post

FC Botosani – Dinamo 0-2 2023 – Diferenta au facut-o antrenorii!

FC Botosani – Dinamo 0-2 2023 este un meci la care, in conditii normale, nu m-as fi uitat. Urmau sa se infrunte ultimele 2 clasate dintr-o campionat si asa slab, SuperLiga Romaniei. Una dintre echipe, cea gazda, nu stie ce inseamna sa invingi. Nu are nici macar o victorie in 20 de etape. Deci se anunta din start un meci prost.

Eh, fix asta m-a atras cumva, evident si faptul ca fiind final de an, evenimentele culturale, cinematografice ori teatrale, s-au rarit. Putine spre deloc, ca sa zic asa. Fotbalul, cel putin in acest caz, a fost ca un fel de ultima optiune, ca tot vorbim de ultimii.

Nu, comparatia cu teatrul nu se vrea o insinuare a vreunei regii. Nu a fost niciun fel de aranjament, ce aranjament sa faci cand esti atat de jos in clasament? Si, mai ales, cum am putea sa credem ca Dinamo, aflata in insolventa si cu mari probleme financiare, si-ar permite sa cumpere un meci, fie si de la ultima clasata?

FC Botosani – Dinamo 0-2 2023 a fost un meci prost, insa in acest meci s-au infruntat doua echipe radical opuse ca si constituire: una, a Botosaniului, plina de talente de risipitoare, de jucatori adusi de peste mari si tari, care joaca fiecare pentru el, fara vreo idee tactica, fara a-si propune macar sa formeze o echipa, si una a lui Dinamo care, desi pe hartie, nu arata mult diferit de a moldovenilor, tot cu jucatori adusi din 4 zari, care a parut PERFECT asezata in teren. Ca talent, Dinamo este sub Botosani, insa nu poti avea pretentii prea mari in conditiile in care, ultimul loc fiind, nu indraznesti sa aduci un antrenor principal plin. Mergi pe interimate, care interimate sunt cu cantec: de echipa se ocupa cineva fara licenta PRO, vesnica problema, cineva care NU are voie, mai nou, sa mai dea indicatii de pe banca. Deci in loc sa ai pe banca un tehnician care sa struneasca echipa, sa urle la jucatori, sa incerce sa repare ce este de reparat, te multumesti cu 2 antrenori inerti, statici, care asteapta o minune care nu mai vine.

FC Botosani – Dinamo 0-2 2023 ne-a aratat cat de important este omul de pe banca. In teorie, cand schimbi antrenorul in mijlocul sezonului, noul tehnician vine cu o modalitate noua de a mobiliza si eventual cu o tactica noua. Aduce un suflu nou, dar acest suflu nou trebuie completat de o cunoastere a fenomenului. El, capul limpede de pe banca, trebuie sa aiba un plan. Jucatorii, atat cei de pe teren, cat si cei de pe banca, trebuie sa stie ca sunt parte a acestui plan.

Care plan, in cazul lui Dinamo, s-a vazut. Schimbarile au fost cu cap, jucatorii pareau ca stiu ce trebuie sa faca in teren. Ca nimereau sau nu executia este alta discutie. Da, nu au o valoare iesita din comun, dar uneori poti compensa cu ambitia.

O executie precum cea a lui Politic iese rar, insa ca sa iasa trebuie sa incerci. A o pune EXCLUSIV pe seama norocului este o mare eroare. Sunt echipe care inscriu des de la distanta, oare ele sunt pur si simplu mai norocoase?

Dincolo, la Botosani, doar o minune ii mai poate salva de retrogradare. Anii trecuti era de fiecare data cel putin o echipa condamnata, una in insolventa, una in faliment, ceva care iti dadea o speranta. Cand a retrogradat Dinamo, sezonul 2021-2022, desi echipa mergea foarte prost, ea era sigura de prezenta la baraj. Era o mica speranta, ca ar putea invinge acolo o echipa de liga a doua. Acum Botosaniul trebuie sa se gandeasca ce alte 2 echipe ar putea devansa pentru a ajunge MACAR la baraj.

In plus, ce antrenor BUN ar dori sa preia Botosaniul intr-o atare situatie? Dinamo are totusi un nume, este atractiv in continuare, dovada antrenorul pe care l-a instalat. Un antrenor potrivit situatiei, dupa cum vedem.

FC Botosani – Dinamo 0-2 2023 a fost, per total, un meci exact asa cum ne-am fi asteptat de la ultimele 2 clasate. As fi rau daca as spune ca in liga a doua vedem multe meciuri mai bune. Chiar daca e adevarat, ar trebui sa ne punem in locul jucatorilor: au jucat nu doar 2 echipe slabe, ci 2 echipe demoralizate. Aceiasi jucatori, intr-un cu totul alt context, ar evolua cu totul altfel.

ps: FC Botosani – Dinamo 0-2 2023 a aratat din nou cat de mult bine fac antrenorii straini, mai ales atunci cand sunt alesi corect. Si Storck, de la Sepsi, dovedeste acelasi lucru. La fel si italianul adus de Mititelu. Si exemplele pot continua. Ca sa simplific: Dinamo a preferat sa incerce sa se salveze intr-un mod diferit. In loc sa aleaga un „pompier de serviciu”, un antrenor de uz intern specializat in salvari, care are insa la activ la fel de multe esecuri, la fel de multe retrogradari, a incercat sa se salveze altfel. Momentan zic ca a ales corect. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *