Nu vreau sa fac consideratii tactice, sa dau sfaturi in acest sens. Nu am fost si nu voi fi niciodata antrenor. Poate de Football Manager, un joc pe care-l recomand din suflet tuturor iubitorilor de fotbal. Cu toate astea, de ceva ani ma intriga un lucru: de ce a disparut postul de libero? In romana suna mai bine, suna pretentios, caci in engleza are o denumire extrem de urata, nedemna as zice: sweeper. Pentru cine nu stie, se traduce maturator.
Spun ca este o denumire nedemna pentru ca, de fapt, pe acest post au jucat adevarati domni. Au jucat barbati distinsi, cu o prestanta deosebita atat pe teren, cat si in afara lui.
Va mai amintiti de Beckenbauer? Eu il stiu din amintiri, din inregistrari, insa il vad acum cum se comporta in calitate de conducator.
Va mai amintiti, ceva mai recent, de Lotthar Mattheus? Ori de Bergomi? Ori de Sanchis de la Real? Ori Hierro?
Sa va zic in Romania ce jucatori celebri au jucat pe acest post? Costica Stefanescu, Mircea Rednic, Gica Popescu si Miodrag Belodedici. Ori Culae Lupescu, decedat acum cateva zile…
Nu stiu cum sa va zic, dar majoritatea au ramas DOMNI si dupa retragere. Uitati-va, de exemplu, la Belodedici. Uitati-va la Gica Popescu (sa trecem peste episodul care i-a adus inchisoare). Toti niste domni, niste persoane distinse.
Nu stiu ce sa zic de Rednic, un antrenor destul de alunecos … Poate fi exceptia care confirma regula …
Intreb, nu dau cu parul: postul acesta era sortit unor astfel de persoane sau ele deveneau asa jucand toata viata acolo? Postul de libero te face / te facea domn sau era ales doar de persoane distinse?
Tactic vorbind, este de neinteles cum de s-a desfiintat acest post. Acum multe echipe au revenit la formule cu 3 fundasi centrali, fie ca vorbim de 3-5-2 (cu variatiile sale) ori de 3-4-3. Nimeni, insa, nu reinvie acest post. Cei 3 fundasi stau in linie, incercand sa acopere intreg terenul pe linia de fund. Chiar si Real Madrid, pe faza ofensiva, joaca cu 3 fundasi, lateralii urca (Marcelo si Carvajal fiind fundasi foarte ofensivi), drept urmare Kroos coboara intre fundasii centrali si tactica devine 3-4-3.
Totusi, nimeni, de cel putin 10 ani, nu a simtit nevoia sa puna un jucator intre portar si fundasii centrali. Un jucator care sa rezolve eventualele gafe ale fundasilor centrali (ale stoperilor, un cuvant extrem de misto). Si inca ma intreb de ce.
Daca nu ma inseala memoria, ultimul libero roman, inca in activitate, este Tamas. Si, sincer, la cum joaca, cred ca si acum ar fi un post care i s-ar potrivi. N-o avea el eleganta lui Belodedici ori prestanta din afara terenului a predecesorilor sai, dar calitatile il recomanda pentru acest post. El, insa, continua sa joace stoper ori fundas dreapta, posturi unde gafeaza constant.
Deci, ma lamureste cineva ce s-a intamplat cu postul de libero si de ce nu se gandeste nimeni sa-l reinventeze? Serios intreb!
Pingback: Rolul capitanului este mult subevaluat in Romania!
Daca vorbim de libero ca fundasul care statea in spatele celorlalti fundas, cred ca simplul motiv pentru care nu mai exista postul este jocul la offside. E mult mai eficient sa lasi jucatorul adversi in offside decat sa ai un om care sa alerge dupa el pe teren. Este un post inutil sau chiar daunator apararii in ziua de azi. Ce imi placea MIE la postul de libero era ca, de regula, cei pe acest post aveau finetea necesara sa urce cu mingea si sa initieze chiar faze de atac. Acest tip de fundas este mai rar acum, dar mai sunt cativa,
@Cyril: Iti raspund in 3 puncte, cu riscul de a ma repeta:
1. Libero ajungeau foarte multi jucatori spre finalul carierei. Fie fundasi laterali care nu mai aveau viteza necesara, cum a fost Mircea Rednic (in tinerete fundas dreapta, spre batranete libero), fie fundasi centrali, care se retrageau si mai mult pt ca nu mai aveau viteza, fie chiar mijlocasi, defensivi de felul lor, care tot din cauza scaderii vitezei ajungeau pe acel post.
2. In esenta, liberoul facea multe dintre lucrurile pe care le face acum un mijlocas defensiv (DM): cand pleca un fundas lateral in atac, acoperea acel post, dadea minge lunga spre varfuri ori spre extreme si acoperea, fie alt DM, fie fundasii centrali. Chiar asa: poate ati observat ca atunci cand exista liberoul nimeni nu juca cu 2 mij denfesivi. Acum multi joaca asa. Drept urmare, pot spune ca liberoul a fost mutat in fata apararii. De altfel, multi jucatori puteau juca si DM, si SW. Fix din acest motiv.
3. Eu sunt fascinat de oamenii care au jucat libero. Cumva postul acesta era pt oameni eleganti, pt DOMNI. Nu jucau acolo rupatori, ci oameni distinsi. A jucat marele Franz Beckenbauer, a jucat Gica Popescu, a jucat Costica Stefanescu. A jucat Hierro. Pot da multe exemple de DOMNI care au jucat acolo. Pe ei ii deplang, nu neaparat postul in sine.