post

Galeria lui Rapid n-a fost membra de partid 50 de ani. A devenit in 2017.

Am fost de mai multe ori pe Giulesti. Am un amic rapidist, ma tot bate la cap sa merg. Ma batea la cap cu precadere cand echipa era in prima liga. Am fost cu el, tot pe Giulesti, si la Romania – Bosnia, ultimul meci al lui Razvan Lucescu. Stiti voi, ambitia lui sa plece dupa o victorie clara. Eh, la unul dintre acele meciuri, Copos era inca patron, un suporter cu parul alb mi-a spus urmatoarele: Pe vremuri spuneam Galeria lui Rapid n-a fost membra de partid. Pe timpul comunismului eram, deci, capitalisti. Acum, in capitalism, avem patron comunist. Niciodata nu suntem in ton cu timpurile.

Eh, acum acel domn, ca de altfel si ceilalti suporteri rapidisti, pot sta linistiti: in sfarsit Rapid este in ton cu timpurile. Este echipa PSD, la fel ca multe altele, iar PSD este partidul la moda. 

Care este reactia galeriei, a razvratitilor, a frumosilor nebuni de pe Giulesti? Pai vin cu miile la meci. Legitimeaza prin prezenta lor si prin biletul platit aceasta echipa. Acest mod de a face fotbal. Cu bani publici. Fara nicio noima administrativa ori chiar politica.

Caci echipa Rapid, admitand ca este o echipa de cartier, o echipa a Giulestiului si eventual a Crangasiului, apartine, teritorial vorbind, de sectorul 6. Adica acolo se afla, geografic vorbind. Drept urmare, ce legatura are Primaria sectorului 1? Ce legatura are cetateanul care locuieste in Baneasa de exemplu?

Caci legea aia mult hulita, cu 5% directionati catre sport, are logica in orasele de provincie. Lasand la o parte problemele din Craiova ori din Timisoara, cu echipele alea care nu sunt de fapt autentice (voi discuta separat despre ele), intr-un oras de provincie este cumva firesc sa investesti in fotbal. In orasele cu traditie zic. Iasiul vrea sa aiba fotbal, cetateanul ar fi, la o adica, de acord cu asta, daca ar fi intrebat. Indirect a fost intrebat, caci a legitimat prin vot o astfel de practica. La fel stau lucrurile in alte orase, ar fi logic sa se intampla asta si-n Galati, si-n Targu Mures, si-n Brasov, si-n Arad.

Bucurestiul este, insa, caz special. Nu este doar una, ci sunt mai multe echipe. Sunt Steaua si Dinamo (cu problemele lor legate de palmares, dar nu asta e problema), este Rapid, dar mai sunt Sportul, Progresul, Juventus. Echipe minuscule, cu putini fani, dar sunt si ele. Putini, dar inimosi, caci inca sunt nostalgici care tin cu Progresul.

Tu, municipalitate, fie ca vorbim de cea de sector, fie ca vorbim de cea generala, nu te poti implica intr-o echipa a capitalei, caci nu exista una singura. Sunt mai multe.

Ce poti face tu, cum poti ajuta? Simplu: faci stadionul, pe care-l intretii (ceea ce momentan NU se mai intampla), scoti banii din concerte si alte evenimente si lasi echipele bucurestene, alaturi de echipa nationala, sa joace gratis acolo. Da, eu ca bucurestean as fi de acord sa fie lasati toti sa joace, si Steaua si Dinamo in Liga 1, dar si Rapid in Liga a patra si cine o mai vrea sa joace. Dac-o vrea sa joace si Sportul Studentesc, sa joace si ei, s-o gasi inclusiv un teren secundar, de antrenament, pe care sa evolueze si ei. Tot gratis.

Da, bucurestenii au platit acel stadion sa vada fotbal. Sunt microbisti. Ar fi de acord sa fie lasate echipele alea sa joace, sa ia banii meritati, munciti, pe bilete. Caci Steaua (fie ea si FCSB, conform deciziilor de moment ale instantelor) ia o tona de bani din Europa pe munca ei, a muncit sa ajunga acolo.

Drept urmare, ceea ce face Primaria Sectorului 1, impreuna cu Primaria Capitalei (sunt asociate in acel proiect) este o magarie. Una legala, pentru care nimeni nu va raspunde penal, dar ceva complet imoral si absurd.

In plus, pentru ca vorbim de PSD, un partid deloc moral, actualul Rapid, numit pompos Academia Rapid, incearca sa-si dea la o parte rivalii. Un alt Rapid, Miscarea Feroviara, a fost deraiat, un altul, Frumosii Nebuni ai Giulestiului, proiectul galeriei care n-a vrut sa se PSD-izeze, a fost refuzata in liga a V-a, AFC Rapid a fost gonita de pe Giulesti (a jucat pe Rocar), desi a ajuns in Liga a IV-a prin promovare. Toate astea in conditiile in care Academia Rapid s-a inscris direct in Liga a IV-a (la fel ca CSA Steaua si CS Dinamo). Vedeti detalii pe Prosport.ro.

Revenind la suporteri, acestia doreau cu orice pret revenirea echipei. Sustin orice echipa cu acest nume, sustin orice urmas al Rapidului. Amicul meu, rapidistul, sustine ca nu are nimic impotriva PSD-izarii Rapidului. Mi-a explicat ca PSD-ul oricum fura bani, decat sa-i dea pentru vile si alte alea, mai bine ca-i da pentru Rapid. Si, sa ne intelegem: omul nu e PSD-ist, a fost constant la mitingurile anti-psd.

Se pare ca atunci cand discuti despre fotbal, orice logica, orice tip de argument devine inutil. Fanul este prin definitie fanatic, asa ca gandeste, in aceste cazuri, cu sufletul si nu cu mintea.

Fix d-aia mii de oameni vin constant pe Giulesti la meciurile Academiei Rapid si fix d-aia nu pot sa-i condamn. Ii inteleg, ii compatimesc chiar, le doresc succes. Poate, dupa ce va creste un pic, proiectul va scapa de PSD, echipa isi va castiga independenta. Cu toate astea, actuala etapa va ramane o pata neagra (ori sa zicem o pata ROSIE) in istoria Rapidului. Care Rapid este, din 1923, alb-visiniu, nici urma de negru, nici urma de rosu.

Galeria lui Rapid n-a fost membra de partid 50 de ani. Pacat ca a devenit in 2017.  Poza este luata de pe 1923.ro, un site al suporterilor rapidisti.

3 thoughts on “Galeria lui Rapid n-a fost membra de partid 50 de ani. A devenit in 2017.

  1. Pingback: Gasesc din ce in ce mai putine subiecte pentru acest blog generalist

  2. Pingback: Despre Bodjeuca lui Creanga si Iasi - Blond.ro - nici CUminte, nici cuminte

  3. Pingback: Cel mai bun articol de 1 decembrie din campania CitestEmil Romaneste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *