post

Euro 2019 U21 – Cu ce ramanem, ce trebuie sa facem

Euro 2019 U21 s-a terminat pentru noi. Ar trebui sa fim mandru de echipa noastra, de evolutia ei, de modul in care jucatorii au luptat. Nu despre cum au jucat acolo, nu laude goale, desantate, vreau sa scriu aici, ci vreau sa ma gandesc la viitor. Nu la Viitorul Constanta, desi voi vorbi si despre aceasta echipa. Hagi chiar are un merit INCONTESTABIL in aceasta performanta.

Ca sa va explic pe scurt cum de a aparut aceasta performanta, va spun principalii 3 factori:

  1. Jucatorii romani nascuti in Occident ori plecati de mici acolo. O generatie care a crescut altfel, care are alta mentalitate.
  2. Academia Gheorghe Hagi, prin mana caruia au trecut mare parte din jucatorii care au evoluat pentru Romania la Euro 2019 U21.
  3. Regula din campionatul intern, care obliga cluburile sa aiba tot timpul pe teren un jucator eligibil pentru U21, a avut un efect triplu: pe de-o parte, fiecare club a oferit nationalei macar un jucator, daca nu doi, cu meciuri in picioare; a reorientat cateva cluburi spre investitii in propria academie; o echipa precum FCSB  a cumparat la greu de la Hagi, finantand acel proiect, acea academie. Nu radeti, dar Academia s-a mentinut SI cu banii lui Becali.

Aventura noastra la Euro 2019 U21 s-a terminat, drept urmare trebuie sa discutam ce trebuie sa facem in continuare:

  1. Sa fim cu ochii si pe celelalte nationale. Ce mai fac nationalele sub 15, sub 17 ori sub 19 ani? Cum ne vom comporta la Olimpiada, loc unde echipa noastra de fotbal n-a mai fost de 60 de ani? Caci aceasta evolutie entuziasmanta a nationalei de tineret sub 21 a fost anuntata de nationala sub 19 ani, cea care a ratat la mustata calificarea la turneul final. Ce bine ar fi ca si alte nationale sa inceapa sa scoata capul!
  2. Cluburile din liga I, dar si Federatia, ar trebui sa urmareasca in continuare cu mare atentie jucatorii romani ori cu origini romanesti de prin toata Europa. Multi parinti romani au nascut copii prin Franta, Italia ori Spania, jucatori care au ori care pot obtine repede cetatenie romana. S-a vazut si se vede clar o alta mentalitate, o alta gandire nu doar in ceea ce priveste fotbalul.
  3. Sa urmarim in continuare jucatorii de la aceasta nationala. Sa nu-l ignoram pe Pascanu, sa nu-l ignoram pe Puscas ori pe Andrei Ivan. Ei trebuie sa profite de momentul bun, de reflectoarele atintite asupra lor, si sa-si gaseasca echipe la care sa joace. Puscas, un atacant extrem de prolific, este legitimat in acest moment la o echipa de SERIE B! E clar ca are valoare de Seria A ori de o prima liga din multe alte campionate.
  4. In acest sens, jucatorii ar trebui sa prefere echipele si campionatele unde, desi mai prost platiti, pot evolua. Sa prefer Olanda ori Belgia in dauna Rusiei, a Turciei ori, bineinteles, a Arabiei ori a Chinei. Sa prefere, deci, fotbalul in dauna banilor.
  5. Federatia sa fie mai atenta cu selectionerii pe care-i pune la juniori si tineret. Isaila si Radoi au fost alegeri corecte, chiar daca cel din urma a starnit cateva controverse. Ma gandesc, insa, la faptul ca unul dintre predecesorii lor, Emil Sandoi (tizul meu), a stat 8 ani de zile pe banca nationalei de tineret, fara sa aiba nicio calificare. Cumva, nimeni nu avea pretentia de la el sa califice nationala. Si el, si nationala balteau intr-o mediocritate ingrijoratoare.
  6. Cluburile din Liga I ar trebui sa urmeze exemplul Viitorului, al lui Gheorghe Hagi, si sa investeasca bani in academie. Talente avem, gena de fotbalisti inca au romanii, tentatiile electronice neindepartandu-i complet de fotbal. Trebuie doar investitii cu cap, conducatori administrativi si tehnici competenti si, bineinteles, bani. Academiile nu produc bani deodata, ci in timp. Dar produc. Investiile inseamna nu doar investii in infrastructura, ci si antrenori bine platiti, selectii facute pe bune, juniorii sa vada ca au sansa, daca merita, sa ajunga mai sus, sa progreseze. Investitii inseamna inclusiv educatia acestora.
  7. Noi, suporterii, sa sustinem mai mult nationalele de tineret. In toamna incep calificari noi, cu o noua generatie care va fi condusa de Vlad Dragomir. Merita si ei incurajati, pot ajunge si ei macar unde a ajuns actuala generatie.

Nu stiu, insa, cati dintre jucatorii care au evoluat la Euro 2019 U21 merita cu adevarat sa joace la nationala mare. Puscas merita, Ionut Radu la fel, mijlocasii centrali, amandoi ori macar unul dintre ei, la fel. Insa am dubii ca momentan Florinel Coman, Andrei Ivan ori Denis Man chiar merita convocarea la nationala mare. Sa nu mai zic de rezerve, multi dintre ei evident inferiori titularilor (daca se accidenta portarul tremuram cu totii, indiferent daca care dintre cei 2 de pe banca ar fi intrat).

Cei care ne-au facut fericiti prin evolutiile la Euro 2019 U21 merita felicitati, aplaudati, incurajati, iar noi trebuie sa privim inainte. Este un pas inainte pentru fotbalul romanesc, de care trebuie sa profitam. HAI ROMANIA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *