post

Tunisia – Australia 0-1 – Campionatul Mondial 2022

Tunisia – Australia 0-1 – Campionatul Mondial 2022 a fost un meci intre 2 echipe apropiate valoric. Din punctul meu de vedere, s-ar putea ca ambele sa plece acasa dupa faza grupelor, caci Danemarca si mai ales Franta par echipe mai bune, mai solide. Asta nu inseamna ca un astfel de meci nu este interesant, nu iti poate oferi lucruri interesante.

De fapt, campionatul mondial de fotbal este fix despre meciuri tip Tunisia – Australia 0-1 – Campionatul Mondial 2022. Franta  – Danemarca vezi si la Euro, poti vedea in multe ipostaze. Jucatorii sunt cunoscuti, stilul lor este cunoscut. Deci mondialul are sens, are farmec, pentru meciuri de genul. Meciuri intercontinentale, ca sa zic asa.

Australia nu a dezamagit cu Franta, iar Tunisia impresionase prin organizarea defensiva din meciul cu Danemarca. Asa ca meciul se anunta a fi unul disputat. Australia a facut fix ce a facut si in meciul cu Franta, a deschis scorul si apoi s-a aparat. A mizat pe mingi lungi, pe un joc mai fizic. Mai britanic, as zice, dar britanic de pe vremuri, nu de acum. De altfel, golul a fost marcat cu capul.

Tunisia a parut incomodata de ideea ca trebuie sa atace. Din start si-a propus asta, dar a parut ca nu stie s-o faca. In plus, talia superioara a australienilor, faptul ca acestia din urma castigau majoritatea duelurilor fizice, ii incomoda nespus.

Tunisia s-a aparat in fata unui adversar mai bun, s-a multumit cu 0-0, insa impotriva unui adversar sensibil egal a trebuit sa interpreteze o partitura necunoscuta ei. O echipa croita sa se apere s-a vazut condusa la mijlocul primei reprize. Prea repede si deloc asteptat pentru ei.

A avut ceva ocazii inainte de pauza, putea sa egaleze, insa cam atat. Antrenorul Australiei a stiut ce sa le spuna baietilor sai, cum sa-i motiveze, cum sa-i dispuna tactic, astfel incat repriza a doua s-a jucat cam degeaba.

Acum, cat de surprinzatoare este victoria Australiei? Dupa cotele jucatorilor ar putea fi. De pilda, marcatorul golului evolueaza in liga a doua japoneza. Putem lua multi alti jucatori si sa-i comparam cu omologii lor tunisieni ori chiar danezi. Australienii sunt inferiori individual.

Insa colectiv formeaza o echipa. O echipa care si-a revenit dupa o infrangere cu 4-1 (bravo lor), o echipa care interpreteaza corect o partitura stiuta, o echipa care nu intra in panica, o echipa decenta pentru care optimile (pe care le-au mai atins doar in 2006) ar fi in sine o performanta. Nu s-ar culca pe o ureche, ar evolua si acolo decent, in nota echipei, insa nu s-ar supara, nu s-ar panica, daca n-ar trece mai departe. Dimpotriva: ar sarbatori performanta, s-ar bucura nespus pentru ea, si ar lua-o de la capat.

Uitandu-ma la nationala Australiei, ma intrebam cum ar arata un mondial organizat de ei. Intre un Qatar poleit cu aur, la propriu si la figurat, si o Australie poate mai sincera, oricum cu suporteri mai pasionati de fotbal (suporteri pe bune, nu de inchiriat), parca este de preferat a doua varianta.

Evident, dupa comportamentul Australiei in pandemie parca nu mai sunt asa mare fan. Cine stie ce conditii ar fi pus Australia, poate vaccinare obligatorie pentru toti turistii si toti jucatorii. Evident, aici si FIFA ar fi avut un cuvant de spus.

Insa, facand abstractie de pandemie, un mondial australian mie mi-ar suna bine. Echipa oricum se dezvolta, progreseaza, asa ca statutul de tara organizatoare ar fi un binemeritat boost. Vedeti doar cum s-a dezvoltat fotbalul din SUA dupa ce a fost tara gazda la mondiale.

Reajungand la adversarul Australiei, Tunisia a dezamagit pentru ca, din punctul meu de vedere, echipele arabe, Tunisia si Maroc in special, au avantajul faptului ca-s obisnuite cu clima. Tunisia nu a parut in apele ei, fara sa imi pot explica de ce.

Tunisia – Australia 0-1 – Campionatul Mondial 2022 a fost un meci decent, care ar putea stabili a doua calificata in optimi. Desi, cine stie, daca Danemarca INVINGE Franta lucrurile se complica mult. Never say never, cum ar zice australianul, americanul, englezul si … romglezul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *