecum! Omul a fost un MONUMENT DE DECENTA! Drept urmare, atunci cand ma gandesc la aceasta propunere am in minte intrebarea: Oare Pele s-ar bucura? Oare Pele si-ar fi dorit cu adevarat asta? Eu zic ca nu si nu cred ca cineva m-ar putea contrazice.
  6. Acum incep problemele, intrebarile, dubiile. De ce Pele si nu Maradona? De ce Pele si nu Cruijff? Pentru argentinieni Maradona inseamna infinit mai mult, la fel cum pentru olandezi Cruijff este zeul. Ii putem oare contrazice? Le putem impune altceva?
  7. Haideti sa translatam aceasta propunere in alte domenii. Cum vi s-ar parea ca fiecare tara din aceasta lume sa fie obligata sa aiba un teatru care sa se numeasca Shakespeare? De ce Shakespeare si nu Moiliere, ar intreba francezii. Iar romanii ar spune ca al lor Caragiale a fost superior. Dar Carlo Goldoni a fost mai bun, ar putea zice italienii. Ii putem contrazice?

Nu pot sa inchei fara sa ma gandesc la un posibil scenariu: Stadionul Pele din Romania este in paragina, plin de rugina si abia asteapta sa fie daramat. Sau credeti ca Stadionul Pele din Romania, pentru ca poarta numele acesta, va fi ingrijit exemplar? 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *